Zaharul si imbatranirea pielii


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Spre norocul meu, nu am fost niciodata o mare amatoare de dulce; daca poftesc la ceva (si cu siguranta o fac) este un snack sarat sau produse sarate de patiserie 🙂 🙂

Zaharul, acest „bun” pe care de multe ori alegem sa-l introducem in alimentatia noastra ne produce, intradevar, dopamina- hormonul placerii. In acelasi timp este unul dintre cele mai “addictive” alimente; el creaza o dependenta mult mai mare ca drogurile, de exemplu.

Nu voi scrie mai departe despre obezitate sau alte afectiuni provocate de zahar decat in treacat, dar ma voi concentra pe efectele negative pe care le are consumul de zahar asupra frumusetii noastre. Relatia dintre zahar si liniile fine poate fi uneori… lipicioasa, le place specialistilor sa spuna.

Ce legatura este intre consumul de zahar si imbratranirea pielii ?

Stiintific vorbind situatia poate fi explicata astfel. Atunci cand molecule de zahar ajung in corpul nostru, acestea bombardeaza celulele ca o ploaie de meteoriti, care in momentul in care se intalnesc cu grasimile si proteinele provoaca ??procesul cunoscut sub numele de glicatie. Consecinta acestei „intalniri” determina ca fibrele proteice sa devina rigide si malformate. Mare parte din ceea ce se stie despre efectele negative ale glicatiei provine din cercetarile facute pe marginea diabetului: leziunile tesutului conjunctiv si inflamatia cronica care rezulta din glicemia crescuta pot duce la afectiuni debilitante, si aici amintim, cataracta, boala Alzheimer, rigiditatea vasculara, boli ale pancreasului si ale ficatului.

Revenind la tema legata de imbatranirea pielii si fenomenul de glicatie, spunem ca proteinele din piele, cele responsabile de aspectul tanar si elastic al epidermei, sunt cele mai vulnerabile in fata acestui proces.

Cand aceste proteine ??se conecteaza cu zaharuri, ele devin decolorate, lipsite de fermitate si mai putin suple. Pe suprafata pielii acest efect se traduce prin riduri, lipsa tonusului si pierderea stralucirii. In plus, ca si efecte secundare, intelegem ca tenul devine inofensiv in fata expunerii la factori UV sau la fumul de tigara.

Specialistii dermatologi de la Universitatea din New York spun foarte clar ca glucoza modifica structura celulara si permite eliberarea radicalilor liberi.

Semnele externe de glicatie apar in jurul varstei de 30 sau 35 de ani, cand acumulate fiind efectele negative ale radiatiilor UV, stresul oxidativ, modificarile hormonale, incep sa apara semnele de imbatranire. De asemenea, zaharul produce inflamatie si la nivelul pielii, iar daca suferi de roseata/cuperoza, ten sensibil sau acneic, zaharul este clar de evitat.

„Cand esti mai tanar, corpul tau are mai multe resurse pentru a evita daunele si produci mai mult colagen”, spun specialistii dermatologi. „Cand ajungi, insa, la o anumita varsta, aceste efecte secundare ale zaharului incep sa se acumuleze si devin evidente daunele produse.”, conchis acestia.

Pe de alta parte, aceeasi specialisti, sustin ca o eliminare completa a zaharurilor din alimentatie ar fi contraproductiva si totalmente imposibil de realizat. Pe de o parte acestea sunt combustibil, pe de alta, chiar si alimentele sanatoase (fructele, cerealele integrale sau legumele) se transforma in zaharuri. Importanta este cantitatea.

„Pentru majoritatea oamenilor cu niveluri normale de glucoza, procesul de glicatie este ceva care se intampla treptat de-a lungul vietii si nu este neaparat de speriat, insa dieta si stilul de viata pot afecta si inrautati situatia.”.

Unul dintre principalele semne distinctive ale glicatiei este ingalbenirea pielii, adesea observata la fumatori.

„Fumatul diminueaza nivelul antioxidantilor din piele, iar vitamina C si E in cazul fumatorilor sunt folosite exclusiv sa contracareze procesul exidativ generat de fumat, lasand deoparte „grija” pentru echilibrare in cazul aparitiei glicatiei. Solutia imediata este renuntarea la factori externi, precum fumatul, alimentatia necorespunzatoare, permintand astfel organismului sa-si faca treaba asa cum este el programat.”, conchid cercetatorii americani.

Desi glicatia nu poate fi oprita complet, ea poate fi incetinita. Din punctul de vedere al dietei, renuntarea la zaharul alb, siropurile si produsele cu un continut ridicat de fructoza, carbohidratii rai, este primul pas. Chiar daca toti carbohidratii sunt transformati in zahar, atunci cand sunt consumati cei buni, cum ar fi orezul brun si painea integrala, va fi generata mai putina glucoza.

Ingrijirea pielii face si ea diferenta. S-a dovedit ca ceaiul verde interfereaza semnificativ cu procesul de glicatie si, in acelasi timp, stimuleaza sinteza colagenului. Asadar, consumul intern si extern de produse care contin ceai verde, ar putea sa faca diferenta atunci cand vine vorba despre sanatatea si frumusetea pielii noastre.

Concluzia pare a fi mereu aceeasi – echilibru si moderatie.

Hugs, si nu uita citatul meu preferat,

“Nature gives you the face you have at twenty; it is up to you to merit the face you have at fifty.” Coco Chanel

Photo credits: https://www.foodnavigator.com/Article/2020/01/15/Shifting-away-from-sugar-What-s-the-outlook-in-2020

Articole interesante:


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Follow:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *