Venectazii, Varicoza reticulara sau varice


Iti place? Click aici sa ii dai share!


De data aceasta l-am rugat pe Dr. Sebastian Pop sa scrie despre problema vaselor sparte la nivelul picioarelor si despre tratamentele care se pot face pentru a ameliora acesta afectiune.
Eu am fost deja la cel de-al doilea tratament, multe dintre vasele micute aproape au disparut, iar “noduletele” mai incapatanate sunt mai estompate. Probabil ca voi mai avea nevoie si de a treia sedinta.

“Clinica bolilor flebologice este complet subestimata in ce priveste amploarea si frecventa acestora. Studii recente arata ca intre 60-70% din populatia europeana sufera de o problema venoasa, insa, din pacate, de cele mai multe ori ajung la tratament doar problemele acute precum: tromboflebita sau tromboza venoasa profunda. Cand apare un ulcer varicos, sau ulcer de staza venoasa al gambelor, care desi poate invalidiza pacientul, acesta din urma nu este suficient motivat sa viziteze un specialist si inceapa un tratament adecvat.
Cea mai eficienta si corecta abordare a bolilor venoase este profilaxia, care din pacate este neglijata de catre medici si pacienti deopotriva. Pentru a rezolva aceasta problema medicul trebuie sa recunoasca rapid tabloul clinic al unei suferinte venoase, sa initieze investigatiile care se impun in cazul special al fiecarui pacient iar apoi sa recomande tratamentul adecvat.
Cand o persoana observa unul sau mai multe simptome dintre cele enumerate mai jos, este indicat sa faca o vizita unui dermatolog sau flebolog cu experienta:
-senzatie de greutate in gambe
-tendinta de a forma edeme in zona gambelor
-parestezii (furnicaturi) in zona gambelor sau chiar crampe musculare
-vinisoare sau vene dilatate de culoare rosie-albastruie
Exista factori de risc generali sau personali care pot avea o influenta importanta asupra masurilor terapeutice care se impun: tratamente medicamentoase, istoric de suferinte venoase in cadrul familiei, sarcina/sarcini multiple, persoane care au activitati sau meserii care se exercita cu predilectie in pozitie verticala sau sezanda, supraponderalitatea, anumite sporturi etc.
Dupa determinarea simptomelor clinice si a factorilor de risc, urmeaza un set de investigatii care sa ghideze medicul catre un tratament adecvat. In primul rand o ultrasonografie Doppler ne va da primele si cele mai valoroase informatii in cadrul consultatiei venoase initiale. In functie de aceste informatii, pacientul va fi ghidat catre o consultatie flebologica amanuntita, care sa implice o pletismografie venoasa, rheografie si Duplexsonografie.
In functie de diagnostic medicul va recomanda: un tratament conservator compresiv sau intermitent compresiv, scleroterapie clasica sau LASER sau o interventie chirurgicala clasica, prin indepartarea venelor insuficiente sau o interventie endovenoasa cu radiofrecventa sau LASER. Nu exista masuri miraculoase sau de tip ”babesc” pentru a rezolva o problema venoasa; nici un leac ”naturist”, nici o pastila- minune nu rezolva si nici nu amelioreaza acest tip de problema, odata ce ea a fost “instalata”!
Daca nu se impune o interventie chirurgicala iar singurele semne clinice sunt vase (vinisoare) dilatate, acestea pot fi tratate prin scleroterapie cu substante sclerozante sau cu un LASER special pentru tratamentul acestora (nu unul care sa ”trateze”, printre altele, si vasele dilatate), de catre un medic care are experienta in fiecare din aceste metode. Exista intotdeauna un numar mic de pacienti care nu raspund la una din aceste metode, de aceea medicul trebuie sa poata oferi aceata alternativa pacientului.
Metoda clasica se face prin injectarea unei substante sclerozante in vasul insuficient, cu multa atentie pentru a nu injecta pe langa acesta deoarece aceste substante pot cauza iritatii puternice. Dupa injectare este obligatoriu un tratament compresiv cu fase elastice de clasa de compresie mare sau ciorapi compresivi.
Laserul pentru tratarea varicozei reticulare sau venectaziilor trebuie sa emita impulsul luminos la o anumita lungime de unda pentru a fi in mod eficient absorbit de pigmentul din vas ( de exemplu 1064 nm sau 710 nm), de obicei este vorba despre un Laser de tip long pulse NdYag sau Dioda s.a.
Reactiile adverse sunt extrem de rare si tin atat de tipul de aparat folosit si de experienta medicului cat si de ”colaborarea” pacientului care nu trebuie sa vina bronzat la tratament sau sa mearga la plaja sau solar dupa acesta. Nu sunt necesare masurile compresive post interventie iar discomfortul, desi diferit de la pacient la pacient, nu este mai mare decat ”intepatura” unui ac atraumatic.
Daca tinem cont de aceste detalii si urmam un tratament conform indicatiilor medicale, rezultatele masurilor profilactice sau terapeutice vor fi intotdeauna multumitoare.
Tratamentul cu laser se face in cateva sedinte (intre 2 si 4 de obicei), depinde foarte mult de felul in care raspunde fiecare pacient la procedura. Pretul unei sedinte este intre 120 si 250 euro, si aici este foarte importanta suprafata pe care se intind venectaziile.
In articolul de maine voi scrie si despre profilaxie, ce poti face pentru a nu ajunge la medic cu astfel de probleme, mai ales daca ai o predispozitie genetica sau de alta natura.”

Articole interesante:


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Follow:

21 Comments

  1. Elena
    07/02/2011 / 12:16

    Buna ziua!
    Dana, ai folosit cumva produse Thalion? La salonul unde merg eu acum(dintr-un orasel de provincie) folosesc astfel de produse si vroiam sa stiu ce crezi despre ele… Iti multumesc inca o data si iti doresc bafta in tot ceea ce faci!

  2. Dana Sota
    08/02/2011 / 09:47

    Buna Elena, nu am folosit Thalion, dar fiind o gama pe baza de extracte din alge marine, banuiesc ca e buna. Daca te simti bine cu tratam. facut la salon, eu zic sa continui.

  3. Mariana
    13/02/2011 / 22:31

    Ai folosit Livariz sau stii pe cineva care a folosit?

  4. Dana Sota
    15/02/2011 / 11:13

    Buna Mariana, nu am folosit, si am auzit mai multe pareri CONTRA decat PRO. Pote au folosit fetele?

  5. Mariana
    24/02/2011 / 00:49

    Buna Dana, astept cu nerabdare sa imi spui cum merg sedintele tale de IPL pentru venectazii. De la 18 ani “beneficiez” si eu de aceeasi mostenire (medicul de la scoala caruia i le-am aratat atunci m-a linistit ca nu se poate face nimic, chiar daca am facut mult sport) pentru care caut o solutie, noninvaziva. Am discutat cu o prietena dermatolog si mi-a zis ca a incercat tratamentul cu IPL pentru venectazii insa fara rezultat desi are un aparat performant si a fost si la cursuri in afara, deci nu se poate pune problema de competenta. Poate poti sa imi spui exact marca aparatului de IPL ca sa pot face o comparatie cu ceea ce are ea. Daca poti ar fi super sa postezi poze cu tine inainte, pe perioada tratamentului si eventual cand vei termina. Nu am retinut despre intervalul dintre sedinte si cat de mare este zona cu venectazii- in cm2.

  6. Dana Sota
    24/02/2011 / 09:21

    Buna Mariana, am facut 2 sedinte, am o zona unde se vede bine o imbunatatire, la celelalte insa destul de putin. Mai merg si mai insist.

  7. Irina
    14/03/2011 / 01:08

    Buna Dana, La ce clinica ai facut sedintele de ipl? Nu ti-au ramas vanatai?

  8. Dana Sota
    14/03/2011 / 10:09

    Buna Irina, eu merg la dr Pop, nu am ramas cu semne, o mica inrosire dupa, care dispare in max o ora.

  9. Irina
    14/03/2011 / 21:36

    Pe dumnealui il gasim la clinica Proestetica-
    clinica dnei dr Jianu? Te am intrebat de vanatai pt ca pe f multe forumuri am citit ca dupa aceasta interventie raman semne si mai inestitice decat aceste venectazii si mi am pierdut curajul de a scapa de ele.

  10. Dana Sota
    15/03/2011 / 08:32

    Buna Irina, pe dr Pop il gasesti la cabinetul dansului, ai toate contactele aici pe site, la linkuri. Merita sa mergi la un consult macar, sa vorbiti si sa-ti explice exact despre ce e vorba.

  11. carmen
    16/03/2011 / 17:54

    Am folosit eu Livariz,si e bun doar daca nu ai venectazii sau ceva de genul,am simtit picioarele mai usoare,dar repet e bun doar daca ai picioarele umflate,ti le mai racoreste,relaxeaza,dar in nici un caz nu iti dispar varicele de la aceasta banala crema,doar cu laser sau scleroterapie,si mai este si scumpa pe langa,deci nu-si merita banii..

  12. Irina
    16/03/2011 / 23:44

    Multumesc frumos!

  13. Ada
    22/04/2011 / 11:39

    Buna,
    Mi-am rezolvat si eu problema varicelor numai in doua sedinte de scleroterapie. Nu mi-a venit sa cred cat de bine arata acum picioarele mele, fara nici un semn. Port ciorapi de compresie marca Thuasne acum si “adio” picioare obosite.
    Am mers si cu mama la clinica Vascularte si este programata la dr Toni Feodor pentru o inverventie, sa speram ca o sa fie bine.

  14. AdrianaM
    15/05/2012 / 08:51

    Oare de ce imi suna a reclama falsa comentariul cu scleroterapia si ciorapii Thuasne? Eu una m am interesat si am vazut ca de fapt sunt destul de scumpe sedintele astea si nu sunt suficiente doar 2. eu m am dat cu livariz si, dupa cum zicea si Carmen, relaxeaza foartre bine/ nu mi au trecut varicele complet, dar ceva ceva tot se vede

  15. mika
    13/08/2012 / 09:15

    Nu stiu ce e cu scleroterapia insa eu prin natura meseriei stau mult in picioare si, ati ghicit, am probleme. Am incercat personal Livariz si a fost ok – o sa vad daca imi si permit sa continui pt ca imi trebuie cam 1-2/luna 🙂

  16. ALEXIA D
    03/09/2012 / 09:57

    Buna! eu am cumparat produsul pentru mama mea, avea niste varice foarte urate plus dureri de picioare! s-a simtit foarte bine pe durata utilizarii livariz si varicele s-au diminuat vizibil, cam intr-o luna si jumatate, ce-i drept. Eu zic ca merita incercat. Bafta!

  17. raluca petrisor
    07/09/2012 / 10:12

    Hello! cred ca voi incerca si eu rodusul, mi l-am comandat direct de pe site-ul firmei respective. Varice inca nu am, dar mi se umfla picioarele foarte rau si ma dor, seara, cand ajung acasa. E ingrozitoare senatia! Am mai auzit la niste prietene cum ca ar fi foarte bun in acest sens! Acum sa vedem, va tin la curent! Pupici!

  18. raluca petrisor
    17/09/2012 / 10:11

    Revin cu vesti bune! Folosesc produsul de 8 zile si ma simt minunat. Fara picioare umflate sau durere. Am simtit diferenta din primele zile, sincer, n u credeam ca va da asa rezultate. Am ramas uimita.

  19. Dr. Circa
    02/04/2013 / 01:05

    Stimate Doamne,

    Nu vreau sa va amagesc, ma bucura faptul ca va simtiti mai bine cu siversele crem, dar varicele si insuficienta venoasa nu pot fi tratate cu creme, pastile, geluri si buruieni. Eu nu sunt chirurg vascular, sunt medic cardiolog…si eu sufar de afectiunea bolii venoase, si din punct de vedere stiintific au fost demonstrate ca au efect: ciorapii medicinali pe primul loc, operatia de varice prin radiofrecventa (nu exista durere), laser (durere minima), crioterapia venoasa dar fara efecte senzationale, tratamentul cu vapori de abur (anestezie generala dar nu simti nimic), dertralexul, heparina si operatia clasica (nu o recomand, desi este o solutie ieftina de tratament si decontata de CNSAS).

    In ceea ce priveste scleroterapia, aceasta are efect la aproape 90 la suta din cazuri, dar aceasta interventie conteaza sa fie facuta de un medic foarte bun care sa stie sa alterneze concentratiile substantei de sclerozare in functie de cat de groasa si de lunga este vena care trebuie sclerozata. Putini medici stiu la noi acest lucru din pacate si eu l-am aflat acest lucru pe propria mea piele. Acesta interventie este ca injectarea acidului hialuronic pentru esteticienni, fac multe injectari si au imaginatie, le reuseste, nu fac si nu au multa experienta la activ, nu le reuseste tot timpul!

    De asemenea este foarte importanta substanta sclerozanta folosita. Cea mai eficienta cu PH neutru este substanta Aetoxysclerol, cei de la laboratoarele Kreussler Pharma fiind unicii care au reusit sa conceapa o solutie de sclerozare cu PH neutru! In rest, toate celelalte substante folosite reprezinta 5 la suta din consumul mondial. Majoritatea doctorilor profesionisti folosesc aceasta substanta care isi doresc efect imediat pentru pacientul lor!

    Ciorapul medicinal este sfant, important este ca el sa fie din microfibra sau microfibra cu bumbac si sa aiba compresie graduala! Imediat dupa scleroterapie, ciorapul trebuie purtat! Multi producatori nu respecta acest principiu cu compresia graduala. Dintre cei care sunt in schimb foarte seriosi ca si producatori sunt cei de la Oedema, Thuasne, Mediven, Sigvaris, numai ca acesti ciorapi snt relativ scumputi, dar trainici, rezista in timp si ii puteti spala si la masina. Din pacate ce gasiti in farmacii nu este de calitate pentru ca farmaciile sunt interesate de profituri imediate si aduc marfa foarte proasta! Orice ciorap italienesc nu este rezistent in timp chiar daca sunt ieftini!
    Am vazut de-a lungul timpului marfa buna la SensiBlu, magazine de tehnica medicala specializate, dar online puteti gasi direct importatorii de ciorapi care au cele mai bune preturi.

    Cat despre produse produse in afara tarilor europene nici nu va recomand sa va ganditi. Tarile serioase care au un business solid in aceasta industrie sunt Franta, Germania, Elvetia, Austria, aceste tari revolutionand ca si tehnologii curele de tratament;

    Ganditi-va bine si la doctorul la care mergeti, imi pare rau sa o spun, dar exista si medici care in loc sa injecteze perfect vena cu pricina, injecteaza pe langa….si atunci este normal ca scleroterapia nu are efect!

    In schimb, orice durere veti avea la picioare, ciorapul medicinal este sfant, din acest motiv el este decontat si de majoritatea societatilor de asigurare medicala, mai putin in Romania unde posibilitatile statului sunt reduse.

    Sanatate va doresc!

  20. Madalina Ionescu
    25/01/2014 / 15:36

    Domnule doctor, va rog sa mi spuneti si mie cativa doctori priceputi la scleroterapie prin prisma experientelor proprii. Va multumesc anticipat.

  21. Alexa
    02/04/2016 / 18:25

    Buna Dana. Ma intereseaza un sfat in legatura cu produsele/ crema de fata hidratanta si antirid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *