Iti place? Click aici sa ii dai share!
Nu vreau sa treaca acest inceput de an si sa nu scriu si despre asta, pentru ca ingredientele din produsele de skincare sunt pasiunea mea.
Acum cateva saptamani “vorbeam” de trend-urile in beauty la modul general, dar pentru ca eu sunt o impatimita a produselor (mai ales a formulelor) de ingrijire si de cele mai noi descoperiri, vin astazi cu acest subiect : Cele mai noi ingrediente pentru 2021 astfel incat sa spui : “Aaaaa!!! Asta am auzit prima oara de la Sota!” 🙂 !!
Deci, am luat etichetele la control! Si… Spre bucuria mea, am descoperit multe ingrediente extrase din natura pe acesta lista. Deci, ce e nou in skincare?
Top 9 ingrediente-cheie pentru ingrijirea pielii in 2021
Wasabi
In cazul in care te intrebai cum a ajuns wasabi in lista de ingrediente a ingrijirii pielii – dupa ce a stat mai bine de 1000 de ani pe platourile culinare japoneze -, afla ca wasabi este un excelent antiinflamator ?i are efecte antibacteriene. Beneficiile lui pentru piele merg mai departe: acesta sustine lupta impotriva radicalilor liberi, stimuleaza circulatia sanguina si oxigenarea, intarzie imbatranirea pielii. Sub lupa microscopului, wasabi contine vitamica C, calciu, potasiu si fitochimicale, cu efect antioxidant.
Pelinul
Folosit de bunicile noastre (si la fel de mult in ritualurile coreene), cunoscut pentru efectele antibacteriene, pelinul intra in randul plantelor cu puteri detoxifiante ?i reparatoare din formulele produselor de ingrijire a pielii. Candidatul perfect pentru tenul acneic, uscat sau sensibil, extractul de pelin are efecte antibacteriene, antiinflamatoare si antifungice.
Acidul tranexamic
Folosit in cazul sangerarilor abundente (chiar si in timpul menstruatiei), acidul tranexamic este pe lista ingredientelor anului 2021 gratie capacitatii sale de a uniformiza aspectul pielii si de a reduce petele pigmentare. Acesta poate fi combinat cu serumurile pe baza de acid hialuronic.
Pinul rosu corean (Pinus densiflora)
Ramanem si in acest an sub influenta celor doua mari trenduri ale ultimilor ani: ritualurile coreene si atentia pentru microbiom. Asa se face ca unul dintre ingredientele care isi face loc in formulele produselor de ingrijire a pielii este Pinul rosu corean (Pinus densiflora). “In marea majoritate a timpului, microbiomul este sanatos daca sunt in echilibru bacteriile bune si cele rele, dar cand acest echilibru este perturbat, excesul de bacterii rele de pe piele incep sa comunice si sa creeze un grup,” explica Dr Howard Murad, fondatorul brandului Murad. Acest dezechilibru se numeste quorum sensing (sensibilitate la cvorum). “Extracul de Pin rosu corean intrerupe sensibilitatea la cvorum, impiedicand astfel aparitia cosurilor si a zonelor iritate si inflamate.”
Acidul succinic
Studii recente asupra acidului succinic il propulseaza in atentia noastra pentru actiunea sa de exfoliere delicata. Acesta se regaseste in mod natural in chihlimbar si are actiune antibacteriana, este un agent protector excelent impotriva agresiunilor factorilor externi, in plus, gratie actiunii de exfoliere, indeparteaza celulele moarte si sebumul, pastrand porii curati.
Calciul
De cele mai multe ori, calciul este asociat cu sanatatea oaselor, dar acesta este la fel de important si pentru sanatatea pielii. “Pielea are ceea ce numim un gradient de calciu care joaca un rol esential in crearea unei bariere rezistente a pielii,” explica Dr Ellie Bradley, cercetator in cadrul Boots. “Gradientul de calciu se pierde pe masura ca imbatranim si pielea se subtiaza. Adaugand calciul in stratul superior al pielii, acesta ajuta la sustinerea optima a regenerarii si fortifierii pielii.”, noteaza Vogue.
Indigoul Salbatic (Baptisia Tinctoria)
Folosita in practicile ayurvedice, Indigoul Salbatic (Baptisia Tinctoria) calmeaza pielea, minimizand impactul stresului si al cortizolului asupra pielii. “Avem aproximativ 12 terminatii nervoase pe fiecare centimetru patrat al pielii care reactioneaza la semnalele stresului,” explica Dr Murad. Fie ca este vorba de agenti externi, precum poluarea si razele UV, schimbarile hormonale si chiar stresul generat de exfolieri repetate, asupra pielii se exercita un stres permanent, scrie Stylist. “Pielea stresata este marcata de deshidratare, pierderea luminozitatii, linii fine si aspect obosit. Studii recente arata ca un stil de viata stresant iti adauga varstei, in medie, 3,5 ani.”
Radacina de lemn dulce (licorice)
Pielea luminoasa ramane in tendinte, iar acest aspect poate fi obtinut cu ajutorul extractului de radacina de lemn dulce. Calitatile antioxidante ajuta la netezirea pielii si sunt utile in ingrijirea pielii sensibile, rosii, cu tendinte acneice.
Acidul poliglutamic
Din categoria umectantilor, acidul poliglutamic nu penetreaza pielea, ci formeaza un film hidrogel la suprafata, prevenind evaporarea apei si mentinerea ei in tesuturi. Atunci cand este combinat cu acidul hialuronic creeaza un efect vizibil de marire a volumului deoarece acesti doia acizi au actiuni diferite, in straturi diferite ale pielii.
Desigur, asta nu inseamna ca eliminam restul ingredientelor. Au trecut testul timpului ingrediente precum: silimarina, acidul ascorbic, vitamina A/retinoizi, uleiul CBD, bakuchiol, ulei de arbore de ceai, squalane, niaciamide. Asta ca sa numesc doar cateva dintre cele mai uzuale ingrediente.
Parte din produsle mentionate in foto se gasesc si la noi deja, dar nu pot sa spun ca am incercat vreunul, dar bineinteles ca urmeaza… sunt pe lista:)
Hugs, si nu uita citatul meu preferat:
“Nature gives you the face you have at twenty; it is up to you to merit the face you have at fifty.” Coco Chanel
Articole interesante:
- 14 ingrediente toxice din produsele cosmetice (1)
- 50 de branduri de skincare de incercat (1)
- Provocarile pielii uscate si produsul dermatocosmetic testat in ultima vreme
Iti place? Click aici sa ii dai share!
Buna. Dana , te rog s?-mi recomanzi suplimente cu fier ceva de calitate , dac? sti un brand bun. Mul?umesc !
Buna Mioara, eu nu iau suplimente cu fier, ca urmare nu iti pot da un exemplu concret. ca barnduri insa imi place cele din SUA (se gasesc si la noi) : Solgar, Jerrow, Kal, Calivita