Iti place? Click aici sa ii dai share!
O teorie interesanta mi-a atras atentia in urma cu ceva timp. Si am zis sa o impartasesc, ca de obicei. Este vorba despre telegonie, adica despre tatii nongenetici ai copiilor nostri. Poate ca nu e o noutate, dar cu siguranta nici nu e un mister complet rezolvat, din moment ce inca se fac studii .
Oricum eu am auzit, recunosc, abia de curand despre subiect, iar initial l-am tratat ca pe unul SF. Acum insa, dupa multa documentare..nu stiu ce sa mai zic! oricum treaba te pune pe ganduri!
In fine, eu am facut un mini-rezumat, pentru ca ar fi muuuult de povestit, dar daca tu vrei sa aprofundezi, las niste link-uri in articol.
Ce este telegonia?
Daca teoria este corecta, atunci fiecare partener sexual pe care il accepti in viata ta este tatal viitorilor tai copii. Asta pentru ca informatii din fluidul seminal raman in corpul femeii si se transmit copiilor pe care aceasta ii va avea chiar si dupa multi ani. Uau! Really???
Desigur, am citit si despre copilul cu trasaturi africane al unui cuplu cu trasaturi europene, sau despre cei doi de gemeni in care unul este afro iar altul blond cu ochi albastri … dar, in goana dupa senzational, ma pot astepta sa fie fake news.
Insa, in cazul articolului publicat, pe 8 iulie 2019, pe site-ul US National Library of Medicine National Institutes of Health, detaliile date de specialisti par sa sustina teoria telegoniei cu argumente concrete si valabile. Studiul se numeste: Nongenetic paternal effects via seminal fluid (Efecte paternale nongenetice date de fluidul seminal).
Fireste, au si ei rezervele lor, concluziile finale nu sunt trasate, insa cele partiale sustin ca efectele paternale ale partenerilor sexuali anteriori ai femelei se vad in progeniturile altor tati. Pana aici totul clar. Sub lupa sunt pusi, de aceasta data, o specie de greieri: Teleogryllus oceanicus. Anterior, au fost studiate si rozatoare, cu aceleasi concluzii partiale.
De unde a pornit totul?
Ipoteza de la care a pornit toata aceasta teorie a fost formulata la sfarsitul secolului al 19-lea de biologul si filosoful Felix Le Dantec in lucrarea Individual Evolution, Heredity and Neo-Darwinists (Evolutia Individuala, Ereditate si Neodarvinisti, 1899). Dar dovezile – in total trei exemple – erau pseudostiitifice si se bazau pe marturiile altor oameni, scrie pravdareport.com.
Ideea a fost preluata si de Biserica ortodoxa care a dat un nou sens teoriei telegoniei, la finalul secolului al 20-lea, desigur, unul dogmatic. In 2004, cartea Virginity and telegony. The Orthodox church and modern science of genetic inversions (Virginitatea si telegonia. Biserica Ortodoxa si stiinta moderna a inversiunilor genetice) a fost lansata pe piata, argumentand importanta virginitatii in obtinerea unor copii (daca vrei, in acest caz, te poti gandi la ambele sensuri) cat mai apropiati de ADN-ul mamei si al tatalui.
De la teorie la practica
Si uite ca de data asta te intreb pe tine ce parere ai!!!
Deci daca, in locul lui Teleogryllus oceanicus, ai fi tu sub lupa? Sau, chiar si neprimind atentia unor cercetatori, daca ar fi complet adevarat ca orice barbat din viata ta sexuala este si tatal viitorilor tai copii? Ar schimba asta modul in care alegi? Ai astepta mai mult pana sa il intalnesti pe cel ales? Te-ai uita mai atenta la trasaturile lui fizice? Ai intreba mai multe despre bagajul lui genetic? Despre familia lui?
Sau, dimpotriva, ai face tot posibilul sa culegi informatii cat mai variate, mai performante la orice nivel pentru a obtine copilul perfect?
Daca vrei detaliile stiintifice publicate anul trecut le gasesti aici: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6675144/
Astept parerea ta despre acest subiect!
Articole interesante:
- Obezitatea la copii – o problema reala a zilelor noastre
- Cei 10 piloni ai unei relatii sanatoase
- 36 de minciuni nevinovate care ne salveaza ziua
Iti place? Click aici sa ii dai share!