Spune-mi ce mananci ca sa-ti spun cat poluezi!!


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Preocuparea mea pentru mediu si natura in general, nu mai este, sper, o noutate pentru tine. Fac eforturi atat la nivel micro – adica mi-am adaptat stilul de viata astfel incat sa fac cat mai putina risipa, dar si la nivel macro, fiind amdasador 4Ocean pentru Romania – Organizatie non-profit care are ca scop curatarea marilor si oceanelor de deseurile din plastic.

Schimbarile de clima nu se regasesc doar in discursul unor activisti pentru mediu, ci au devenit parte vizibila a vietii noastre cotidiene. Le vezi chiar acum, sub ochii tai, la peste 10 grade Celsius in februarie.

Aceste modificari care afecteaza planeta (si pe noi, dar mai ales generatiile viitoare) se produc din cauza emisilor de carbon rezultate in urma schimbarii dramatice a felului nostru de a trai.

Acum le poti calcula (mai jos iti voi da doua linkuri catre doua metode de calculare a amprentei de carbon) si le poti reduce semnificativ.

Orice mic efort conteaza. Spun asta chiar si pentru scepticii care sustin ca nu poti face primavara cu o floare. Asa este, cu o floare nu, dar cu milioane de flori, oricat de mici ar fi, da!

Conform BBC News, una dintre cele mai importante modalitati de a reduce impactul nostru asupra mediului este reducerea consumului de carne si lactate.

Schimbarea dietei alimentare actuale cu una care sa includa cat mai multe plante (fructe,legume, seminte, nuci) poate ajuta in lupta impotriva schimbarilor climei, se explica intr-un raport al Natiunilor Unite.

Incalzirea globala este alimentata de consumul masiv, la nivel global, de carne si lactate. Dar care este diferenta dintre carnea de vita si cea de pui? Ce alte tipuri de alimente sunt mai prietenoase cu planeta? Daca vrei sa faci o schimbare, ce ar trebui sa alegi? Vin sau bere? Un bol cu orez sau cipsuri?

Daca vrei sa vezi exact ce impact are ceea ce mananci, BBC News a publicat un calculator cu 34 de alimente si, in functie de cat de des le consumi, iti arata cat dioxid de carbon produci doar din alimentatie. Exista calculatoare chiar mai complexe, care includ aparatura folosita in casa, gradul de izolare al casei si mijloacele de transport folosite. Unul dintre aceastea a fost creat de Generatia Verde si iti voi da detalii putin mai jos.

Ca sa iti dau insa un exemplu despre impactul consumului de alimente. Folosind calculatorul BBC, am aflat ca daca eu consum paste de doua ori pe saptamana, sunt emise 9 kilograme de bioxid de carbon, in fiecare an. Adica echivalentul unei masini pe benzina care parcurge 39 de kilometri sau echivalentul a 69 de dusuri de 8 minute (in producerea si consumul portiilor mele de paste sunt folositi 4.499 de litri de apa). Iar eu sunt doar un om. Acesta este doar o parte a alimentatiei mele.

Un alt studiu realizat de Universitatea Oxford, arata ca productia alimentara este responsabila de un sfert din emisiile de gaz care contribuie la incalzirea globala. (University of Oxford study.)

Ceea ce este la fel de important de stiut este ca cercetatorii au ajuns la concluzia ca impactul asupra mediului este foarte diferit de la un aliment la altul. Iar schimbarile in bine pe care le putem face si noi exact aici sunt, in adaptarea la o dieta mai prietenoasa cu mediul.

Schimbarea dietei inseamna reducerea poluarii, diminuarea consumului de apa, micsorarea suprafetelor despadurite. La nivel global, asta ar putea insemna o reducere cu 75% a pamantului folosit pentru producerea hranei.

In plus, poate vrei sa afli ca desi ofera o cincime din caloriile consumate de noi, produsele animaliere produc peste jumatate din emisiile de bioxid de carbon. Balanta este complet dezechilibrata. Iar alimentatia nu este singurul aspect din viata noastra care poate fi modificat.

Concret, iata cateva mici gesturi prietenoase cu mediul, extrem de usor de facut:

– cumpara mai putina carne, lapte, branza si unt

– consuma mai multe produse locale, sezoniere si seminte sau nuci

– nu mai arunca mancarea sau mai bine zis, cumpara doar atat cat consumi

– izoleaza peretii casei

– foloseste mai rar masina personala 

– alege mijloacele de transport in comun

– recicleaza

– scoate din priza elecronicele pe care nu le folosesti

– inlocuieste detergentii cu alternativele prietenoase cu mediul – iar eu iti sugerez Terra Wash

– opreste apa cand te speli pe dinti

– ia cu tine o sacosa cand mergi la cumparaturi

Daca esti curioasa, asa cum am fost si eu, verifica amprenta ta de carbon aici:

https://www.bbc.com/news/science-environment-46459714

Poti afla care sunt emisiile de bioxid de carbon produse de tine si familia ta, dar si cum le poti reduce accesand si site-ul creat de Generatia verde: https://www.generatiaverde.ro/co2/.

Articole interesante:


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Follow:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *