Iti place? Click aici sa ii dai share!
Este bine sa stii la ce sa te astepti atunci cand corpul tau ajunge la menopauza – am prezentat in articolul anterior intreaga lista a simptomelor tipice acestei perioade firesti din viata unei femei. Iar daca ai aflat despre toate aceste schimbari prin propria experienta, atunci nu e deloc tarziu sa te informezi despre metodele naturale care sunt de ajutor cand manifestarile sunt greu de suportat.
Fiecare corp are propria chimie si, din nefericire, nu exista un panaceu – cel putin deocamdata, dar exista solutii testate si acceptate drept un suport real in ameliorarea starilor de rau.
Ajuns la menopauza, corpul femeii trece prin schimbari hormonale majore ce determina manifestari mai usoare sau mai agresive. De la ameteala pana la starea de lesin, la bufeuri, dureri de cap, crestere in greutate, iritabilitate, schimbari bruste de dispozitie, oboseala si rezistenta scazuta la efort, pana la scaderea puterii de concentrare si anxietate, toate aceste reactii fizice si psihice pot sa iti scada increderea in tine, in corpul tau. Trage aer in piept! Tine cont de faptul ca nu esti singura care trece prin asta si ca exista solutii, trebuie doar sa descoperi ce ti se potriveste si sa iti iubesti in continuare corpul!
In timpul menopauzei, pentru multe femei, starea fizica se deterioreaza atat de mult incat se aseamana starii de boala, cu toate acestea medicii ginecologi insista ca e o transformare naturala si ca o poti controla fie prin terapia cu hormoni, fie prin metode naturale.
In Europa, conform datelor adunate de medicii ginecologi, doar 10% din femeile aflate la menopauza iau tratament hormonal de substitutie, fata de 15-25% in SUA. Hormonoterapia consta in administrarea de estrogeni si progesteron pentru obtinerea unui echilibru hormonal.
Exista si metode naturale acceptate, recomandate si de medici, ce actioneaza cumulat in reechilibrarea emotionala si fizica. Iti povestim chiar acum despre ele:
Solutii impotriva osteoporozei
Schimbarile hormonale din menopauza reduc densitatea osoasa si cresc riscul de osteoporoza. Mananca hrana bogata in calciu si fii atenta la aportul de vitamina D. Calciul si vitamina D sunt esentiale pentru mentinerea sanatatii oaselor, de aceea este important sa incluzi in dieta ta lactate (iaurt, lapte sau branzeturi). O alternativa pentru doza zilnica de calciu o reprezinta plantele cu frunze verzi (spanac, varza, stevie, salata) si branza tofu, boabele de linte si sardinele. Te poti delecta si cu anumite cereale imbogatite cu calciu sau cu sucuri de fructe.
Este bine sa te expui zilnic 20 minute luminii naturale, pentru ca organismul sa produca vitamina D, dar functiile fiind incetinite la nivel celular, aportul de vitamina D prin alimentatie este la fel de important. Include in mesele tale oua, peste gras, ficat de cod.
Solutii privind cresterea in greutate
Kilogramele in plus se datoreaza mai multor cauze – modul de viata, mostenirea genetica – la care se adauga si revolutia hormonala. Cresterea in greutate aduce si riscul de a face diabet sau boli cardiovasculare. Un fapt interesant de stiut este ca un studiu realizat pe 17.473 femei aflate la postmenopauza arata ca cele care au redus greutatea cu cel putin 4,5 kg sau 10% din greutatea lor, intr-un an, au avut mai putine bufeuri si transpiratii nocturne, conform Institutului National de Sanatate USA.
Pentru un control mai eficient al greutatii, dar si al reducerii riscului de boli cardiovasculare si al altor simptome ale menopauzei, alege o dieta bogata in fructe si legume. Acestea vor asigura si o rezistenta mai mare a sistemului osos.
In orice caz, cea mai neinspirata solutie pe care o poti alege este sa sari peste mese. Tine cont de faptul ca mesele haotice nu doar agraveaza simptomele, ci zadarnicesc si eforturile de a scadea in greutate.
Solutii impotriva bufeurilor, a transpiratiilor nocturne si a schimbarilor de dispozitie
85% dintre femeile ajunse la menopauza au bufeuri. Exista o legatura directa intre anumite alimentele si bauturi si transpiratiile nocturne, bufeuri si schimbarile de dispozitie. Cafeina, alcoolul, alimentele condimentate sau dulci sunt puse pe lista celor mai frecventi declansatori ai neplacutelor simptome. Pe de alta parte, dupa cum spuneam, corpul tau este unic: urmareste reactiile corpului la tot ceea ce mananci. Tine o evidenta clara a dietei, timp de doua saptamani. Elimina treptat cate un aliment si afla – exact ca in cazul intolerantelor alimentare sau al alergiilor – ce nu iti mai face bine (poate fi, desigur, un aliment care anterior nu ti-a facut probleme si chiar este unul dintre preferatele tale). Odata ce il identifici, redu consumul partial sau chiar total.
Este foarte importanta reducerea temperaturii ambientale si a corpului, pentru prevenirea bufeurilor si a transpiratiilor nocturne. Te ajuta dusurile, compresele cu apa rece aplicate pe incheietura mainii, sprayul cu apa termala, ventilatorul tinut la indemana.
Nu sunt dovezi suficiente care sa sustina teoria conform careia bufeurile si transpiratiile nocturne pot fi ameliorate si prin sport, conform Institutului National de Sanatate USA. Insa, beneficiile vizeaza alte aspecte ce imbunatatesc viata la menopauza. De exemplu: te poti bucura de mai multa energie, de un metabolism mai bun, de incheieturi mai sanatoase si de un sistem osos mai rezistent, de un somn mai odihnitor si de un nivel mai scazut de stres, conform aceleiasi surse. Un studiu realizat de aceasta institutie arata ca trei ore de sport pe saptamana, efectuate timp de un an, au imbunatatit starea psihica si fizica a unui grup de femei aflate la menopauza.
Alte solutii despre care am aflat sunt doua tehnici speciale practicate in medicina alternativa, pe care le poti incerca alaturi de un specialist: meditatia mindfulness si terapia cognitiva comportamentala (cognitive behavioral therapy/CBT).
Suplimente naturale pentru echilibrarea hormonala
Fitoestrogenii prezenti in mod natural in plante imita efectele estrogenilor in organism. Cel putin asa spune una dintre teoriile legate de alimentatia in timpul menopauzei. Cantitatea mare de fitoestrogeni consumata de femeile din Japonia pare a fi explicatia numarului redus de bufeuri experimentat de acestea. Ce poti consuma? Produse din soia si boabe de soia, linte, ulei din seminte de susan si de in. Cu cat sunt mai putin procesate, cu atat sunt mai bogate in fitoestrogeni. Desigur, exista semne de intrebare legate de soia, in special cea procesata, dar, daca ai dubii, atunci alege cat mai multe uleiuri obtinute prin presarea la rece si boabe neprocesate. Fitoestrogenii se gasesc si sub forma de suplimente alimentare: in extractul de trifoi rosu. Pentru alte suplimente alimentare, ca probioticele si prebioticele, extractul de kava, de ciubotica-cucului si de dong quai, nu exista suficiente dovezi stiintifice ca ar ajuta in ameliorarea simptomelor menopauzei, insa sunt folosite la scara larga, de femei din intreaga lume.
Solutia impotriva uscaciunii si a balonarii
Ei bine, desi cele doua manifestari nu par a avea legatura una cu alta, solutia lor este unica: apa. Scaderea nivelului de estrogen duce la uscarea parului si a pielii. Daca nu apelezi la sustitutia hormonala, atunci fii atenta la consumul de apa: 8-12 pahare pe zi. Un gest ce devine reflex cu putina rabdare, bautul apei te va ajuta si in controlul greutatii.
Solutii pentru reducerea iritabilitatii si a depresiei
O dieta bogata in carbohidrati rafinati creste riscul depresiei in postmenopauza. Mancarea procesata si zaharul cresc si ele senzatia de oboseala, iritabilitatea, scrie healthline.com. Chiar daca ti se potriveste expresia dulcele este placerea mea vinovata, alege sa te simti bine nu doar cateva secunde, ci pe termen lung. Ce e bine sa ii oferi corpului? Alimente bogate in vitamina E: nuci, seminte de floarea soarelui, spanac, broccoli, kiwi, mango, rosii. Aceasta este supranumita vitamina manopauzei. Vitamina A este adesea pusa pe lista vitaminelor care aduc beneficii, dar studii recente arata rezultate contradictorii. Desi vitamina A ajuta la mentinerea sanatatii oaselor, a dintilor, a tesutului moale si a pielii, un studiu realizat in 2002 despre suplimentele alimentare cu vitamina A a fost legat in 40% dintre cazuri de cresterea riscului de fractura de sold in perioada postmenopazei, scrie medicalnewstoday.com. Pentru un aport natural, alege sa consumi ulei de cod, oua, cereale, legume si fructe portocalii si galbene, legume cu frunze verzi. Lipsa vitaminei B12 este legata de insomnie si iritabilitate. O gasesti in ficat, macrou, sardine, somon, carne rosie si in lapte. Depresia, starea de confuzie pot fi ameliorate cu aport de vitamina B6. O poti consuma in avocado, banane, legume, carne de vita, cereale, porumb. Un alt superaliment pus pe lista antidepresivelor este ginsengul, dar nu sunt studii revelante. Daca functioneaza pentru tine, atunci un ceai rece este o alternativa placuta.
Solutii impotriva pierderii masei musculare
Carne, peste, oua, legume, nuci si lactate, acestea sunt categoriile din care trebuie sa iti extragi zilnic proteinele. Desigur exista preferinte legate de consumul proteinelor animale sau vegetale. Exista opinii care sustin ca ambele variante sunt necesare organismului, altele considera ca oricare categorie in sine este suficienta.
In majoritatea recomandarilor anterioare, alimentele si consumul de apa in mod echilibrat, miscarea si sportul, un mod de viata armonios sunt, in esenta, solutiile naturale pentru depasirea mai usoara a perioadei menopauzei si a postmenopauzei. Desigur, fiecare experienta este diferita, dar, cel putin acum, stii excat de ce sa te feresti si ce ar putea sa iti faca bine.
Si nu uitati, va astept sambata, pe 29 iunie, ora 11.00, la Country Spa sa vorbim live despre menopauza!
Be good & be beautiful!
Articole interesante:
- De iau vitamina D3 ?
- Menopauza, subiectul tabu pe care nu trebuie sa il eviti
- Cum sa-ti ingrijesti tenul la menopauza
Iti place? Click aici sa ii dai share!