Prebiotice, probiotice sau sinbiotice?


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Despre probiotice am citit prima oara acum mult timp, acele bacterii benefice vii, care sunt esentiale pentru organism, mai ales pentru sustinerea sanatatii sistemului digestiv. De obicei cand spunem bacterii, ne gandim ca fiind cauza infectiilor si bolilor, dar probioticele, gasite in mod natural in corpul nostru, au exact efectul invers: sunt bune si ne fac bine.

Ele au devenit “celebre” incepand cu anii ’90-2000, iar doctorii au descoperit ca ele pot fi “aduse” in organism si din alte surse: alimente, de la iaurt pana la ciocolata (daaa!!!) dar si prin suplimente alimentare.

Apoi am auzit de prebiotice iar de curand, despre sinbiotice, si recunosc, la inceput am devenit putin confuza, apoi am zis sa aprofundez.

Deci, care este diferenta intre cele trei?

Prebioticele

  • Nu sunt organisme vii si nici nu se iau inaintea probioticelor, ci impreuna cu acestea
  • Sunt fructo-oligozaharide, fibre solubile si reprezinta “hrana” pentru probiotice
  • Potenteaza efectul probioticelor, ajutandu-le sa ajunga pana in colon
  • Actioneaza la nivelul intestinului gros, unde stimuleaza multiplicarea bacteriilor benefice

Probioticele

  • Sunt organisme vii, nepatogene (bacterii benefice)
  • Ajuta la refacerea florei afectate de diverse dezechilibre sau tratamente cu antibiotice, atunci cand bacteriile bune sunt distruse
  • Cu cat tulpinile sunt mai diverse, cu atat repopularea microbiomului (totalitatea complexa a microbilor care ne populeaza) se poate face mai eficient
  • Actioneaza la nivelul intestinului subtire, dar si in cavitatea bucala, tractul uro-genital si la nivelul cailor respiratorii superioare

Cele mai cunoscute tipuri de probiotice sunt Lactobacillus, prezent in iaurt si in alimente fermentate, si ajuta atunci cand suferim de intoleranta la lactoza sau diaree si Bifidobacterium, pe care il gasim tot in iaurt si kefir, dar care ajuta sindromul bolului iritabil, de care am aflat ca sufera foarte multa lume.

De asemena, s-a descoperit ca exista legaturi stranse intre deficitul de flora intestinala buna si sistemul imunitar, boli de piele (eczeme), igiena orala, si sanatatea vaginala….de fapt peste tot unde exista mucoase.

Sinbioticele

Sunt suplimente alimentare care combina probiotice cu prebiotice intr-o singura formula.

Revenind la microbiomul uman, acesta joaca un rol extrem de important in mentinerea functionarii optime a organismului nostru:

  • il ajuta sa lupte impotriva infectiilor, prin productia de factori antimicrobieni si prin stimularea productiei de peptide
  • sustin imunitatea
  • asigura o digestie normala, iar atunci cand sunt dezechilibre cauzate de consumul de antibiotice, de exemplu, acesta intervine pentru a le regla

Cand luam probiotice?

Ca orice supliment, probioticele trebuie luate atunci cand s-au produs dezechilibrele despre care scriam mai sus: cand stilul nostru de viata este unul sedentar si haotic, cand alimentatia nu este una corecta si variata, cand am luat antibiotice iar flora benefica este distrusa.

Probioticele sunt recomandate atunci cand:

  • exista probleme de tranzit intestinal (balonare, diaree, constipatie, gaze intestinale)
  • exista sindromul intestinului iritabil sau permeabil
  • suferim de boala Crohn
  • avem infectii urinare sau vaginale (de ex. Candidoza)

Este perfect adevarata vorba ca “sanatatea incepe in colon” asa ca preventia este, ca de fiecare data, cea mai importanta, iar atunci cand echilibrul florei digestive este atacat, asistam la un adevarat razboism interior.

Eu incerc sa consum zilnic un iaurt “viu” sau kefir (am inteles ca este foarte bogat in bacterii bune” dar atunci cand nu reusesc – calatoresc si imi schimb obiceiurile alimentare/mancarurile cu care sunt obisnuita, ma simt mai balonata, iar digestia este mai dificila ca de obicei, apelez la sinbiotice sau la probiotice.

Atunci cand am perioade aglomerate, cu multa munca si alergatura si nu mananc corect asa cum ar trebui, aleg Jarro-Dophilus + FOS , un sinbiotic de la Secom, ce contine 3.4 miliarde de bacterii probiotice, care reactiveaza peste 90% din bacteriile probiotice intre 20 si 90 de minute dupa administrare. El contribuie la echilibrarea florei si refacerea ei, reduce manifestarile neplacute la nivel digestive, uro-genital, respirator si cutanat. Pentru a-si pastra toate proprietatiele, acesta trebuie tinut la frigider

Pentru mine cel mai important este sa am un tranzit regulat si sa nu sufar de balonare/flatulenta, lucru care imi creaza un real disconfort.

Pentru calatorie am ales varianta Jarro-Dophilus EPS, o formula cu 5 miliarde de bacterii probiotice, pentru refacerea florei microbiene intestinale astfel incat sa scap de balonare , constipatie si tranzit dificil, probleme cu care ma confrunt mereu atunci cand sunt la drum. Partea buna este ca aceste capsule nu trebuie tinute la frigider (ca celelelete) si rezita la o temperatura de 18-22 grade, deci se pot transporta cu usurinta. Exista si varianta cu 15 capsule, Travel Size, speciala pentru deplasari :))

In concluzie, nu neglijati sanatatea sistemului digestiv, dupa cum vedeti, este simplu si la indemana sa avem grija de el!

Your Beauty Is Your Lifestyle!

Articole interesante:


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Follow:

3 Comments

  1. mari
    02/06/2017 / 06:20

    Buna Dana,te rog frumos imi poti spune si mie ce suplimente iei,mai exact ma intereseaza pt piele? Ce parere ai despre Beauty Help sau Beautin Colagen, sau stii alt coplex de vitamine?Multumesc frumos!

  2. Dana Sota
    02/06/2017 / 07:59

    Buna Mari, Fix in acest moment nu mai iau nimic dedicat pielii, iau vitamina C, moringa si ulei de krill, toate benefice si pielii. Chiar azi voi avea o consultaie cu dr Crsitina Bogdan (naturopat) si vedem ce imi propune. Am facut cura cu ambele si mi se par f bune.

  3. mari
    02/06/2017 / 17:06

    Multumesc frumos!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *