Iti place? Click aici sa ii dai share!
Ma invart in jurul acestui subiect de ceva vreme, cum sa-l abordez, de unde sa il apuc; desigur, ca si menopauza, este un subiect considerat tabu, foarte delicat, extrem de fragil, care nu se refera de cele mai multe ori doar la actul in sine, ci si la emotii…iar pentru noi femeile, mai ales la emotii.
Acest prim articol se vrea un “preludiu” … ca sa vorbim in termenii subiectului 🙂
Am citit foarte mult in ultima vreme tot felul de articole, cercetari, sondaje… ba chiar am facut si eu sondaje printre prietenele mele.
Mi se pare super important sa vorbim despre sexualitatea noastra pentru ca ea ne defineste ca femei, este o parte semnificativa din cine suntem cu adevarat, atunci cand cad toate mastile si ramanem doar noi cu noi, este parte din feminitatea noastra, din echilibrul nostru interior, despre cum ne conectam la noi si la cei din jur.
Am pus mereu accent pe echilibru in tot ceea ce facem, stiti asta, este indemnul meu principal, iar sexul ne echilibreaza, acesta este adevarul. Sa te simti iubita si dorita, sa oferi dragoste la ranul tau este lucrul care, pentru mine cel putin, este primordial intr-o relatie.
Stiu ca voi deschide acum o cutie a Pandorei, dar imi asum.
Mai stiu ca multe dintre voi o sa va regasiti in ceea ce am scris, dar ca de obicei, nimic nu este general valabil, iar experienta mea si statisticile pe care le-am consultat pot fi doar un “barometru”, si nimic mai mult.
Nu trebuie deci sa fiti 100% de acord cu mine si nu trebuie sa va “vizualizati” neaparat in cele de mai jos. Si de fapt, in 1-2 articole nici nu pot cuprinde un subiect atat de vast, cu atat de multe ramificatii.
Se spune ca cel mai mare organ sexual este creierul! Acolo se intampla tot: acolo sunt invataturile primite, preconceptiile si dogmele culturale, ce credem si cum credem ca ar trebui sa fie o relatie, ce impresii avem despre propria persoana si cum ne evaluam, etc
De cate ori nu vi s-a parut ca sunteti prea grase/slabe/inalte/scunde, ca tenul vostru nu este perfect, ca parul nu e suficient de lung/scurt/drept/ondulat, ca picioarele nu sunt desul de lungi si talia destul de fina … si tot asa as putea continua la nesfarsit.
Am trecut si eu prin asta, mai ales in tinerete, atunci cand self esteem-ul nu era bine conturat iar increderea in unicitatea si atuurile personale erau la cote mici. Toate vin din cap!
Sanatatea sexuala este o modalitate foarte precisa de determinare a sanatatii intregului organism si influenteaza toate aspectele vietii noastre. De la chimia pura si eliberarea endorfinelor in timpul actului sexual, pana la acel sentiment de libertate dar totusi apartenenta, de conexiune cu partenerul, Divinitatea sau intregul Univers, de ceva mai presus decat noi in termeni de iubire. Fiecare, in functie de propriile credinte si elevari spirituale, simte in felul sau.
Subiectul este deopotriva foarte provocator, important dar si foarte intim, in multe culturi fiind foarte putin sau deloc abordat. Creaza fascinatie, curiozitate dar determina si rusine cumva, in acelasi timp.
De aceea, nici parintii, nici scoala si nici societatea nu incurajeaza discutiile despre sex si practic, generatii intregi pornesc in viata cu un handicap major: tiparele invechite ale predecesorilor.
Daca partintii v-au povestit si v-au facut educatie sexuala, puteti sa va considerati norocoase! Pe vremea mea nu se discuta niciodata asa ceva in casa. Maxim, eram “speriate” cu gravidenia – nu exista nimic mai injositor pentru o femeie decat sa ramana insarcinata si sa fie nemaritata .
Nu am scris mai departe despre sexul de ocazie, despre aventuri de-o noapte, ci despre cuplu, despre sexul in cadrul unei realtii stabile, de dragoste si respect, despre ce reprezinta si cum ne poate conduce viata, trairile, stima de sine, creativitatea, sanatatea, pana la urma, pofta de viata.
Cu acest tip de sex rezonez si eu, mare parte din viata mea adulta fiind in cuplu de lunga durata.
Dar ce este de fapt, Sexul?
Sexul poate fi considerat esenta creatiei; de la nasterea tuturor formelor de viata, pana la nasterea creativitatii, a exprimarilor artistice, a pasiunii de orice fel.
Energia sexuala ne conecteaza fizic, energetic, emotional si spiritual, este esentiala pentru sanatatea si vitalitatea noastra, pentru fluxul energetic creativ care se naste din prima si a doua chackra si care circula apoi liber in corpul nostru.
Daca renuntam la sex, renuntam practic, la viata, la bucuria de a trai, la santate trupeasca, mintala si emotionala, la prosperitate si la tot ce se poate numi creatie in vietile noastre.
Energia sexuala este de o forta extraordinar de puternica, ascunsa, misterioasa, care odata descatusata, poate rupe orice fel de bariere.
Dar pentru a ne manifesta intrega energie sexuala trebuie sa capitulam. Ce inseamna asta? Adica sa fim pe deplin in corpul nostru si sa traim momentul. Fara inhibitii.
Daca ne gandim la felul in care aratam, la performanta, la treburile casnice, copii, job, etc mai bine o lasam pe alta data… pentru ca acea conexiune magica nu se va produce. Stiti despre ce vorbesc nu-i asa? Mie mi s-a intamplat de nenumarate ori sa fiu cu gandul aiurea, sunt sigura ca si multora dintre voi.
Energia sexuala are mai multe aspecte, primul fiind despre reproducere si perpetuarea specie.
Dar pe noi ne intereseaza celalalt aspect, si anume energia sexuala care se formeaza intre doi parteneri si care inseamna intimitate emotionala, conectare, sa ne simtim simtim bine si in siguranta. Aceasta este de fapt diferenta intre a face sex si a face dragoste si este vorba despre emotiile intime care duc la afectiune, sentimente impartasite si vulnerabilitate.
Energia sexuala, atunci cand este canalizata constient, poate fi un catalizator de crestere spirituala si ne poate vindeca pe mai multe nivele.
De ce e bine sa facem Sex?
Chiar daca pare evident ca e bine sa facem sex, medicii vin cu argumente si cu beneficii reale si palpabile. Asadar, sexul e bun pentru ca:
- Ajuta sistemul imunitar – persoanele care fac sex in mod regulat nu sunt la fel de vulnerabile in fata virusilor
- Imbunatateste libidoul – adica, cu cat faci sex mai des, cu atat ai mai mult chef, si invers
- Imbunatateste si intareste muschii vezicii urinare si implicit, nu se ajunge la incontinenta urinara
- Scade tensiunea
- Este o forma de exercitiu fizic si se consuma in jur de 5-7 calorii/minut
- Scade riscul de infarct – in timpul sexului creste pulsul, deci este un bun exercitiu pentru inima. De asemenea, ajuta la echilibrarea nivelului de estrogen si progesteron
- Ajuta la diminuarea diverselor dureri de spate, artrita, chiar dureri de cap
- Imbunatateste somnul – in timpul orgasmului se elimina prolactina, hormonul relaxarii si al somnului
- Imbunatateste functiile creierului
Iar pe plan psihologic:
- Imbunatateste imaginea de sine
- Creste buna dispozitie
- Ajuta la apropiere si intimidate – se elibereaza endorfine care diminueaza iritabilitatea si starile depressive si oxytocina (numita si “the Hug drug”)
- Diminueaza stresul
In afara de toate aceste beneficii individuale dovedite stiintific, cuplul are de asemenea enorm de castigat.
Sexul ajuta la construirea si mentinerea unei relatii sanatoase, la intimitate si deschidere emotionala intre parteneri, la mai multa cretivitate si spirit de joaca si de aventura in doi.
In mod firesc, cercetarile arata ca relatiile de cuplu in care sexul se intampla in mod regulat, sunt cele mai longevive.
Voi ce parere aveti? Chiar as vrea sa aud parerea voastra.
Hugs, si nu uita citatul meu preferat:
“Nature gives you the face you have at twenty; it is up to you to merit the face you have at fifty.” Coco Chanel
Articole interesante:
- Blocarea libidoului – unul din efectele pandemiei
- Cum sa invatam sa ne iubim sexualitatea (2)
- Cei 10 piloni ai unei relatii sanatoase
Iti place? Click aici sa ii dai share!
Dana, mul?umim pentru acest articol cu care sunt 100% de acord. Voi citi acum ?i partea a doua.
A? dori tare mult s? vorbesc cu tine în privat dac? se poate.
Mul?umesc, oricare ar fi r?spunsul!
Ma bucur Elena, te rog sa imi scrii pe Fb un mesaj privat. Multumesc