Obezitatea la copii – o problema reala a zilelor noastre


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Astazi este Ziua Mondiala a Sanatatii, iar medicii de pretutindeni trag un semnal maaare de alarma in legatura cu viitorul omenirii: obezitatea generatiei de maine.

Cat de grav este sa ai un copil pufos? Cat de grav este ca o publicatie celebra, precum Cosmopolitan, pune pe coperta titlul This is healthy, alaturi de o persoana adolescenta supraponderala? Destul de grav, atrag atentia numeroase voci din domeniul sanatatii. 

Nu voi redeschide subiectul copertei celebrei reviste. Nici nu inteleg care a fost scopul, strategia. De ce au ales aceasta comunicare. Ok. Daca vrei, poti sa scrii This is Me, pentru ca a avea un numar de kilograme este, cred, o alegere personala. Si aici ma refer si la plus, si la minus. Ca este o lupta continua cu kilogramele, ca nu este usor pentru nimeni, ca ai nevoie de ajutor specializat pentru a arata cum vrei, acestea sunt realitati si alegeri care ne apartin. Insa, daca pentru noi suntem 100% responsabili de ceea ce alegem, pentru copii lupta mi se pare inegala. Poate ca ei aleg un desert sau un suc, dar nu ei fac zilnic meniul si nici cumparaturile. De ce am ales sa scriu in continuare despre ce se intampla cu copiii zilelor noastre? Pentru ca am citit recent niste cifre, analize facute de medici si nutritionisti care m-au revoltat. Si, repet, nu cred ca este vina copiilor ca ajung obezi la varste atat de mici.

Imi aduc aminte de perioada anilori 90, cand Andrei, fiul meu, avea doar cativa ani. Nu erau foarte multe dulciuri pe piata dar incet incet au aparut … cofetarii bune, croissnte cu ciocolata ambalate, Nutella, bomboane,biscuiti, si multe, multe altele. As minti daca as spune ca nu cumparam, chiar parca o faceam prea mult si prea des, dar dupa atatea lipsuri din vremurile ceausiste, parca chiar aveam nevoie de acest tip de rasfat.

Am fost mereu preocupata de look si kilograme, fara a fi obsedata insa… era vorba aceea pe care o auzem frecvent “Ea nu manaca ca tine la silueta!” :)) dar lui Andrei nu-i refuzam nimic. Pana la un moment dat cand era deja foarte dolofan si mi-am dat seama ca eu eram cea care aduceam mereu dulciuri in casa, cola si alte “bunatati” de care fusesm privati toata viata de pana atunci.

Asa am realizat ca a manca dulce in fiecare zi nu este deloc benefic pentru sanatatea celui mic, ca astfel kilogramele incep sa se acumuleze (desi la scoala copiii aveau 3 ore de sport pe saptamana si nu era nimeni scutit de la clasa) si ca era cazul sa iau masuri.

Am inceput sa cumpar mai rar prjituri, iar cola si orice alte bauturi cu zahar sau indulcitori au fost complet scoase de pe lista, am inlocuit zaharul alb rafinat cu cel brun. miere sau melasa.

Am senzatia ca m-am trezit la timp!

500.000 de copii obezi, in Romania

Federatia Mondiala a Obezitatii estimeaza ca, in lipsa unor masuri drastice de preventie si tratament, pana in anul 2030, in Romania, aproape 500.000 de copii cu varste intre 5 si 19 ani vor suferi de obezitate, scrie green-report.ro.

In ultimele patru decenii, rata obezitatii infantile la nivel mondial a crescut de zece ori, numarul copiilor diagnosticati cu obezitate ajungand la aproximativ 124 de milioane. Pentru Romania, singurul studiu oficial contine date din anul 2015 si arata ca la toate grupele de varsta studiate – 7, 8 si 9 ani, ponderea copiilor cu probleme de greutate (supraponderali sau obezi) este de peste 25%, arata INS. Adica, 1 din 4 copii din grupele studiate are probleme de greutate. Nu mi se pare ca suna bine. Chiar deloc!

Obezitatea infantila a devenit una dintre cele mai importante probleme de sanatate publica in tarile dezvoltate si in curs de dezvoltare. Comorbiditati precum diabetul de tip ll si steatohepatita (boala ficatului gras) sunt frecvent diagnosticate la copii cu obezitate. Copiii si adolescentii obezi au risc crescut de a dezvolta boli grave la nivelul intregului organism: de la cardiovasculare, endocrine, gastrointestinale, neurologice, pulmonare, la afectiuni ortopedice, dermatologice, psihosociale.

Vinovatul nu este mancarea grasa!

“In anii 70, s-a dat vina pe grasimi. Dar adevaratul vinovat de bolile cardiace nu era grasimea din alimente, ci zaharul. Iar acest fapt este dovedit de tot ceea ce a urmat in urmatoarea jumatate de secol. Oamenii s-au obisnuit sa consume cantitati foarte mari de alimente, multe dintre ele cu mult zahar adaugat. Este un cerc vicios: mancatul este incurajat de societate, tine de instinct, cand esti coplesit de griji este cea mai nevinovata placere, e pentru toata lumea, toti facem la fel, in plus oferta alimentara este extrem de variata. Ai mult, consumi mult. Chiar si simplul fapt ca ai frigiderul plin sau ca tii mancarea la vedere, te face sa mananci. Sunt tot felul de capcane care te fac sa mananci. Si adevarul este ca e imposibil sa ne intoarcem la rudimentar. Vrem comoditatea si nu vrem pauza. Insa, pentru copii este important sa facem alegerile corecte. Ce trebuie sa stii: mancarea fara valoare calorica, mancarea care sta cu saptamanile pe raft, aceasta este mancare proasta. Vrei o mancare echilibrata? Fa o ciorba sau o mancare o zeama. Este o mancare prietenoasa cu organismul, cu un echilibru perfect de carne si legume. Vrei vitamine si energie? Consuma si da copilului fructe, fructe intregi, nu smoothie! De ce sa perpetuam reflexul de supt? Mancarea este mancare, trebuie mestecata! Au fost blamate sarmalele, eu va spun ca sunt ok, tot pentru ca e un echilibru intre ingrediente. In alimentatia copilului, trebuie sa existe lactate, cartofi. Paradoxal, grasimea din alimente te protejeaza de grasime, adica de kilogramele in plus pentru ca organismul este hranit corect si nu mai cere carbohidrati. Copiii au nevoie de grasimi pentru a se dezvolta corect hormonal, pentru dezvoltarea creierului! Lasati untul in alimentatia copilului, si laptele. Reduceti cerealele, reduceti mancarea procesata”, mi-a explicat Mihaela Bilic, medic nutritionist, specialist in psiho-nutritie.

Efectele zaharului la copii

Daca ar fi doar ceaiul de dimineata indulcit, probabil nici nu ar fi discutii si temeri din cauza zaharului, dar, daca te uiti cu atentie pe etichete, zaharul este peste tot (si, daca e printre primele ingrediente din lista, inseamna ca proportia lui este URIASA!)

Ce efecte are zaharul la copii:

1. Dereglarea metabolismului calciului: copii se imbolnavesc din aceasta cauza si au dintii cariati devreme (cu probleme de digestie ulterior).

2. Obezitatea: cea mai raspandita afectiune provocata de consumul excesiv de zahar este obezitatea (cu boli multile dezvoltate ulterior).

3. Diabetul: consumul de zahar si produse care zaharoase este cel mai mare inamic al pancreasului care in timp, din cauza efortului repetat de a metaboliza cantitati mari de zaharoza, nu mai functioneaza normal (cu efecte pe viata si multiple afectiune conexe).

Zaharul ascuns

Ceea ce ar trebui sa ne ingrijoreze este zaharul ascuns, mai ales din alimentele pentru copii, dar nu numai. Este foarte important sa citesti etichetele produselor, chiar si atunci cand scrie natural sau bio sau eco. In plus, ingrediente precum fructoza din sirop de porumb, siropul de malt, extractul de malt, melasa, zaharul brun, zaharoza, maltul de orez, agava sunt indulcitori artificiali care dauneaza sanatatii copiilor. 

Consumul frecvent de dulciuri influenteaza procesele de crestere, ducand la aparitia rahitismului si a fragilitatii osoase, declansand pubertatea prematura, probleme de comportament (scaderea capacitatii de concentrare). 

„Supraponderabilitatea si obezitatea din perioada copilariei vor duce la serioase probleme de sanatate in perioada de adult. Obezitatea la copii este asociata cu factorii de risc pentru bolile cardiovasculare, diabet, probleme ortopedice si degradarea starii de bine psiho-sociale, incluzand tulburari alimentare, relatii sociale precare si dezavantaje educationale. Copilul supraponderal prezinta mai multe sanse sa fie un adult supraponderal. Conform Legii nr. 123 din 27 mai 2008 pentru o alimentatie sanatoasa in unitatile de invatamant preuniversitar prin aliment nerecomandat prescolarilor si scolarilor se intelege un aliment cu un aport substantial de compusi cu efect daunator sanatatii, ca grasimi, sare, zahar, indulcitori, aditivi alimentari, in detrimentul compusilor cu efect benefic, cum ar fi fibre, vitamine, minerale. Zaharul ocupa pozitia a doua pe lista ingredientelor din lactatele si deserturile pe baza de lapte fabricate pentru copii. Denumirile sub care sunt vandute aceste produse sunt inselatoare, induc impresia unor amestecuri formate din lapte si alte ingrediente naturale”, explica Conf. univ. dr. Costel Stanciu, Presedinte APC pe apc-romania.ro.

Si in alte tari

Nu suntem singura tara in care alimentele pentru copii sunt puse sub semnul intrebarii. Spre exemplu, un studiu efectuat de cercetatorii Universitatii din Leeds a analizat 900 de iaurturi comercializate in Marea Britanie. Concluzia: un iaurt pentru copii continea mai mult zahar decat o bautura Cola, raportat la 100 grame, inclusiv iaurturile bio. Cu alte cuvinte, un copil consuma 3 lingurite de zahar atunci cand mananca un iaurt dulce. In urma acestui studiu, autoritatile britanice au decis sa impuna noi reglementari in industria alimentara care sa limiteze cantitatea de zahar din produsele comercializate. La noi… nu am auzit sa fie pe vreo lista de prioritati.

Alegeri sanatoase

Sa alegi sanatos nu inseamna sa mergi la raftul cu alimente bio sau eco (nu inseamna ca nu au zahar). Inseamna sa introduci in dieta zilnica cat mai multa mancare proaspata, facuta in casa, fara zahar adaugat. În plus, pe langa dieta echilibrata, copiii au nevoie de odihna suficienta, limitarea timpului petrecut in fata ecranelor si minim o ora, zilnic, de activitate fizica (iesit in parc, la plimbare, cu rolele, bicicleta sau alergat cu copiii, in spatele blocului). 

Efectele asupra pielii

Nu voi insista foarte mult, dar cred cu tarie ca e un aspect important si felul in care arata pielea. Cand vorbim de impactul emotional pentru copiii supraponderali, trebuie sa ne gandim nu doar la porecle (aproape toti am trecut prin asta, indiferent de complexul avut) sau la modul in care se privesc in oglinda, ci si la efectele obezitatii asupra pielii. Si aici ma refer si la acnee, si la vergeturi. Este adevarat ca si acneea, si vergeturile depind mult si de AND-ul mostenit, dar atunci cand kilogramele se acumuleaza pielea sufera la nivel structural. Pielea intinsa excesiv isi va pierde elasticitatea, chiar si dupa reducerea numarului de kilograme, excesul de piele sau pielea cu vergeturi vor ramane o problema si pentru adolescente, si pentru baieti. Acneea si semnele lasate de ea pot influenta enorm felul in care se percepe un copil aflat la pubertate. Exista tratamente si solutii locale pentru tratarea pielii, car cred ca solutiile trebuie sa vina din alte directii. Furtuna hormonala este suficient de puternica si fara sa o mai alimentam cu o hrana necorespunzatoare.

Sa iubesti mancarea este instinctiv, dar obiectivul nostru ar trebui sa fie sa fim moderati. Si noi, si ceea ce oferim copiilor nostri. Pentru ca mai intai de toate, trebuie sa le oferim sanatate si educatie alimentara,

Hugs, si nu uita citatul meu preferat:

“Nature gives you the face you have at twenty; it is up to you to merit the face you have at fifty.” Coco Chanel

Articole interesante:


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Follow:

1 Comment

  1. 20/04/2021 / 18:56

    Foarte bine scris articolul, multumesc pentru sfaturi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *