Dilemele fondului de ten


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Se pare ca fondul de ten pune inca multe semne de intrebare.

Este un produs pe care personal, il folosesc zi de zi; cu texturi diferite, putere de acoprire diferita, SPF, hidratant sau matifiant…in fine, totul in functie de anotimp, nuanta tenului si alte nevoi ale sale.

Ecuatia fondului de ten perfect inca are cateva necunoscute, chiar si pentru specialisti. Sa gasesti nuanta perfecta, textura, rezistenta, gradul de acoperire si efectul final dorit e o provocare constanta, in egala masura pentru ei si pentru noi. Ce ne scoate din acest impas? Raspunsul este posibil sa vina tot din sfera matematicii, mai exact din zona hi tech.

De la beauty micrometer la smart beauty

Au trecut mai bine de 100 de ani de la prima formula de fond de ten, în varianta moderna, asa cum a creat-o Maksymilian Faktorowicz (cunoscut, ulterior, drept Max Factor). Insa, pana de curand, ceea ce s-a schimbat au fost reglaje fine ce au tinut de o formula mai bogata in nutrienti, mai prietenoasa cu pielea, si pigmenti de culoare mai delicati. Cu toate acestea, pana acum specialistii, makeup artisti si oameni de stiinta, nu au reusit sa creeze acel produs care sa ne ofere un all inclusive de 7 stele care sa ne faca sa nu mai vrem sa renuntamla el vreodata. Explicatia vine, daca vrei, tot de la inceputurile machiajului modern. Inca o data Max Factor si-a dat seama ca chipul nostru este departe de a fi perfect. Inventia sa –numita beauty micrometer –dovedea, la acel moment, ca e nevoie de un dispozitiv care sa masoare zonele fetei, astfel incat sa iti dai seama unde ai nevoie de machiaj corector, fie pentru a pune in evidenta trasaturile, fie pentru a le estompa. Masca era similara unui instrument de tortura al Inchizitiei, insa cele 325 de ajustari posibile erau inca o dovada in plus ca inventatorul era cumva pe drumul cel bun. Probabil, ceea ce lipsea in ADN-ul inventiei si al fondului de ten era componenta hi tech.

Imprimare 3D, acasa

Evenimentul CES din acest an, desfasurat la Las Vegas, pare sa fi fost momentul in care a inceput, cu adevarat, numaratoarea inversa pentru formula perfecta a fondurilor de ten. In linia generala a incluziunii, personalizarii, customizarii produselor si serviciilor de infrumusetare, si fondul de ten pare a se alinia acestei tendinte. Cu pasi mici, dar din ce in ce mai aproape de un viitor palpabil. OptéPrecision Skin System, o imprimanta 3D pentru fondul de ten, foarte asemanatoare unui scaner, ar putea fi „unul dintre cele mai impresionante exponate din showul tehnologic”, a declarat Sharon Profis, executive editor la CNET, preluat de allure.com. In loc sa citeasca un cod de bare, dispozitivul de marimea unui aparat de ras scaneaza chipul pentru a identifica punctele rosii si petele pigmentare, foloseste apoi un algoritm pentru recunoasterea faciala pentru a determina marimea fiecarei imperfectiuni, forma, culoarea, apoi printeaza cantitatea perfecta pe acea imperfectiune (de precizat ca dispozitivul functioneaza doar local, nu pentru intregul chip, asa ca nu inlocuieste aplicarea integrala a fondului de ten. Inca.).

Optéfunctioneaza ca o imprimanta 3D de machiaj: picaturile de fond de ten sunt mai fine decat firul de par si mascheaza imperfectiunile. „Este dificil sa printezi makeup-ul pe fata cu o acuratete reala,”spune Phill Dickens, profesor la Universitatea Nottingham (Anglia). Fondul de ten (numit OptéTone Perfecting Serum) este infuzat cu niacinamida cu efect antiinflamator, care da luminozitate pielii prin reducerea petelor pigmentare si a cosurilor, si vine in trei nuante (Fair, Medium, Deep).

Desi discutam inca de expozitii si de prototipuri, asta nu inseamna ca oamenii nu se gandesc deja la next level. „Imagineaza-ti ca, in loc sa mergi intr-un beauty shop sa cumperi o paleta de machiaj, o poti imprima acasa. Este posibil. Printatul acasa este atat de sofisticat acum, incat va fi posibil sa ne bucuram curand si de imprimante 3D pentru machiaj”, afirma makeup artist Robin Blackpentru allure.com. Si tot el crede ca ne despart mai putin de zece ani de acest gadget. „In felul acesta elimini costurile de expediere, cele pentru ambalaj si poti avea o carcasa minunata old school, personalizata, cu numele tau pe ea, pe care sa o reumpli, in loc de arunci ambalajul de plastic.”

Al tau, al tuturor

In prezent, avem de-a face cu zeci de nuante si tot atatea optiuni (probabil gresite). Cu fondurile de ten, relatiile sunt cat se poate de complicate si cat se poate de similare unei relatii de cuplu: fie nu il gasesti pe the one, oricat te-ai stradui si testa –there is no chemistry, fie te multumesti cu ce ai, sau, daca esti mai curajoasa, jonglezi, dupa dispozitie si nevoi, cu doua-trei variante. In mod exceptional si daca esti foarte norocoasa, gasesti exact ce iti doreai (dar nici asta nu dureaza for life). Fondul tau de ten este de fapt al tuturor sau al unei categorii foarte mari si desi brandurile se intrec in a largi cat pot de mult numarul de nuante, tot nu e de ajuns. Fenty Beauty a facut furori cu cele 50 de nuante de fond de ten Pro Filtr Soft Matte Longwear (plus perechile lor cromatice pentru concealer). M.A.C. Cosmetics a extins recent gama de nuante ale liniei Studio Fix Shade la 60 de nuante, Dior Backstage Face & Body Foundation are 40 de nuante de fond de ten. E o adevarata nebunie!

Diversitatea este cuvantul cheie, iar bogatia cromatica aproape ca o prinde din urma pe cea a rujurilor. Si nu e vorba doar de cromatica aici. Sa spunem ca aceasta este doar jumatate din problema. Daca iei in calcul (si nu poti altfel) si rezultatul final (luminos sau mat), textura cu care te simti cel mai bine (lichid, crema, pudrata), tonul in care te incadrezi (rece, cald, neutru), echilibrul este inca incert.

Ecuatia cu (multe) necunoscute a fondului de ten

Una dintre cele mai bune idei pare a fi pusa in practica de conceptul adaptabilitatii, adica un fond de ten care sa se adapteze culorii tenului tau. In teorie, nici ca putea sa sune mai bine. In realitate, „nu este vorba despre produse care sa se adapteze schimbarilor dispozitiei pielii (adica pH-ului pielii), ci de micropigmenti incapsulati care se sparg si isi schimba culoarea atunci cand aplici fondul de ten”, dupa cum sustine chimistul si autorul Perry Romanowski, citat de allure.com. Culoarea finala a fondului de ten se vede abia dupa aplicare pentru ca formula include patru tipuri mari de pigmenti pentru a crea nuante diferite: dioxid de titanium, oxid de fier rosu, galben si negru. Si, desi nuanta si gradul de acoperire este mai mare, nu garanteaza acel perfect match, ci doar este o varianta ce functioneaza foarte bine in zona medium (nu si pentru tenul foarte deschis sau foarte inchis). Ce poti incerca? LOréal Paris True Match, M.A.C Matchmaster, Lancôme Le Teint Particulier, Elizabeth Arden Custom Color Foundation sau Estée Lauder Futurist Aqua Brilliance Custom.

„Se incearca inlesnirea procesului de gasire a nuantei perfecte, dar e inca foarte greu. In plus, nuantele sunt greu de identificat atunci cand cumperi online,”spune Jill Scalamandre, presedinte al BareMinerals, Buxom & Global Development in cadrul Shiseido Makeup. Shiseido a achizitionat serviciul custom-blend MatchCo, in 2017, iar BareMinerals este primul brand care a folosit aceasta tehnologie. Asa se face ca alaturi de cele 35 de nuante al fondului de ten BareMinerals nu au fost adaugate alte nuante, ci aplicatia Made-2-Fit. „Avem acum un algoritm de ce cuprinde 65 000 de nuante. Putem sa iti gasim nuanta potrivita tie,” afirma Jill Scalamandre.

De ce este (inca) atat de greu?

Raspunsul, pe scurt, este ca fondul de ten trebuie sa fie integrat intr-o recomandare personalizata de la A la Z. Adica, de la nevoile pe care trebuie sa le acopere produsele de curatare si ingrijire a tenului pana la machiaj: pur si simplu nu poti sa arzi etapele, nu e ca o culoare pe care o aplici pe o foaie alba.

In acest punct suntem acum: fie testam pe propria piele, fie ne lasam pe mana aplicatiilor si a realitatii augmentate. Aplicatia Made-2-Fit, site-ul Il Makiage, Sephora cu Visual Artist, dar si site-uri ca Ulta Beauty, NYX Cosmetics, Maybelline, Foo Faced, ce au propriile instrumente de tip foundation finder, sunt usor de folosit si cu rezultate, posibil, mai bune decat propria experienta sau decat observatia personala. Si, daca ai suficienta rabdare, probabil vei gasi o nuanta, o textura si un efect care sa te satisfaca pe deplin, macar pentru o vreme.

In tot acest timp, eu una voi fi in asteptarea acelui serum invizibil, sau mini-plasture, sau microcip care, aplicat pe ten si conectat la mobil, va schimba in cel mai smart mod posibil si nuanta, si coctailul de ingrediente de care va avea nevoie tenul meu anytime, anywhere.

Voi ce ziceti de asta???

Be good & be beautiful!!!

Foto: makeup.com

Articole interesante:


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Follow:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *