De iau vitamina D3 ?


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Nu am fost niciodata o iubitoare de frig si zapada (desi am facut ski pana acum cativa ani!) iar acum, mai mult ca niciodata, as migra in tarile calde pana la primavara. Dar cum la asta pot doar sa visez, cel putin deocamdata, trebuie sa ma imprietenesc cumva cu anotimpurile, asa ca incerc sa ma blindez cu tot ce-mi trebuie…si aici ma refer la suplimente pentru trup si minte. Pentru ca da, si mintea are de suferit cand este innorat si nu se vede o raza de soare zile la rand (schimbari de dispozitie, iritabilitate, chiar depresie).

Este perioada din an cand merg la dr. naturopat Cristina Bogdan, prietena mea, sa-mi faca analizele si sa-mi dea suplimentele de care am nevoie sa supravietuiesc cat de cat civilizat pana in primavara.

Primesc mereu intrebari de la voi legat de suplimentele pe care iau, iar acum vi le voi spune pe toate. Adica exact ce iau in acest moment: Colagen lichid hidrolizat tip 1 si 3 + Acid Hialuronic +Biotina + Cupru + Siliciu + Vitamina C, B5, B6, B12, Coenzima Q10, Omega 3, Mind Lab Pro, Calciu+Magneziu+Magneziu + Zinc si Vitamina D3.

Poate deja stiti dar vreti sa va reamintiti importanta vitaminei D3, in mod special in perioada rece, adica mai corect, fara soare.

Ce este vitamina D3?

Vitamina soarelui sau vitamina antirahitica – sunt doar doua dintre denumirile informale primite de vitamina D pana acum, insa dincolo de aceste aspecte, vorbim cu adevarat despre un element absolut esential pentru sanatatea organismului si pentru buna sa functionare din toate punctele de vedere.

Vitamina D este o vitamina liposolubila (solubila in grasimi) si se regaseste in organism sub doua forme principale: Vitamina D2  si Vitamina D3.

Rolul vitaminei D3 in organism

Functia biologica a vitaminei D3 este absorbtia si fixarea in organism a calciului si fosforului, mineralele cu cea mai mare raspandire in corpul uman. De altfel, calciul si fosforul sunt principalii actori in dezvoltarea si mentinerea sistemului osos puternic si sanatos.

Pentru ca rolul sau este atat de important, in cantitatile potrivite, ea aduce o serie de beneficii incontestabile sanatatii noastre, iar in cazul unor carente, ii resimtim lipsa la nivelul intregului organism.

Cum este produsa vitamina D3 de organism in mod natural ?

Spre deosebire de alte vitamine, vitamina D este produsa la nivelul pielii, dupa expunerea la razele soarelui. Din acest motiv este denumita „vitamina soarelui”.

Precursorul vitaminei D, este transformat in prezenta razelor ultraviolete B (UVB) in vitamina D3. Pentru acest proces este necesar insa ca indicele UV sa fie mai mare de 3. Pentru ca aceasta valoare este inregistrata in special primavara si vara, este posibil ca in sezonul rece cantitatea de vitamina D3 din organism sa fie insuficienta. De asemenea, persoanele cu tenul in nuante mai inchise sintetizeaza mai greu vitamina D3.

Aportul de vitamina D3 din alimente

Vitamina D3 poate fi procurata si din alimentatie. Printre produsele care reprezinta o sursa importanta de vitamina D3, se numara:

  • Peste gras: somon, hering, sardine in ulei, ton, cod;
  • Stridii;
  • Avocado;
  • Migdale si lapte de migdale;
  • Oua – in special galbenusul;
  • Cereale integrale;
  • Ciupercile;
  • Lapte, iaurt, branzeturi;
  • Carnea de vita.

De asemenea, surse bune de vitamina D3 sunt suplimentele alimentare cu concentratii optime, cat si uleiul din ficat de cod.

Lipsa Vitaminei D3

Carenta de vitamina D3 provoaca simptome dintre cele mai diverse, de la dureri, pana la stari depresive. Cateva dintre simptomele dupa care poti recunoaste deficitul de vitamina D3 sunt:

  • Schimbari bruste ale starii de spirit, stari de iritabilitate
  • Oboseala, apatie si lipsa de concentrare
  • Dureri musculare si slabiciune la nivelul muschilor
  • Disconfort la nivelul articulatiilor
  • Transpiratie excesiva

Riscurile si complicatiile cauzate de o deficienta de vitamina D3

Cand exista carente puternice de vitamina D, avem de-a face cu probleme de sanatate foarte grave. Dintre riscurile si complicatiile asociate cu deficitul de vitamina D3, trebuie amintite:

  • Rahitism (copii) sau osteomalcie (adulti) – afectiune care influenteaza negativ procesul de dezvoltare al copiilor si care provoaca malformatii scheletice, deformari la nivelul oaselor.
  • Osteoporoza – in cazul femeilor trecute de menopauza, deficienta de vitamina D poate expune pacienta la osteoporoza, boala caracterizata prin demineralizarea oaselor.
  • Depresie
  • Oboseala cronica
  • Parodontoza
  • Imunitate scazuta si sanse mai mari de a fi afectat de boli usoare
  • Psoriazis
  • Astm bronsic
  • Boli cardiovasculare
  • Alzheimer si dementa
  • Sindrom metabolic
  • Preeclampsie (hipertensiunea arteriala cu care se confrunta unele femei in ultimul trimestru de sarcina)
  • Probleme de fertilitate
  • Boala Hashimoto (tiroidita autoimuna)
  • Diabet

Diagnosticarea deficitului de vitamina D3

Semnele unei carente de vitamina D sunt variate si multe dintre ele ar putea fi provocate de alte deficiente, astfel incat nu trebuie sa punem un diagnostic fara o consultatie medicala. Testul de sange care determina cantitatea de vitamina D din organism se numeste 25-OH-vitamina D.

Daca in urma acestui test de sange se constanta valori ale vitaminei D cuprinse intre 20 nanograme/ml si 50 ng/ml, pacientul nu sufera de o carenta. In schimb, un nivel mai mic de 20 ng/ml indica un deficit de vitamina D.

Cauzele deficitului de vitamina D3

Putem imparti cauzele deficitului de vitamina D3 in urmatoarele categorii:

  • Afectiuni care pot cauza deficiente ale vitaminei D3– Obezitatea, boala Chron, boala celiaca, fibroza chistica.
  • Factori de mediu care pot duce la deficiente de vitamina D3– Cum vitamina D este sintetizata datorita razelor UVB, cei care sunt privati de lumina solara, dezvolta carente. In tarile nordice – Norvegia, Suedia, Finlanda – de exemplu, locuitorii sunt sfatuiti sa ia suplimente de vitamina D in timpul iernii, deoarece clima nu le permite sa obtina suficienta vitamina D din lumina solara.
  • Alti factori care pot duce la incetinirea absorbtiei de vitamina D3– Varsta (pe masura de inaintam in varsta, scade capacitatea organismului a asimila vitamina D), stresul (un nivel ridicat de cortizol – hormonul stresului – duce la reducerea nivelului de vitamina D din organism) menopauza, alimentatia nesanatoasa, persoanele cu pielea inchisa la culoare nu sintetizeaza la fel de bine vitamina D, cat si persoanele cu afectiuni dermatologice sau cele care au alergii la soare.

Beneficiile vitaminei D3 pentru organism

Vitamina D3 este benefica pentru sistemul imunitar, sistemul osos si muscular, prevenind anumite boli grave. Pentru ca joaca un rol vital in asimilarea calciului si fosforului, ea are multiple efecte benefice asupra organismului, inclusiv proceselor proceselor cognitive si functiilor cerebrale.

Vitamina D3, un sprijin real pentru sistemul imunitar

Sistemul imunitar este una dintre structurile organismului asupra careia Vitamina D3 are efecte favorabile. Cercetarile au aratat ca aportul adecvat de vitamina D3 poate aduce beneficii insemnate sistemului imunitar, deoarece ajuta la activarea celulelor B, celulelor T si celulelor prezentatoare de antigen.

Studiile au aratat si o legatura importanta intre nivelul de vitamina D din organism si afectiunile autoimune. Un aport optim de vitamina D reduce nivelul de citokine (hormoni reglatori ai reactiilor sistemului imunitar) inflamatorii, iar o carenta duce la cresterea riscului de dezvoltare a unor boli autoimune precum scleroza multipla, tiroidita Hashimoto sau poliartrita reumatoida.

Sistemul osos, un principal beneficiar al vitaminei D3

Cel mai cunoscut rol al Vitaminei D in organism este sa asigure absorbtia calciului. Fara absorbtia si fixarea unei cantitati suficiente de calciu, rezistenta si densitatea oaselor scade si creste riscul aparitiei unor probleme ale sistemului osos. Datorita acestui rol, vitamina D3 ajuta la reducerea riscul de aparitie a artritei reumatoide si a osteoporozei.

Calciul este mineralul cu cea mai mare cantitate din organism si aproape tot este distribuit in structura osoasa, in schelet si in dinti. Fosforul este al doilea cel mai raspandit mineral din organism si are de asemenea un rol important in mentinerea sanatatii sistemului osos. Vitamina D permite absorbtia celor doua minerale in intestin si transportarea lor catre zonele corpului unde sunt necesare.

Beneficiile vitaminei D3 asupra sistemului muscular

Cercetari recente au scos in evidenta si alte beneficii ale vitaminei D3, in plus fata de cele pentru sistemul osos. Aceasta contribuie la functionarea normala a sistemului muscular, care poate fi slabit atunci cand vitamina se regaseste in cantitati insuficiente. Un alt aspect benefic al Vitaminei D3 pentru sistemul muscular este reducerea spasmelor musculare.

Prevenirea unor boli grave prin aportul corect de vitamina D3

Vitamina D ne ajuta sa tinem departe afectiuni grave. Un studiu publicat in American Journal of Public Health arata ca vitamina D poate contribui la prevenirea unor forme de cancer precum cancerul de colon, cancerul de san, cancerul de prostata sau cancerul ovarian.

Totodata, aportul corect de vitamina D ajuta si la mentinerea sanatatii inimii, astfel incat poate ajuta la prevenirea afectiunilor din aceasta sfera, boli care se claseaza pe primul loc in lume la cauzele mortalitatii.

Bolile autoimune sunt si ele strans legate de nivelul vitaminei D din organism, astfel incat ea ne ajuta sa le tinem la distanta. Totodata, vitamina D ne poate ajuta sa tinem departe boli degenerative precum Alzheimerul.

Alte beneficii ale vitaminei D3

Un beneficiu important al vitaminei D3 este cel legat de starea de spirit. Vitamina D ne ajuta sa prevenim depresia si indispozitia. Totodata, vitamina D are un rol in procesele cognitive, ajutandu-ne puterea de concentrare si memoria.

Vitamina D este de mare importanta cand vine vorba despre fertilitate, fiind implicata si in producerea hormonilor sexual.

Vitamina D joaca un rol vital in dezvoltarea sanatoasa a copilului atat fizica, prin fixarea calciului in oase, cat si mentala si cognitiva.

Aproape toti medicii le recomanda parintilor sa le administreze bebelusilor vitamina D3. Pediatrii recomanda vitamina D3 in primii doi ani de viata a copiilor in lunile de toamna si iarna in mod special sau in lunile a caror nume contine litera „R” (septembrie…aprilie). Pentru bebelusi, este recomandat un aport zilnic de 400 UI vitamina D3 si se administreaza de obicei sub forma de picaturi.

Administrarea vitaminei D3

Vitamina D3 se poate procura din alimentatie sau se administreaza sub forma de suplimente alimentare – sub forma lichida sau de capsule. Suplimentele cu vitamina D se iau doar la recomandarea medicului, deoarece interactioneaza cu unele vitamine si medicamente si este posibil ca din dorinta de a avea un organism mai sanatos, sa ne provocam rau singuri.

Administrarea suplimentelor cu vitamina D3

Suplimentele cu vitamina D3 se administreaza numai dupa efectuarea unor analize de sange si numai la recomandarea medicului. Nicio vitamina si niciun supliment nu trebuie luate fara un consult medical prealabil.

In farmacii se gasesc diverse forme de vitamina D3, cu diverse concentratii. In general, formulele farmaceutice contin Vitamina D, calciu, magneziu si zinc pentru ca, de fapt, toate aceste elemente sunt strans legate intre ele si o carenta in vitamina D se poate traduce in carente de calciu si de alte minerale.

Doza zilnica recomandata de vitamina D3 pentru adulti este cuprinsa intre 400 si 600UI (1 UI = 0,025 micrograme).

Indiferent de varsta, vitamina D3 joaca un rol important in buna functionare a organismului, insa asta nu inseamna ca trebuie sa exageram si sa luam vitamina D3 sub orice forma si pe durate prelungite. O alimentatie sanatoasa, echilibrata, expunerea la soare si suplimentele de vitamina D doar daca medicul constanta ca e nevoie de ele, reprezinta cheia catre un organism puternic si rezistent in fata bolilor.

Asadar, imprieteniti-va cu vitamina D3, pentru ca nu este deloc o vitamina de neglijat!!!

Articol partial preluat de pe pagina Secom

 

Articole interesante:


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Follow:

6 Comments

  1. Oana
    21/11/2018 / 00:38

    Buna Dana,
    Poti sa-mi spui te rog ce suplimente de Coenzima Q10, Omega 3, Calciu+Magneziu + Zinc si Vitamina D3 folosesti? De la ce brand?
    Mind Lab Pro se gaseste in Romania?

    Multumesc mult pentru raspuns

  2. Marioara
    25/11/2018 / 00:25

    Buna. Spune-mi te rog dac? sti un medic bun ginecolog in Bucure?ti,preferabil sa fie femeie. Mul?umesc !

  3. Elvira
    03/12/2018 / 09:58

    Un review exhaustiv si pe intelesul tuturor. Vitamina D3 e si vitamina mea preferata :). Carenta de vitamina D e cea mai raspandita pe glob. Se estimeaza ca intre 1 si 2 miliarde de persoane la nivel global sufera de carenta severa sau nivel insuficient de vit. D. O alta carenta raspandita este cea de vit. B2, care se gaseste in cantitati mai mari in carnea de vita si porc, dar doar in ficat si rinichi si mai putin in muschi. Si pentru ca nu prea suntem fanii ficatului de porc, facem aceasta carenta. Asa este, recomandarile actualizate ale medicilor sunt ca, inainte de a lua suplimente, sa ne facem analizele concrete si daca nu avem carenta la anumite vitamine sau oligoelemente, nu e necesar sa luam suplimente pentru acestea. Vor fi unutile, iar surplusul va fi eliminat prin urina, asta in cel mai bun caz, dar putem sa ne facem si rau.

  4. Dana Sota
    03/12/2018 / 15:19

    Buna oana, am raspuns pe Fb, multumesc

  5. 28/10/2020 / 08:55

    Ma bucur ca sunt din ce in ce mail multe suplimente alimentare cu Vitamina D3 pe piata. Am vazut ca au aparut si cu concentratii mai mari. Este foarte important pentru organism, mai ales acuma, in perioada asta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *