Iti place? Click aici sa ii dai share!
Una dintre intrebarile puse in mod repetat de voi pe pagina mea de Facebook a fost legata de cuperoza. Pentru ca nu este o afectiune cu care m-am confruntat si pentru ca am vrut sa va ofer cele mai bune sfaturi, am stat de vorba cu Dr. Ionela Manole, specialist dermato-venerolog, cu supraspecializare in dermatologia medicala, medic Cronos Med, grupul de clinici dezvoltat de dr. Constantin Stan, medic chirurg estetician.
Insa, inainte de a afla mai multe despre cauze, preventie, tratamente (la salon si acasa), ce este bine dar si ce NU trebuie sa faci, ce efecte are asupra ta si a membrilor familiei, dar si cum sa o camuflezi, voi scrie, mai intai, ce este cuperoza.
Asadar, ce este cuperoza?
Cuperoza este una dintre cele mai frecvente afectiuni dermatologice ale tenului si reprezinta dilatarea permanenta a vaselor capilare, care sunt foarte fragile. Capilarele de la nivelul fetei se dilata pentru a permite sangelui sa treaca prin ele si, in mod normal, ar trebui sa se contracte natural, fara alt ajutor extern. Atunci cand nu se intampla acest lucru iar vasele raman dilatate pielea se inroseste la exterior, pielea sufera de cuperoza. Uneori, este confundata cu o simpla roseata, cu acneea sau cu o iritatie a pielii. Cel mai corect diagnostic poate fi pus de medicul specialist.
Cum arata cuperoza?
Tenul cuperozic poate fi recunoscut dupa roseata obrajilor si a nasului, insa zonele rosii se pot extinde inclusiv la nivelul fruntii si barbiei. Afectiunea se manifesta si in forme diferite, nu doar in zone diferite: uneori roseata este foarte intensa si persista mai mult timp, alteori insa, apare si dispare in functie de anumiti factori declansatori. In unele cazuri, cuperoza se poate transforma in rozacee (o forma mult mai agresiva a cuperozei, ce implica si aparitia unor umflaturi la nivelul fetei).
De ce apare cuperoza?
Cauza care determina aparitia cuperozei este momentan necunoscuta, insa ceea ce se stie precis este ca, netratata corespunzator, cuperoza se agraveaza in timp. Cuperoza poate fi tinuta sub control prin intermediul unor tratamente aplicate local, care au rolul de a opri sau incetini evolutia ei.
Desi cauza nu se stie, se cunosc cativa factori de risc care pot favoriza aparitia cuperozei: tenul sensibil, deschis la culoare, varsta (dupa 30-40 de ani), expunerea la bacterii (exista studii care indica o legatura intre bacteria Helicobacter Pylori, aflata la nivelul tractului digestiv, si manifestarea cuperozei). De asemenea, cuperoza afecteaza in principal femeile. Si mostenirea genetica aduce o predispozitie la cuperoza: 40% dintre pacientii diagnosticati cu aceasta afectiune dermatologica au rude apropiate care sufera de cuperoza.
Simptomele cuperozei
In mod normal, pielea revine la culoarea sa dupa 5 minute de la manifestarea unui stimul sau agresiune externa asupra pielii. La ce semne trebuie sa fii atenta:
– Nu confunda micile pete iesite in relief cu cosurile! Diferenta principala dintre un ten acneic si unul cuperozic este absenta punctelor negre, care nu sunt prezente in cazul cuperozei.
– Ai frecvent vase sanguine inflamate, in special pe obraji, frunte, nas si barbie, dar si pe gat, urechi sau piept (in unele cazuri).
– Apar vinisoare rosii sau violet la nivelul fetei ca urmare a dilatarii permanente a capilarelor sanguine.
– Ai tenul frecvent foarte uscat si/sau descuamat.
– Observi o sensibilizare a tenului, la care se adauga aparitia senzatiei de mancarime si de arsura.
– Porii normali capata un aspect marit.
– Se inflameaz? anumite zone ale fetei.
Factorii declansatori
Acestia includ, de fapt, orice agent extern sau intern care produce dilatarea vaselor de sange. De exemplu:
– alimentele si bauturile fierbinti;
– cofeina si alimentele picante;
– lactatele;
– conditiile meteo: temperaturile extreme, razele UV, vantul, umiditatea crescuta sau foarte scazuta;
– stresul, anxietatea, furia sau efortul intens;
– baile fierbinti si sauna;
– anumite tratamente medicamentoase;
– anumite tulburari endocrine si intrarea la menopauza;
– sindromul colonului iritabil;
– anumite infectii din organism.
Sfaturile medicului specialist
Intrebari si raspunsuri despre cuperoza, un dialog plin de informatii pretioase realizat cu participarea Dr. Ionela Manole, specialist dermato-venerolog, cu supraspecializare in dermatologia medicala, medic Cronos Med:
Poate fi prevenita cuperoza?
Cuperoza in sine nu poate fi prevenita, insa pacientii pot adopta o serie de masuri cu scopul de a reduce recaderile. Ei sunt incurajati sa evite factorii declansatori sau agravanti (mancarea picanta, bauturile si mancarea fierbinti, consumul excesiv de alcool, expunerea excesiva la soare, factorii cu un puternic impact emotional, expunerea la temperaturi extreme).
Care sunt cele mai eficiente tratamente?
In primul rand, cuperoza nu poate fi vindecata. In general, tratamentele recomandate au drept scop controlul simptomelor (roseata, senzatia locala de arsura, sensibilitate locala) si preventia recaderilor. Tratamentul poate presupune utilizarea unor preparate recomandate de medicul dermatolog (creme, lotiuni, geluri, formule personalizate cum e cea de la Universkin) si adoptarea unor schimbari ale stilului de viata. Trebuie evitate produsele de ingrijire ce au in componenta acizi sau alcool, precum si produsele parfumate, iar cremele de protectie solara trebuie utilizate zilnic. In formele avansate, in care roseata este constanta la nivel facial si asociaza suplimentar aparitia teleangiectaziilor (mici dilatatii ale vaselor de sange), se poate opta pentru efectuarea unui tratament laser.
Care este diferenta dintre tratamentele de la cabinet si cele de acasa?
Pacientii cu rozacee necesita o ingrijire atenta a pielii, intrucat aceasta poate deveni extrem de sensibila pe parcursul evolutiei bolii. In general, nu se recomanda efectuarea de tratamente acasa, cu exceptia celor recomandate de medicul dermatolog. Tratamentele efectuate de personal specializat, cosmetologi, fie ca vorbim de tehnologiile de microneedling, preum Cronosderm, dezvoltat de dr. Constantin Stan, fie de alte terapii cosmetice, pot ajuta la reducerea inflamatiei locale, a nivelului de iritare a pielii si pot oferi un nivel optim de hidratare a tegumentului. In privinta tratamentelor laser, durata lor este una redusa (30-45 minute, in functie de nivelul de afectare a pielii) si nu asociaza disconfort. Exista posibilitatea ca medicul dermatolog sa recomande efectuarea unui numar de 4-6 sedinte pentru obtinerea unor rezultate favorabile.
Ce NU trebuie sa faci cand ai cuperoza sau cand urmezi un tratament pentru cuperoza?
Este foarte important ca pacientii sa evite factorii trigger. O regula foarte importanta a acestor pacienti este reprezentata de evitarea expunerii excesive la soare si utilizarea cremelor cu factor de protectie.
Care sunt cele mai frecvente neclaritati si frici ale persoanelor afectate de cuperoza?
De cele mai multe ori este dificil de acceptat faptul ca aceasta afectiune este una cronica, cu evolutie imprevizibila. Sunt multe situatii in care, desi toate regulile sunt respectate, recaderile se pot instala. De multe ori, calitatea vietii pacientilor este impactata semnificativ (frustrare, anxietate, drepresie). Este foarte important ca acestia sa isi construiasca o relatie apropiata cu medicul dermatolog, astfel incat sa poata obtine cele mai utile si prompte recomandari in momentele dificile.
Daca mama are cuperoza, va avea si fiica?
In multe situatii, pacientii cu rozacee au in familie si alti membri afectati de aceasta problema. Exista posibilitatea ca pacientii sa mosteneasca genele care determina predispozitia pentru rozacee.
Cat de mult ajuta machiajul?
In general, nu se recomanda utilizarea in exces a produselor de machiaj; ele pot avea in componenta lor ingredinete care pot irita suplimentar pielea. Pentru pacientele de sex feminin afectate de eritemul pronuntat, pot fi utilizate produse cosmetice care au in componenta un pigment verde pentru camuflarea eritemului. Pentru pacientii de sex masculin, aplicarea unei pudre fine cu pigment verde poate ascunde roseata de la nivel facial.
Obiceiuri si remedii naturiste impotriva cuperozei
In afara de tratamentul medicamentos prescris de medicul dermatolog pentru cuperoza sau tratamentele de la cabinet, poti lua singura cateva masuri pentru a reduce efectele cuperozei:
– Adopta o dieta sanatoasa si un stil de viata echilibrat. Include in regimul tau alimentar si condimente cu proprietati antiinflamatoare, precum turmericul si ghimbirul.
– Redu consumul de cafea si evita mancarurile picante.
– Aplica o masca antiinflamatoare pe baza de castravete sau aloe vera.
– Aplic? comprese cu ceai de musetel sau cu ceai verde.
– Foloseste produse pentru ingrijirea tenului si de machiaj fara parabeni, fara alcool, fara conservanti, fara parfum.
– Nu iesi din casa fara sa aplici un produs cu SPF.
– Evita produsele exfoliante pentru ten (chimice sau mecanice).
– Evita temperaturile excesive, precum si trecerea brusca de la cald la frig.
– Demachiaza tenul cu produse fara alcool si fara parabeni.
Sper ca am raspuns multor intrebari/probleme, dar daca mai sunt intrebari va rog sa-mi scrieti.
Hugs, si nu uita citatul meu preferat:
“Nature gives you the face you have at twenty; it is up to you to merit the face you have at fifty.” Coco Chanel
Photo credits: stylecraze.com
Articole interesante:
- Trending: 13 metode de remodelare a conturului fetei
- Provocarile pielii uscate si produsul dermatocosmetic testat in ultima vreme
- Ce trebuie sa stii despre acneea adulta?
Iti place? Click aici sa ii dai share!
Foarte util articolul, multumesc pentru sfaturi!
Cu drag!