Ce trebuie sa stii cu adevarat despre produsele cu SPF?


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Am ales acest subiect pentru ca, in curand, vom folosi din plin produsele cu factor de protectie … dar si pentru ca, … TREBUIE SA STITI cat de daunatoare mediului sunt unele dintre ele.

Stim cat de important este sa aplicam produse cu SPF, mai ales atunci cand ne expunem la soare! Dar daca ti-as spune ca statul Hawaii va interzice prin lege vanzarea produselor pentru protectie solara ce contin filtre chimice? Si ca legea va intra in vigoare la 1 ianuarie 2021? Ce parere ai avea?

Pana acum, medicii dermatologi si campaniile de beauty & health ne-au repetat importanta protectiei pielii de pericolul pe care il reprezinta razele UV, iar una dintre componente era folosirea produselor cu SPF pentru protectia pielii impotriva imbatranirii premature a acesteia, dar si impotriva cancerului de piele. Desi recomandarea de a evita expunerea la soare, in special in mijlocul zilei, ramane valabila, se aud tot mai multe voci in ultima vreme ce ne avertizeaza cu privire la ce contin si ce nu ar trebui sa apara in formulele produselor cu SPF.

Printre cele mai cautate cosmetice in sezonul cald, produsele ce ofera protectie solara sunt speciale nu doar din prisma promisiunilor facute, ci si din punctul de vedere al aplicarii.

Stim despre acestea ca trebuie sa le aplicam in strat gros, pe zone mari ale corpului si tenului si sa le reaplicam oricat de des este necesar, in functie de activitatile pe care le avem sau de timpul scurs. Ca sa poti face asta, trebuie ca ingredientele din produsele cu factor de protectie solara sa nu irite pielea si sa reziste radiatiilor UV fara sa isi piarda eficienta sau sa afecteze in vreun fel pielea, atunci cand oxideaza.

In plus, pentru ca sunt printre putinele produse de ingrijire a pielii ce pot fi pulverizate, ingredientele folosite in produsele cu SPF ar trebui sa fie prietenoase si cu sistemul nostru respirator pentru ca pot fi usor inhalate, dar si cu sistemul digestiv, atunci cand acestea sunt aplicate in zona gurii pot fi gasite ulterior in urina, sange sau in laptele matern.

Daca ai aplicat vreodata, pana acum, un produs de protectie solara atunci toate aceste lucruri iti sunt familiare, chiar daca, poate, nu ai stat sa le analizezi punctual.

Dar, daca ti-as spune ca, statul Hawaii va interzice prin lege vanzarea produselor pentru protectie solara ce contin filtre chimice? Si ca legea va intra in vigoare la 1 ianuarie 2021?

Ce e in neregula cu produsele de protectie solara?

Pe 1 mai 2018, Hawaii a fost primul stat ce a propus o lege prin care vanzarea (implicit, folosirea) produselor de protectie solara ce contin filtre chimice din cauza ca acestea distrug reciful de corali. Cercetari facute de oameni de stiinta au relevat faptul ca doua substante continute de produsele cu SPF, oxybenzona sioctinoxate, albesc colarii si distrug ecosistemul in regiune.

Se estimeaza ca 14 000 de tone de creme pentru protectia solara a pielii ajung in oceane anual si cele mai mari distrugeri au fost observate la populatiile de corali din zona Hawaii si Caraibe, conform nytimes.com. Filtrele de protectie solara nu sunt singurul dusman, dar e o variabila pe care o putem controla.

Ce se stie pana acum despre filtrele chimice si minerale adaugate in formulele produselor pentru protectie solara?

Un procentaj mare al filtrelor folosite in produsele pentru protectie solara sunt chimice si contin doua sau mai multe ingrediente, ca oxybenzona, avobenzona, octinoxate, homosalate si octyl methoxycinnamate (OMC). Studiile arata ca unele dintre aceste ingrediente ar putea fi absorbite in sange, prin piele si ajung sa imite comportamentul hormonal sau sa perturbe sistemul hormonal al corpului.

Cel mai de temut astfel de ingredient este oxybenzona care este folosit in mai mult de jumatate dintre produsele cu SPF de pe piata. Studii efectuate in laborator arata ca acest ingredient actioneaza ca estogenul si blocheaza testosteronul. In afara de asta, da frecvente reactii ale pielii.

Filtrele solare minerale sunt formate din oxid de zinc si dioxid de titanium sub forma de particule microscopice. In prezent, exista dovezi certe ca, chiar daca o cantitate mica de zinc sau titanium penetreaza pielea, aceasta nu intra in tesuturi si de aceea aceste filtre minerale sunt considerate mai sigure decat cele chimice. Partea proasta este ca pentru a asigura o protectie solara eficienta cantitatea de zinc sau de titanium trebuie sa fie mai mare, iar rezultatul aplicarii este unul neplacut: o pelicula alba. Unii producatori au rezolvat aceasta problema transformand ingredientele minerale in nanoparticule, care, daca sunt pulverizate, intra totusi in sistemul respirator.

Ce e cu ingredientele inactive?

Un produs pentru protectie solara obisnuit va contine 60% ingrediente inactive ce ar putea sa te puna pe ganduri. Si asta pentru ca unii conservanti, precum MIS, sunt cunoscuti pentru potentialul alergogen (fie provoaca sensibilizarea pielii, fie alergii).

Vitamina A este adesea adaugata in produsele pentru protectie solara deoarece producatorii considera ca aduce beneficii antiage, gratie proprietatilor sale antioxidante. Desi acest lucru este adevarat pentru variantele orale, un studiu recent a aratat ca sub forma topica vitamina A ar putea accelera degradarea celulara cand pielea este expusa la soare, ceea ce nu e deloc de dorit. Folosirea de retinyl palmitate, cea mai comuna forma de vitamina A in produsele de protectie solara, ar putea produce radicali liberi –exact opusul a ceea ce ar trebui sa faca acest ingredient, scrie victoriahealth.com. Radicali liberi distrug tesuturile pielii si produc imbatranirea pielii, prin urmare produsele pentru protectie solara ar putea sa imbatraneasca mai rapede pielea si corpul.

Ce ar trebui sa folosesti?

Ecranele chimice pentru protectie solara pot perturba functionarea sistemului hormonal sau pot provoca iritatii sau alergii. Filtrele minerale, desi in general sunt considerate o optiune mai buna, pot fi fotoactive.

Exista desigur si posibilitatea ca unul dintre ingredientele inactive folosite in aceste produse sa se schimbe la expunerea la UV rezultand inflamarea sau deteriorarea pielii. In plus, ingredientele folosite in rutina zilnica de ingrijire ar putea interactiona cu oricare dintre ingredientele din formula produselor pentru protectie solara.

In afara de preocuparile pentru frumusetea si sanatatea pielii noastre, mai exista acest aspect actual: cum afecteaza produsele de protectie solara viata marina si a coralilor.

Unele ecrane solare chimice, inclusiv oxybenzone, avobenzone, homosalate sioctinoxate au fost identificate ca fiind foarte periculoase pentru ecosistem, pentru deteriorarea coralilor, albirea lor si scaderea rezistentei acestora la schimbarile climatice. Iar acest lucru nu se intampla doar din cauza filtrelor chimice, ci si parabenilor din produsele de acest tip ce activeaza virusii unor alge din recifurile de corali. Iar algele sunt esentiale pentru starea coralilor pentru ca ofera energie, hrana si culori vibrante. Ca orice schimbare intr-un ecosistem: orice dezechilibru ce afecteaza o specie atrage cu sine dezechilibre in tot ecosistemul. Iar filtrele solare si multe ingrediente din cremele pentru protectie solara sunt toxice pentru mai multe vietati marine.

Produse pentru protectie solara ce protejeaza si viata marina

Cateva companii au anuntat deja lansarea unor produse pentru protectie solara ce contin filtre prietenoase cu ecosistemul marin.

Pe lista brandurilor reef-friendly, realizata de snorkelsandfins.com, se numara:

Sun Bum Reef Friendly Oxybenzone Free Sunscreen (SPF 50)

Thinksport Non-Nano Zinc Oxide Sunscreen (SPF 50+)

Blue Lizard Sunscreen, Sensitive (SPF 30+)

Raw Elements Non-Nano Zinc Oxide Reef Safe Biodegradable (SPF 30+)

Kokua Sun Care Natural Zinc Sunscreen (SPF 50)?

Gasesti alte sugestii de produse si pe travelandleisure.com:

Din pacate noi nu avem pe piata prea multe optiuni, dar daca sunteti interesate de subiect, (si sincer, ar trebui!) veti gasi cu siguranta variante, macar de SPF-uri minerale, pentru inceput.

Cred din toata inima ca este obligatoriu sa constientizam cum fiecare gest al nostru, oricat de mic, poate sa ajute sau dimpotriva, sa strice echilibrul fragil in care se afla planeta noastra in acest moment.

Trebuie sa decidem daca o predam copiilor nostri intr-o stare cat de cat buna, sau daca lasam in urma noastra un dezastru.

Exemplul produselor cu SPF … este doar un exemplu, dar putem alege sa inchidem robinetul atunci cand ne spalam pe dinti si sa nu mai lasam apa sa curga (apa este o resursa finita, deja se stie acest lucru!), sa nu mai folosim plastic sau sa folosim doar atunci cand nu se poate altfel (in statul California este interzisa folosirea paielor de plastic in bauturi, pe plaja, pentru ca acestea ajung in mare si omoara pestii, atunci cand sunt inghitite), sa folosim detegenti ecologici, sa mergem mai mult pe jos sau cu bicicleta, etc…

Si musai sa facem educatie! Sa ne educam copiii si sa ii facem iubeasca natura si sa respecte mediul, sa inteleaga cat de importante sunt toate acestea.

Sunt lucruri marunte, dar care pot face o mare diferenta pentru viitor.

Voi ce parere aveti?

Be good & be beautiful!

 

Articole interesante:


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Follow:

9 Comments

  1. 17/05/2019 / 10:13

    Excelent articolul, multumesc mult pentru sfaturi si recomandari 🙂

  2. 07/05/2021 / 09:51

    De pe piata romaneasca, ce produse consideri potrivite cu spf si recomanzi?
    Ptr mine am luat crema cu spf mic 10, dar poate ca ptr uz zilnic ar tb factor mai mare de protectie. Tu in produsele zilnice, aproximativ ce factor spf aplici pe ten in crema sau alte produse?
    De exemplu am cumparat aceasta crema ptr copil si ptr mine https://www.farmec.ro/produse/outlet/crema-protectie-solara-copii-spf-50-525.html.
    Bineinteles intreb, presupunand ca ai testat sau cercetat si piata romaneasca. Daca vrei sa nu superi pe cineva in mod public, poti sa imi raspunzi in mod privat pe email.

  3. Dana Sota
    14/05/2021 / 08:21

    Buna Carmen, alegerea ta este f buna, personal nu am testat f multe produse romanesti pentru ca tenul meu reactioneaza f prost la cremele grele cu spf. Alegerea mea este de f f multi ani La Roche Posay https://www.notino.ro/la-roche-posay/anthelios/p-72727/?gclid=CjwKCAjwnPOEBhA0EiwA609ReXVwAhUdMyrQ77fCvwEmpDaTjZLjKDvHAX6Zi4Y-Ay6ht7HeUXkeshoCtwAQAvD_BwE
    Am ramas la acest produs pentru ca este sigur, si mi se potriveste. Zilnic port SPF intre 25 si 30, care provine fie in fondul de ten, fie din creme de zi.

  4. Diana Tanse
    30/06/2021 / 18:26

    Foarte, foarte interesant si util articolul!!!

    Recent am aflat despre un produs de protec?ie solara de la Forever (Aloe Sunscreen), care con?ine oxid natural de zinc. Ce p?rere ave?i despre produsele Forever?
    Sunt in dilema! Sa achizi?ionez produse din gama La Roche sau sa-l încerc pe acesta de la Forever?

  5. Dana Sota
    01/07/2021 / 09:33

    As merge pe Forever, dar depinde de SPF, Eu pt ten folosesc La Roche pt ca imi place textura de spray, am tenul gras si nu mi-l incarca

  6. Diana Tanse
    02/07/2021 / 00:09

    Crema de la Forever are SPF 30, insa azi am achizitionat pentru corp o crema de la La Roche cu SPF 50; dup? ce o voi termina pe aceasta, o voi incerca si pe cea de la Forever, probabil. Si, pt ca nu sunt adepta folosirii pe ten a cremei cu SPF de corp, am achizitionat spray-ul de la La Roche, dar si o crema hidratanta lejera de la Avene cu SPF 30, pe care am mai folosit-o acum 2 veri si care mi-a placut. Crede?i ca ar fi prea mult daca as folosi cele 2 produse, de exemplu dimineata, dupa demachiere crema de la Avene, iar cand sunt pe plaja sa aplic si spray-ul?

    Si inca o intrebare: fiica mea de 14 ani, care a ajuns la pubertate, iar tenul ei e in faza aceea “furtunoasa”, cu eruptii in zona T, ar putea folosi pe fata spray-ul de la La Roche?

  7. Dana Sota
    02/07/2021 / 08:40

    Buna Diana, este ok sa folosesti ambele produse, spray-ul probabil cu SPF 50 se poate aplica oricand in cursul zilei, inclusiv peste machiaj. Pt fiica ta este ok spray-ul, intre timp insa ocupa-te de tenul ei, Serozinc de la La roche este un spray c zinc care poate ajuta. Si evident, cremele specifice, dar care usuca f tare.

  8. Diana T?nase
    07/07/2021 / 09:22

    Mul?umesc din suflet pentru r?spuns!
    Voi achizi?iona acel spray!

    Nu stiu dac? aveti pe blog vreun articol despre ingrijirea tenului adolescen?ilor, mi-ar prinde bine orice sfat, pt. ca vreau sa-i recomand fiicei mele s? citeasc?.

    Sunt numeroase informatii pe net, dar nu multe dintre ele vin de la persoane avizate, prin urmare trebuie sa fie atent? ?i foarte selectiv?. Deocamdat? nu este la vârsta la care s? ?tie s? selecteze prea bine informa?iile g?site, prin urmare eu trebuie s?-i vin în ajutor în acest proces de filtrare a articolelor de pe net. (m?car acelea legate de ingrijirea tenului/p?rului/corpului).

    Eu am înv??at atât de multe citind blogul dvs.!!

  9. Dana Sota
    13/07/2021 / 09:06

    Nu am scris Diana, dar este o idee, voi scrie un articol in curand. Multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *