Afla daca ai pielea sensibila!


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Sensitive-Skin

Pielea sensibila poate avea cauze multiple, are un permanent discomfort, este usor iritabila, se inroseste rapid, poate fi uscata sau chiar acneica si este deranjata de orice mica schimbare, indiferent ca vorbim despre conditiile climatice (vant, frig, soare), produsele de ingrijire necorespunzatoare sau hrana.
Sensibilitatea poate fi din nastere sau dimpotriva, se poate dezvolta pe parcursul vietii, odata cu inaintatea in varsta. Ea se mainfesta prin inflamarea tesutului la nivel superficial, ducand la senzatiile de care vorbeam mai sus.
In piele se gasesc o multime de receptori microscopici care reactioneaza la diversi stimuli, iar cand acesti receptori sunt iritati, scutul natural de protectie al pielii se subtiaza, se inroseste si da nastere la eruptii cutanate.
Dupa cum spuneam, nu exista doar un factor de stres pentru a sensibiliza pielea; acestia pot fi factorii de mediu, poluarea, conditiile extreme de clima; produsele care nu fac bine pielii, care contin diferiti ingredienti chimici neprietenosi, pe care nu ii suporta toata lumea; alcoolul, tutunul, mancarurile foarte condimentate, iuti, sarate; lipsa consumului de apa, etc.
Cuperoza si acneea, de exemplu, sunt afectiuni provocate initial de pielea sensibila, ambele avand la baza inflamatiile interne.

Iata cateva sfaturi pentru a echilibra tenul sensibil:

1. Evitati expunerea la soare, pentru ca soarele sensibilizeaza si mai mult pielea, mai ales pe cea predispusa la cuperoza sau care se inroseste usor. Specialistii recomanda folosirea de un SPF minim 30, zi de zi, nu doar vara. Si alte conditii de clima extreama, cum ar fi frigul sau vantul, trebuie pe cat posibil evitate. Sauna, aburul din bucatarie sau de la cosmetica de asemenea.
2. Aveti mare grija la produsele de ingrijire folosite. In general pielea sensibila raspunde iritandu-se sau inflamandu-se la stimuli de genul parfum, conservanti, chimicale. Asta nu inseamna ca produsele de ingijire 100% naturale, pe baza de uleiuri esentiale sau alti ingredienti, sunt neaparat benefici pentru acest tip de ten. dar cel mai bine este sa folositi gamele special create pentru tenul sensibil. Apa termala poate fi de ajutor inlocuind lotiunea tonica, cunoscuta pentru proprietatie ei vindecatoare si calmante.
Sunt de evitat produsele pe baza de exfolianti (retinol, acid glicolic) iar daca totusi vreti sa le folositi, aplicati-le gradual, mai intai in amestec cu un produs de ingrijire tolerat de piele. De asemenea nu sunt recomandati exfoliantii mecanici (granulati), nici sapunurile faciale dure sau tonerele pe baza de alcool. Apa de spalat (pentru ten mai ales) trebuie sa fie la temperatura corpului, nici foarte rece, nici foarte calda.
3. Cei mai buni ingredienti anti-age pe care ii puteti utiliza sunt cei anti-inflamatori si de protectie, cum ar fi antioxidantii (Vit C si E), acidul lactic si peptidele. Ceaiul verde, lemul dulce sunt variantele propuse de natura pentru tenul sensibil.
4. Hidratarea este esentiala pentru ca functiile barierei naturale de protectie ale pielii sa functioneze optim. O piele bine hidratata se vindeca mai usor, iar un epiderm sanatos are ca rezultat un derm sanatos si invers. Hidratarea din interior, cu multa apa si acizi grasi omega 3 si hidratarea de la suprafata, cu o crema hidratanta de buna calitate poate ajuta ca tenul sensibil sa aiba mai putin de suferit.

Natura ne ofera, ca de obicie, alternative pentru a ajuta la desensibilizarea acestui tip de ten, iar printre cele mai prietenoase produse sunt cele pe baza de propolis (ingredient antibacterian, plin de aminoacizi, vitamine si bioflavonoide care reduc inflamatia), unt de shea (excelent emolient vindecator pentru pielea uscata), musestel (anti-iritant, calmant, anti-inflamator), ulei de neroli (cu proprietati antibacteriente si anti-septice), aloe vera.

Alimentatia este de asemenea un factor important care poate agrava sau dimpotrica, calma pielea sensibila. Sunt de evitat mancarurile grele, cu sosuri picante, ardei iute, curry, bauturile foarte fierbinti (supe, ceaiuri), stimulantii tip cafea sau alcool. Sunt benefice legumele verzi, care ajuta la o buna digestie si actioneaza ca antiinflamator si la nivelul pielii.

Foto credits : Style2Designer,com

Articole interesante:


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Follow:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *