Iti place? Click aici sa ii dai share!
Acneea este clar o afectiune a pielii si trebuie tratata ca atare. Ea este de mai multe feluri, dar aici vorbim doar despre acneea usoara, provocata de stres sau schimbari hormonale in viata adulta, atunci cand lucrurile nu sunt atat de grave pentru a merge la dermatolog.
Daca ar fi sa ma raportez la experienta mea personala, nu pot sa spun ca am avut cu adevarat acnee.
La pubertate tenul meu a fost super curat, fara nicio problema..in schimb am avut o acnee usoara la 30 si ceva de ani. Aceasta etapa a durat cativa ani, on and off, dar a fost extrem de enervanta, chiar daca apareau doar 1-2 chisturi sau papule. La recomandarea doctorului, am luat Roaccutane in concentratia cea mai slaba, o perioada scurta, dar care mi-a rezolvat aceatsa problema.
Roaccutane este un medicament foarte puternic, care poate avea multe efecte secundare grave, si care nu trebuie administrat sub nicio forma fara trimiterea medicului dermatolog.
Iata care sunt cele mai important cauze si cum poti indrepta lucrurile:
Acneea este, fara doar si poate, una dintre cele mai suparatoare situatii cosmetice cu care ne putem confrunta. Trebuie sa recunoastem ca aceasta ne afecteaza din punct de vedere social, in special acum cand aspectul este atat de important. In alta ordine de idei, nu avem cum sa nu recunoastem ca aparitia acneei poate traduce o serie intreaga de actiuni nesanatoase pe care le facem de-a lungul timpului, actiuni care ne pot afecta chiar sanatatea per total.
Specialistii in dermatologie au elaborat un set intreg de cauze care duc la aparitia acneei si, in egala masura, au realizat un protocol pe care, daca il respectam, avem toate sansele sa excludem definitiv acest disconfort din viata noastra.
Sigur, pe langa masurile medicale pe care le putem aplica in cazuri extreme atunci cand exista o patologie serioasa care ne recomanda vizitarea unui medic, avem la indemana o serie de “ajutoare” care tin, mai degraba, de igiena stilului nostru de viata, iar despre acestea vom face vorbire in continuare.
In prima faza, insa, indicat ar fi sa discutam despre cauzele care duc la aparitia acneei.
Cauzele eruptiilor acneice
Multe lucruri pot provoca eruptii acneice, dar vestea buna este ca exista cateva modalitati de a preveni aparitia lor.
Stresul, in primul rand, este strans legat de o crestere a severitatii in ceea ce priveste aparitia acneei. Cand suntem stresate, corpul nostru elibereaza hormonul de eliberare a corticotrofinei (CRH). CRH declanseaza eliberarea de citokine inflamatorii care favorizeaza aparitia tenului gras. Excesul de sebum poate infunda porii si, combinat cu inflamatie, determina aparitia inesteticelor eruptii.
Produse de ingrijire a pielii, lotiunile si cremele pe care le utilizam, pot fi incriminate pentru aparitia eruptiilor acneice. Machiajul pe baza de ulei, unele fonduri de ten lichide astupa porii, spun specialistii dermatologi. Recomandarea ar fi utilizarea produselor de ingrijire usoare, sub forma de seruri sau lotiuni, noncomedogenice.
Tratamente pentru acnee pot avea efecte adverse, chiar daca pare greu de crezut. Uneori, prea mult din ceea ce credem ca este un lucru bun poate fi un lucru rau. Excesul de produse pentru combaterea acneei pot provoca iritatii ale pielii, inflamatia si uscarea epidermei. Pielea excesiv de uscata va reactiona producand mai mult sebum care va infuda porii.
Dieta, de asemenea, poate fi un factor care duce la aparitia aneei. Specialistii spun ca sunt necesare mai multe cercetari pentru a determina exact care sunt alimentele bune si care sunt cele rele pentru piele. Cu toate acestea, alimentele cu indice glicemic ridicat pot agrava acneea. Aceste alimente sunt adesea foarte procesate si provoaca cresterea rapida a nivelului de zahar din sange.
Alimentele cu glicemie ridicata sunt:
- paine alba, orez alb si paste albe
- covrigi
- produse de patiserie si produse de patiserie
- bauturi dulci, bauturi pentru sportivi si sucuri de fructe
- chipsuri si covrigei
- cartofi si cartofi prajiti
- cereale pentru mic dejun
Deshidratarea provoaca acnee. Acesta este un fapt. Corpurile noastre au nevoie de apa pentru a-si mentine echilibrul fiziologic. De asemenea, se crede ca apa ajuta la reducerea acneei, mentinand pielea hidratata. Atunci cand este combinat cu o rutina de ingrijire a pielii care include aplicarea unei creme hidratante, consumul de apa poate ajuta la mentinerea pielii curate.
Fumatul este daunator pentru plamani, dar si pentru piele. Studiile realizate au demonstrat ca 82% dintre cele cu acnee severa sunt fumatoare.
Somnul insuficient „creste” acneea, spun specialistii. Cand dormim, corpul nostru se vindeca. Energia este restabilita, celulele se regenereaza, sangele este mai oxigenat, oasele si tesuturile cresc si se repara, iar sistemul nostru imunitar se intareste.
Pe de alta parte, lipsa somnului poate duce la stres, iar stresul creste productia de sebumm si, asa cum povesteam in randurile de mai sus, acesta duce la aparitia acneei.
5 cele mai eficiente modalitati de a reduce aparitia acneei
Asa cum iti povesteam in randurile de mai sus, exista o serie de metode pe care le poti aplica in asa fel incat sa reduci aparitia acneei.
- Cand te trezesti si inainte de a merge la culcare, spala-te corect pe fata pentru a indeparta excesul de sebum, respectiv murdarie si machiaj.
- Elimina din dieta ta alimentele procesate, pe care inlocuieste-le cu alimentele cu glicemie scazuta, cum ar fi cereale integrale (orez brun, quinoa, farro, ovaz), leguminoase (linte si tot felul de fasole, legume, fructe, carne slaba si fructe de mare, nuci si seminte, ulei de masline, avocado, ierburi si condimente. Evita alimentele foarte iuti sau foarte fierbinti, chiar si cafeaua.
- Ai grija sa te hidratezi suficient.
- Nu-ti atinge fata pe parcursul zilei
- Gestioneaza eficient stresul (petrece timp in aer liber, fa yoga si meditatie, nu uita de sport, dormi suficient, minim 7 ore pe noapte).
- Nu face sauna
- Nu folosi gomajul ca produs de exfoliere, ci alege produse care fac exfoliere chimica (masca peel-off cu papaya de ex)
- Daca situatia se inrautateste, mergi la dermatolog. El iti va da exact tratamentul de care ai nevoie. In plus, te va ajuta sa nu ramai cu urme sau pete pe fata.
Ca si produse de skincare, ele ar trebui sa contina ingrediente precum
- Benzoyl peroxide. Este un ingredient care ucide bacteriile ce cauzeaza acneea, indeparteaza excesul de sebum si celulele moarte care inchid porii
- Adapalene – un retinoil care ajuta la “curatarea” acneei
- Acid Salicylic (BHA) ce produce exfoliere
- Acid Azelaic – lumineaza tenul, imbunatateste textura, elimina urmele lasate de acnee
- Acidzii Alpha hydroxy – netezesc pielea, efectueaza un peeling
Si la final as mai vrea sa privim si dintr-o alta perspectiva. Daca ar fi sa ascultam si parerea lui Michel Odoul din cartea sa “Ghidul complet al durerilor” pielea (mai ales fata) reprezinta identitatea noastra iar acneea ne arata dificultatile de a ne accepta, tendinta de a tine lucrurile in noi, mai ales cele care nu ne convin si a nu le comunica mai departe. Asfel, acestea ies la suprafata prin piele, sub forma eruptiilor cutanate.
Te regasesti si tu aici?
Hugs, si nu uita citatul meu preferat,
“Nature gives you the face you have at twenty; it is up to you to merit the face you have at fifty.” Coco Chanel
Photo credits myskindoctor.co.uk
Articole interesante:
Iti place? Click aici sa ii dai share!