Antioxidantii – tot ce trebuie sa stii


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Hello, dragilor,

Astazi, voi continua incursiunea in lumea ingredientelor anti-aging cu un termen generic, pe care l-ai intalnit foarte frecvent si in spatele caruia par sa se ascunda toate secretele tenului vesnic tanar: antioxidantii.

S-au scris atat de multe articole despre antioxidanti, au fost atat de mult ridicati in slavi, incat beneficiile lor par nelimitate. Ca sa intelegi mai bine de ce se face atat de mult tam-tam, hai sa iti explic, pe scurt, un alt termen la fel de des intalnit: radicalii liberi.

Antioxidantii si radicalii liberi

Radicalii liberi sunt molecule care pot provoca daune structurii celulelor pielii (la nivelul AND-ului, al proteinelor, al barierei externe sau al matricei). Aceste molecule sunt instabile si tind sa formeze rapid legaturi cu alte molecule destabilizand celulele.

Antioxidantii intervin in aceasta relaxie toxica dintre celulele pielii si radicalii liberi. Pe scurt, antioxidantii doneaza electroni pentru a neutraliza radicalii liberi sau pentru a opri formarea acestora.

Toti antioxidantii sunt la fel?

Nu! Fiecare antioxidant actioneaza diferit si, in func?ie de concentratia aleasa pentru formula produselor cosmetice, puterile lor sunt mai mari sau mai slabe.

Beneficiile antioxidantilor

Atunci cand echilibrul dintre radicalii liberi si antioxidanti este perturbat, apare stresul oxidativ si imbatranirea pielii, dar si hiperpigmentari, afectiuni inflamatorii (eczema, acnee) si chiar cancerul de piele.

Cum se folosesc produsele cu antioxidanti ?

Radicalii liberi apar si din cauza proceselor oxidative din corp, dar si din cauza agentilor externi, precum radiatiile UV, poluarea, dar si a altor factori de stres, precum fumatul. Dermatologii recomanda folosirea zilnica a produselor de protectie solara si a unui serum antioxidant sau a unei creme cu antioxidanti.

Aplicarea se face in felul urmator: imediat dupa curatarea tenului, se aplica un serum cu antioxidanti. Apoi, se aplica lotiunea sau crema hidratanta, care actioneaza ca un scut protector ce izoleaza serumul si ii permite sa actioneze neperturbat.

Cu exceptia serumurilor cu retinol (care trebuie aplicate seara, iar a doua zi aplicarea produselor cu SPF este obligatorie), majoritatea antioxidantilor se aplica o data sau de doua ori pe zi.

Top 7 antioxidanti

Vitamina A (retinolul, acidul retinoic, retinaldehida, tretinoinul – cel mai puternic acid retinoid) ajuta la exfolierea pielii, reduce secretia de sebum si previne blocarea porilor. Poate fi folosita si daca ai tenul acneic.

Concentratia de retinol, pentru ca un produs de skincare sa functioneze, este intre 0.01% (daca esti incepatoare sau ai tenul sensibil) si 1% (chiar pana la 2%) daca ai mai folosit astfel de produse, ai riduri adanci si multe imperfectiuni.

Poti citi mai multe aici

Vitamina C (acidul ascorbic) lupta cu radicalii liberi si, in plus, reduce aspectul petelor de pe piele si sustine producerea de colagen. Desi vitamina C se gaseste din plin in fructele si legumele proaspete, pentru a vedea beneficii reale pentru piele, aplicarea topica este cea mai eficienta.

Ca si concentratii, vitamina C trebuie sa fie undeva intre 10% si 20%. Incepe mereu folosind o concentratie mica, apoi poti creste treptat. Pentru tenul mixt si gras, cauta ca ingredientul sa fie acid L-ascorbic, daca ai tenul uscat si sensibil, formula potrivita este fosfatul scorbic, varianta de vitamina C solubila in apa.

Vitamina E este produsa de corpul uman, iar in piele se afla mai ales in sebum. Are proprietati antiinflamatorii care actioneaza in sensul uniformizarii culorii si texturii pielii si joaca un rol esential in fotoprotectie. In plus, are efect hidratant, fiind potrivit tenului sensibil si uscat, deshidratat. Pentru un efect maxim, se recomanda folosirea acestui antioxidant impreuna cu alti antioxidanti, in special cu vitamina C care stabilizeaza moleculele de vitamina E. Ca si concentratie, acesta trebuie sa fie de minm 0,1%.

Vitamina B3 (niacinamidele), gasita in special in meniurile pe baza de carne, nuci, ciuoerci. Scade inflamatia pielii – deci este un bun adjuvant in tratarea acneei, reduce liniile fine, reduce petele de pigmentare si sectretia de sebum, reda fermitatea pielii si imbunatateste textura acesteia.

O concentratie de 10% este potrivita tuturor tipurilor de ten.

Polifenolii din ceaiul verde reprezinta 30-35% din greutatea unei frunze de ceai uscate, o concentratie semnificativa pentru un rol optim, atunci cand sunt aplicati direct pe piele. Ideali in lupta impotriva imbatranirii premature a pielii, polifenolii din ceaiul verde au efect antiinflamator, reduc petele, reduc aspectul liniilor fine si a ridurilor.

Resveratrolul are proprietati calmante, reduce roseata si uniformizeaza culoarea pielii. 

Curcuminul este folosit frecvent pentru imbunatatirea aspectului pielii acneice, gratie calitatilor sale antibacteriane.

Parerea mea

Daca ai tenul uscat sau sensibil, fii atenta la antioxidantii pe baza de retinol deoarece excesul de vitamina A poate duce la iritarea si uscarea pielii. La fel si in cazul vitaminei C, pentru poate crea un usor disconfort (roseata, usoara iritatie, piscaturi).

Pe langa concentratiile din formule, foarte important este si recipientul in care se afla produsul cu antioxidanti. Unul opac, de culoare inchisa, de preferinta intr-o formula de serum pentru o aplicatie mai usoara si o absorbtie mai buna, cu pipeta sau cu un capac cat mai mic, sunt ideale pentru a reduce degradarea si a prelungi durata de viata a produsului.

Incearca produsele pe baza de antioxidanti daca vrei:

  • un aspect fresh al pielii;
  • sa previi imbatranirea pielii;
  • o protectie mai buna impotriva soarelui (razelor UV);
  • sa amani cat mai mult formarea ridurilor;
  • sa stergi liniile fine;
  • sa obtii un ten fara pete;
  • sa reduci inflamatia pielii (inclusiv petele rosii);
  • sa cresti productia de colagen;
  • sa ajuti exfolierea si regenerarea pielii.

Hugs, si nu uita citatul meu preferat:

“Nature gives you the face you have at twenty; it is up to you to merit the face you have at fifty.” Coco Chanel

Articole interesante:


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Follow:

1 Comment

  1. 24/07/2020 / 22:41

    Multumesc pentru informatie si pentru recomandari!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *