Iti place? Click aici sa ii dai share!
Desigur, ai auzit despre acizii de fructe sau acizii Alpha Hydroxy sau pe scurt AHA, iar daca esti pasionata de ingredientele antiaging, acestia vor trebui sa fie pe lista ta de To use.
Ce sunt aceia AHA?
Acizii Alpha Hydroxy sunt un grup de ingrediente naturale (sau sintetice) care, in functie de concentratia lor si formula, pot exfolia si elimina celulele moarte de la suprafata pielii, astfel incat ea redevine supla, fina, neteda, cu aspect uniform. In timp, dupa o folosinta mai indelungata, se vad si efecte la nivelul tonusului si fermitatii.
Desi pricipala lor destinatie este peelingul, prin efectul lor pot ajuta si la:
- Formarea de colagen nou
- Corectarea cicatricilor fine si reducera ridurilor superficiale
- Prevenirea acneei
- Eliminarea petelor de pigmentare si iluminere/stralucire
- Ajuta ca produsele de ingrijire sa penetreze mai bine pielea
AHA sunt acizi solubili in apa (spre deosebire de BHA care sunt solubili in ulei).
Le sfatuiesc pe cele incepatoare sa foloseasca produse cu AHA in concentratiile cele mai mici si doar o data la 4-7 zile, pana cand pielea se obisnuieste.
Obligatoriu de purtat SPF 50 si UVA a doua zi si pe toata perioada utilizarii acizilor.
Produsele cu AHA pot fi aproape sub orice forma: de la sapunuri/geluri spumante, lotiuni tonice, serumuri, creme, masti, etc..
Printre cei mai cunoscuti, utilizati si cu eficienta dovedita, sunt urmatorii:
Acidul Glicolic
Acest tip de acid este regele acizilor AHA; este unul dintre cei mai studiati acizi si este introdus de mult timp ca si ingredient in produsele antiaging de skincare, cu rezultate fabuloase pentru toate varstele si tipurile de ten.
De ce este acest tip de acid atat de special?
In primul rand datorita moleculei sale de mici dimensiuni, care patrunde stratul superficial al pielii, topind practic, legaturile dintre celule.
Apoi, s-a descoperit ca acest acid are si abilitatea de a hidrata pielea dar si de a o reinvata sa pastreze umiditatea timp indelungat, ceea ce este de mare ajutor persoanelor cu tenul uscat.
In mod normal acidul glicolic este un derivat din trestia de zahar, dar in produsele de ingrijire este mai utilizat cel provenit din laborator, sub forma sintetica, deoarece este mai usor de stabilizat.
In produsele OTC, concentratiile pe care le alegi sunt totdeauna foarte importante; ele determina eficienta produsului dar si eventualele iritatii care pot interveni, cand concentratiile sunt prea mari.
Incepe totdeauna un tratament cu un produs care contine o concentratie mica, de ex. 5%-10%.
Aplica produsul seara, cu pauza de cateva zile, si vezi cum reactioneaza pielea; apoi poti aplica in fiecare seara iar in timp, poti creste si concentratia.
Acidul Lactic
Acest acid este asemenator ca si efecte cu acidul glicolic, doar ca molecula sa este mai mare, deci patrunde mai greu in piele. Acest lucru poate fi insa un avantaj pentru tenurile mai sensibile, pentru se pot adapta mai usor la exfoliere. Si cu ajutorul lui se poate realiza o hidratare mai buna.
Evident, acest tip de acid provine din lapte dar se foloseste mai mult sub forma sintetica.
Aplicat topic, acidul lactic are eficienta daca concentratia sa este de 5%-10%.
Acidul Malic
Derivat din mere/fructe sau fiind un produs sintetic, acidul malic, desi folosit pentru exfoliere, are molecula si mai mare ca cei doi acizi mentionati mai sus si nu este eficient daca este utilizat de unul singur.
De aceea dermatologii recomanda tratamente sub tot felul de combinatii, cu alti acizi.
Acidul kojic
Se gaseste in mod natural in diferite tipuri de ciuperci dar este si un produs secundar al alimetelor fermentate, cum ar fi sake (bautura japoneza), soia, si vinul de orez.
Acesta este utilizat de mult timp pentru reducerea petelor de pigmentare dar ajuta si la inhibarea productiei de melanina, fiind eficient si in lupta cu fungii si bacteriile.
Concentratia lui pentru produsele OTC trebuie sa fie de maxim 1%
Amintesc aici si alte cateva tipuri de acid cu molecula mai mare: acidul tartaric (din stuguri) , acidul citric (din citrice dar poate fi irritant din cauza PH-ului foarte scazut – 2,2), acidul mandelic (extras din migdale)
Cum sa foloseti produsele cu AHA?
De obicei, cel mai safe este sa tii cont de instructiunile de pe ambalaj.
Daca te stii cu tenul sensibil, fa o proba pe o portiune mica, pe madibula de exemplu, si vezi cum reactioneaza pielea.
Dupa cum spuneam la inceput, daca esti novice in utilizarea AHA, incepe cu concentratii mici, si doar 1-2 ori pe saptamana. Introdu treptat in rutina de ingrijire produsul ales, apoi il poti folosi mai des si in concentratii mai mari.
Daca ai reactii cum ar fi mancarimi, iritatii, arsuri, dermatite, opreste imediat utilizarea produsului.
Nu folosi AHA decat pe piela sanatoasa, fara nici un fel de probleme dermatologice.
Nu iesi din casa fara SPF 50 si protective UVA, indifferent de vreme, tenul este super sensibilizat in perioada tratamentului (plus ca te poti umple de pete)
Si nu in ultimul rand, daca nu esti sigura ce produs ti se potriveste, apeleaza la specialisti/medici dermatologi.
Hugs,
“Nature gives you the face you have at twenty; it is up to you to merit the face you have at fifty.” Coco Chanel
Articole interesante:
- Acidul lactobionic, noul ingredient care transforma pielea in sezonul rece
- 50 de branduri de skincare de incercat (1)
- 13 tips-uri de beauty pentru 40+
Iti place? Click aici sa ii dai share!