Iti place? Click aici sa ii dai share!
Ce sens are sa te machiezi cand nu te vede nimeni? Iti suna cunoscuta intrebarea aceasta? Daca da, am si raspunsul: are sens pentru tine pentru ca orice gest de infrumusetare, de ingrijire, este de fapt … grija PENTRU TINE.
Multe dintre noi apartinem unei generatii in care am fost invatate sa avem grija de ceilalti si sa ne lasam pe noi pe ultimul loc. Ba chiar erai facuta sa te simti vinovata daca te puneai, cumva, pe primul loc… sau ma rog, in fruntea listei. Dar lucrurile acestea se schimba, si depinde doar de noi sa facem asta!
De fapt, a aplica makeup trebuie sa fie o placere, si mai mult, un privilegiu pe care il avem noi, femeile, iar scopul cosmeticelor este sa ne faca sa ne simtim mai bine, mai frumoase, mai rasfatate. Machiajul, deci, este pentru mine, este pentru tine, pentru noi!
Gandeste-te ca, in curand, vom interactiona social mai mult si in afara casei. Cel mai probabil cu masca. Asa ca machiajul buzelor nu va mai fi relevant in ochii celorlalti. Pe de alta parte, ar putea deveni un detaliu al frumusetii zilnice, acasa, cu familia sau cu prietenii cei mai intimi – asa cum gandurile cele mai personale nu le impartasesti oricui.
Daca iti este greu sa privesti inainte, dincolo de maine, atunci arunca o privire inapoi. Vei descoperi o istorie fascinanta a machiajului.
Iti scriu si eu mai jos cateva detalii pentru a te motiva sa regasesti frumusetea si placerea de a te transforma prin machiaj.
Te duc putin la inceputurile istoriei rujului, acum 5000 de ani, in anticul oras Ur, langa Babylon. Atunci, stralucirea buzelor era data de pietrele semipretioase zdrobite si aplicate pe buze.
Iconica figura feminina, intr-o lume a barbatilor, regina Cleopatra purta pe buze un amestec rosu facut din gandaci de carmaz (carminul obtinut din uscarea si zdrobirea unor gandaci, tehnica pastrata pana in prezent), furnici rosii si solzi de peste, pentru stralucire.
Tot in Egipt, kholul era folosit pentru a proteja ochii de vant, de nisip si de soarele arzator. Fardurile verzi si albastre erau facute din kohl si pudre culorate, obtinute din infuzii de plante medicinale si aveau ca scop prevenirea infectiilor oculare.
FOTO: Pinterest.fr (Spatule folosite de egipteni pentru prepararea si aplicarea fardurilor)
Henna, folosita in zona araba, dar si în Egipt a ramas mult timp pe buzele femeilor, dar si pe piele si in parul lor. Si in prezent este o alternativa pentru colorarea parului.
In secolul XVI, regina Elisabeta I a transformat colorarea buzelor in rosu, in contrast cu albul fetei, intr-un look distinctiv al aristocratiei. Ulterior, un pastor a pus colorarea buzelor in intuneric, in anul 1653, Thomas Hall a numit rujul opera diavolului. Iar pledoaria lui a avut un succes atat de mare, incat, in 1770, Parlamentul englez a dat o lege impotriva rujului, afirmand ca femeile care seduc prin machiaj sunt vrajitoare (Doamnee, bine ca nu am trait in acele vremuri!!!) In cea mai intunecata era a ratiunii, aproape orice motiv era de ajuns pentru a se transforma in acuzare.
Din fericire, ce ne invata istoria este ca nici cele mai negre perioade nu dureaza o vesnicie.
In anii 1920, istoria machiajului si-a urmat cursul la un nivel neasteptat. Mabel realiza primul rimel cu vaselina, brand cunoscut si in prezent sub numele Maybelline.
FOTO: Printerest (Reclama Maybelline, anii 1920)
Au urmat doua Razboaie Mondiale. Crezi ca era mai usor atunci? Minut cu minut, Pamantul s-a invartit mai departe, iar oamenii au continuat sa aspire la frumusete, nu au abandonat!! Gandeste-te la filmele din cel de-al doilea Razboi Mondial, cand femeile erau rujate si coafate mai mereu.
Aparitia televiziunii si a modelelor feminine in anii 1930-1950 a fost startul cosmeticii, asa cum o cunoastem acum si nu avem niciun motiv sa-i punem punct aici.
FOTO: Printerest (Reclama Tattoo, anii 1930)
De ce te invit sa incerci sa aplici makeup cand stai acasa, deci? Iata cateva motive:
- Pentru ca te vei simti bine in pielea ta – este o senzatie mi-nu-na-ta!!!
- Pentru ca e important sa iti placa de tine cand te uiti in oglinda – ajuta la self-esteem.
- Pentru ca e momentul sa experimentezi … fie ca vorbim de noi nuante de ruj, fard de pleoape sau stiluri de makeup. Acum ai mai multa vreme la dispozitie, iar daca ceva nu-ti iese din prima, nu este o tragedie, ai timp s-o iei de la capat.
- Pentru a-ti suna prietena cea mai buna pe video call si iti va spune ca arati fabulos – sunt sigura ca ai tot folosit aplicatii video, asa ca surprine-ti prieteii cu o aparitie tranzet!
- Pentru ca vrei sa iti perfectionezi stilul de a aplica makeup iar cand vei merge din nou la job, sa nu stai in oglinda mai mult de 10 minute. Acest lucru iti va fi extrem de util cand vei intra in rutina obisnuita (citeste alergatura) si vei incepe sa numeri minutele dimineata!
Fii romantica, optimista, pragmatica… Fii cum vrei tu. Insa, gandeste-te si la faptul ca orice produs cosmetic, desigilat, expira in cateva luni (semnul 12M inseamna ca produsul trebuie folosit maxim 12 luni), asa ca nu are sens sa amani folosirea lui pentru la toamna sau pentru o ocazie speciala.
Cred ca fiecare are un produs de makeup favorit, sau macar unul.
Al meu este fondul de ten, dar cum in acesta perioada nu vreau sa incarc foarte mult tenul, aplic un BB cream … plus eyeliner (nu eram o specialista dar acum am invatat sa il aplic perfect) si mascara (tratament).
Pe tine este posibil sa te incante o alta rutina de make-up care sa includa ruj, gloss, blush sau un iluminator. Nu renunta la ea. Sau cauta si exerseaza un alt machiaj, o alta abordare.
In contextul actual, poate ca the next big thing va fi machiajul ochilor, daca va trebui sa purtam masca mai mult timp. Poate ne vom bucura curand, din nou, de energia anilor 1980, cand culorile aprinse isi etalau intensitatile si stralucirea.
Orice gand optimist, orice gest de frumusete sunt necesare.
Frumusetea se (re)invata!
Hugs,
#stayhome & #staysafe!
Foto: essence.com/pinterest
Articole interesante:
- Cei 10 piloni ai unei relatii sanatoase
- 36 de minciuni nevinovate care ne salveaza ziua
- Provocarile demascarii si solutiile lor imediate
Iti place? Click aici sa ii dai share!