14 ingrediente toxice din produsele cosmetice (1)


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Sigur ca nu mai este o noutate, produsele cosmetice contin parabeni (parabenii sunt, de fapt, conservanti) dar pe langa acestia, se afla si multe alte substante … dubioase. Stiind ca pielea este cel mai mare organ care are posibilitatea de a absorbi si apoi transporta in sange aproape toate produsele aplicate, e bine sa stai putin si sa te gandesti serios la ce te expui folosind anumite ingrediente cosmetice.

Indiferent cat de complex sau minimalist este ritualul nostru de ingrijire si infrumusetare, folosim in jur de zece produse cosmetice in fiecare zi. De la gelul de dus, exfoliant si sampon, la cremele pentru fata, pentru ochi, pentru corp, la masti sau produse pentru realizarea sau indepartarea machiajului sau a manichiurii.

In prezent, peste 1300 de ingrediente chimice sunt interzise in industria cosmetica in UE din cauza ca acestea ridica semne de intrebare legate de cat de sigure sunt pentru sanatatea noastra — comparativ cu o lista de doar cateva zeci in SUA. Asta nu inseamna ca alegerea produselor cosmetice etichetate ca fiind naturale este optiunea safe. Dimpotriva, exista riscul ca unele produse naturale de ingrijire sa contina o concentratie mai mare de metale grele (de exemplu, in argila din machiajul mineral sau din mastile pentru ten).

Cu atat de multe formule aplicate, este intelept sa fii atenta la ingredientele care ti-ar putea face mai mult rau decat bine si la provenienta produselor tale cosmetice. Asta nu inseamna ca trebuie sa renunti la obiceiurile tale. Insa este bine sa parcurgi lista de mai jos si sa iti pui un semn de intrebare atunci cand eticheta este ambigua sau pretul prea mic pentru a fi adevarat.

Alegerea este a ta si trebuie sa stii ca o poti face in cunostinta de cauza, fie urmarind lista celor mai toxice ingrediente, fie alegand companii care au o politica transparenta in comunicarea ingredientelor folosite.

Asadar, iata care este acest Top 14 ingrediente toxice din produsele cosmetice (si alternativele lor sanatoase).

Daca te intrebi cum am ajuns la un astfel de top, afla ca lista celor 14 ingrediente toxice din produsele cosmetice am gasit-o pe site-ul organicauthority.com si o las mai jos, in intregime, cu toata increderea. Nu este usor de parcurs, dar este bine sa stii ca o gasesti oricand aici, pe site-ul meu si ca atunci cand ai dubii poti verifica.  

Astazi, primele 7!

1. 1.4 DIOXANE

Produs secundar rezultat in urma reactiei chimice numita ethoxylation (metoda de procesare a unui ingredient folosita pentru transformarea ingredientelor pe baza de petrol in substante mai putin iritative pentru piele), 1.4 DIOXANE este considerat cancerigen de EPA (Agentia de Protectie a Mediului USA). De asemenea, este suspectat a fi un ingredient nociv pentru sistemele cardiovascular, gastrointenstinal, imunitar, neurologic, pentru aparatul respirator, rinichi ?i piele.

Poate fi gasit in: sampon, demachiant, produsele de curatare a corpului, spuma de baie, sapunul lichid, produsele de curatare pentru copii. In raportul din 2008, realizat de EWG (Enviromental Working Group) acest ingredient a fost gasit in 46% din produsele testate.

Restrictionat in: Canada.

Cum il identifici in lista de ingrediente? 

Deoarece acest produs este un contaminant ce rezulta in urma manufacturarii produselor cosmetice, firmele nu sunt obligate sa il treaca in lista de ingrediente. Ce poti sa faci este sa cauti pe eticheta produsele care pot fi contaminate cu acest produs secundar: sodium laureth sulfate, PEG ingrediente care au in denumire: xynol, ceteareth, oleth.

Alternative considerate sanatoase:

Standardele pentru realizarea produselor organice interzic procesul numit ethoxylation, prin urmare, produsele care sunt certificate ca fiind 100% organice nu contin 1,4 DIOXANE. Folosirea produselor cosmetice obtinute cu agenti naturali de curatare e o alta cale de a evita ingredientul contaminant.

2. DEA, TEA, MEA

Diethanolamine (DEA), monoethanolamine (MEA) si triethanolamine (TEA) sunt ingrediente folosite ca agenti de curatare si emoliere in cosmetice. Conform unor studii realizate in laborator, exista o legatura intre DEA, TEA, MEA si cancerul la animale, toxicitatea organelor si a sistemului nervos, inflamatiei si iritatiei la nivelul pielii. Aceste componente pot genera formatiuni cancerigene cand sunt folosite impreuna cu nitrosamine (substante gasite adesea in cosmetice).

Pot fi gasite in: aproape orice tip de produs cosmetic, de la machiaj, la sampon, produse de protectie solara si vopsea de par.

Restrictionate in: Uniunea Europeana.

Cum le identifici in lista de ingrediente? 

Le gasesti sub denumirile: DEA sau diethanolimine, TEA sau triethanolamine, MEA sau monoethanolamine, cocamide DEA sau cocamide diethanolimine, lauramide DEA sau lauramide diethanolimine, DEA lauryl sulphate sau diethanolimine sulfate, linoleaide DEA sau linoleaide Diethanolimine, oleamide DEA, oleamide diethanolimine.

Alternative considerate sanatoase: emulsifianti naturali precum ceara de albine, ceara vegetala, lecitina din plante. Sapunurile cu ulei de masline si cu extract de sapunarita sunt surfactanti naturali. Alte variante considerate sanatoase: decyl si coco glucoside.

3. DIMETICONA

Dimeticona este un polimer de silicon fluid care incetineste pierderea apei din piele si par. Este folosita pentru a crea efectul de netezire, catifelare in numeroase produse de ingrijire si infrumusetare. De exemplu, balsamul de par, serumurile de fata. Acest ingredient impiedica porii sa absoarba umiditatea din aer si sa elibereze toxinele, adesea duce la aparitia acneei si a iritatiilor pielii.

Poate fi gasita in: produsele pentru hidratarea pielii, serumuri, produsele antiage, produsele pentru acnee, machiaj, lotiunile hidratante pentru corp, produsele pentru protectie solara, produsele pentru ingrijirea parului.

Cum o identifici in lista de ingrediente? 

O gasesti sub denumirea de: dimethicone, methicone, phenyl trimethicone, cyclomethicone, dimethiconol, dimethicone copolyol.

Alternative considerate sanatoase: Untul de shea, mango si cacao sunt ingrediente oclusive naturale. Uleiul de jojoba are efecte de netezire si catifelare fara sa inchida porii.

4. FORMALDEHIDE

Formaldehidele sunt un reziduu produs de anumiti conservanti chimici, precum urea. Acesta are efecte toxice la nivel gastrointestinal, neuro si rinichi. Aceste substante pot fi absorbite prin piele sau inhalate cand sunt incalzite.

Pot fi gasite in: produsele pentru indreptarea si vopsirea parului, in lacul de unghii, deodorant si sampon.

Restrictionate in: Uniunea Europeana, Japonia, Suedia, Canada.

Cum le identifici in lista de ingrediente? 

Le gasesti sub denumirea de: formaldehyde, formalin, urea, diazolidinyl urea, imidazolidinyl urea, DMDM hydantoin, quaternium-15, 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol, sodium hydroxylmethylglycinate.

Alternative considerate sanatoase: Cauta produse ce contin conservanti naturali, precum vitamina E, uleiuri esetiale de arbore de ceai si grapefruit, extract din seminte de grapefruit.

5. METALE GRELE

Folosite ca blocanti ai transpiratiei, coloranti, inalbitori si agenti de iluminare, metalele grele sunt legate de perturbarile hormonale. Este vorba de plumb, aluminiu, arsenic, mercur, zinc, crom, fier. Metalele grele se acumuleaza in corp si dureaza mai mult sa le elimini, iar asta inseamna o perioada mai lunga de expunere la aceste toxine. Niveluri mari de metale grele pot creste riscul aparitiei cancerului, probleme legate de fertilitate, perturbari ale sistemului imunitar si reactii alergice.

Pot fi gasite in: ruj, pasta de dinti pentru albire, eyeliner, lacul de unghii, fondul de ten, produsele pentru protectie solara, fardurile de pleoape, blush, concealer, picaturile de ochi, produsele de hidratare.

Restrictionate in USA. Interzise in Canada, Japonia si Uniunea Europeana.

Cum le identifici in lista de ingrediente? 

Le gasesti sub denumirea de: aluminum, aluminium flake, aluminum, LB Pigment 5; Pigment metal 1; A 00; A 95; A 995; A 999; AA 1099; AA1199, lead acetate, lead flake, chromium, thimerosal, hydrogenated cotton seed oil, sodium hexametaphosphate. In plus, metalele grele care sunt contaminanti nu apar in listele de ingrediente.

Alternative considerate sanatoase: Alege branduri naturale de incredere, certificate si foloseste produse pentru protectie solara facute cu dioxid de titaniu care nu au nanoparticule.

6. METHYLISOTHIAZOLINONE (MIT)

MIT sunt folositi pentru a impiedica dezvoltarea bacteriilor si a microbilor in produsele de beauty, insa folosirea lor a fost considerata nociva pentru fat, la mamele insarcinate, si pot provoca reactii alergice. Recent, tot mai multe branduri au inceput sa afiseze direct pe produs atentionarea: paraben free.

Pot fi gasiti in: orice produs cosmetic pe baza de apa, de la produse de ingrijire a parului, la cele de protectie solara sau ingrijire a pielii.

Restrictionati in Uniunea Europeana.

Cum le identifici in lista de ingrediente? 

Le gasesti sub denumirea de: isothiazolone, methyl.

Alternative considerate sanatoase: vitamina E, uleiul esential de arbore de ceai si grapefruit, extract de samburi de grapefruit si antioxidanti.

7. PARABENI
Parabenii nu sunt singurii conservanti nocivi din industria cosmetica, dar sunt, probabil, cei mai cunoscuti. Sunt folositi in numeroase produse cosmetice si de ingrijire personala. Este bine sa stii ca in acelasi produs pot fi mai multe tipuri de parabeni. Aceste ingrediente au fost gasite in tesutul mamar si, in organism, imita comportamentul estrogenilor ducand la infertilitate si probleme in evolutia sarcinii. 

Pot fi gasiti in: orice produs cosmetic, de la produse de ingrijire a parului, la cele de protectie solara sau ingrijire a pielii.

Interzisi: Propyl and butyl paraben sunt interzise in Danemarca in produsele pentru ingrijire destinate copiilor de pana in 3 ani.

Cum ii identifici in lista de ingrediente? 

Ii gasesti sub denumirea de: alkyl parahydroxybenzoate, butylparaben, methylparaben, ethylparaben, propylparaben, isobutylparabens.

Alternative considerate sanatoase: vitamina E, uleiul esential de arbore de ceai si grapefruit, extract de samburi de grapefruit si antioxidanti.

Revin zilele urmatoare si cu restul de 7!

Articole interesante:


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Follow:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *