Eu si menopauza – de citit si daca ai 30 de ani !!!


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Daca pana acum am vorbit din carti si ai inteles cu siguranta despre ce e vorba, a venit vremea sa vorbesc din proprie experienta.

Ce pot sa spun? Incep aceste dezvaluriri cu finalul, cu rezultatele, cu consecintele.

M-am pregatit pentru menopauza inca de acum 25 de ani – asta este concluzia la care am ajuns acum, dupa ce am inteles cat de cat despre ce e vorba.

Nu, nu am facut-o constient, nu stiam cat de mult vor insemna alegerile pe care urma sa le fac in viata de zi cu zi; habar n-aveam cat de mult va conta ca am inceput sa merg la sala de la 30 de ani (pentru sitemul osos, mushi, articulatii, mobilitate), ca am avut o alimentatie echilibrata mereu si o greutate constanta (si aici nu vorbesc despre estetic, ci despre bolile asociate persoanelor supraponderale), ca nu am fumat, ca nu am pierdut nopti, si altele de gen.

Nu zic ca nu am facut lucrurile astea niciodata, dar nu mi-am supus organismul in mod constient si constant la factori de stres, pentru ca si asa are de luptat destul cu poluarea, chimicalele/pesticidele din alimente, plus griji si emotii negative inerente in viata oricui, etc.

M-am trezit pe la 54 de ani, dupa mai bine de 40 de ani de ciclu fix si regulat la 28-30 de zile, ca pur si simplu acesta s-a oprit. Brusc, fara pregatiri, fara nici un fel de semne sau dereglari.

Practic, eu nu am simtit acea “zona gri” de premenopauza cand ciclu vine haotic si ai tot felul de senzatii asemanatoare menopauzei; nu pot sa spun ca am fost luata prin surprindere, ca na, la 54 de ani te cam astepti, asa ca am sarbatorit acesta noua etapa din viata mea cu o masa la restaurant, cu un pahar de vin bun si cu partenerul alaturi.

Am onorat si multumit perioadei care a fost, pentru ca a fost buna si frumoasa, pentru ca am fost sanatoasa si corpul meu si-a facut treaba impecabil, pentru ca pot pasi in povestea mea mai departe, intr-o forma excelenta, atat fizica, mentala, dar si emotionala.

Desigur, acesta a fost inceputul.

Menopauza s-a instalat si la mine cu aproape toate simptomele, pe care repet, nu le-am avut niciodata inainte: bufeuri/transpiratii, atat ziua cat si noaptea, insomnie, tensiune arteriala crescuta, tahicardie, colesterol crescut (???) dureri articulare, memorie slaba si putere de concentare redusa, balonare si flatulenta, pofta de mancare, si mai ales de dulce, uscaciunea pielii si in general a mucoselor, inclusiv vaginala, si fara prea mult chef de sex.

Dupa cum vezi, am bifat aproape toate casutele, mai putin cea cu cresterea in greutate, cea cu migrenele si durerile de cap si cea cu iritabilitatea – adica nu am vrut sa strang pe nimeni de gat, asa cum vad ca se intampla la multe prietene. A fi irascibila, a-ti schimba frecvent si brusc dispozitia, a fi super nervoasa pe toti si toate si a te manifesta mai ales in familie (pentru ca la munca te abtii) – toate fac parte din “bucuriile” perioadei pentru foarte multe femei. Si multe duc la adevarate conflicte in cuplu, chiar la despartiri.

Dar sa le iau pe rand:

  • Bufeuri – deja stii ce reprezinta si sunt super enervante; cand ti-e lumea mai draga te apuca caldurile si traspiratiile; survin fara nici un simptom pregatitor, asa ca e greu sa le anticipezi. Pentru a le face suportabile am adaugat in dieta isoflavone de soia (ulei de soia, tofu, edamame, lapte de soia). Pentru ca soia este una dintre cele mai modificate genetic plante, am ales obligatoriu produse bio. Un remediu foarte bun este si Luminita de seara.
  • Insomnie – toata viata mea am dormit beton, ba chiar am fost o persoana care se trezea tarziu dimineata; nu mai e cazul, am avut cativa ani in care m-am trezit noapte de noapte si nu am mai putut sa adorm. Privarea de somn pentru mine este daramatoare, nimic nu ma termina mai tare decat lipsa de somn. Am incercat tot felul de suplimente naturale si sunt adepta lor, stii bine! Fara nici un rezultat pe termen lung insa. Am ajuns la medic pentru a-mi prescrie un somnifer light, pe care sa il iau atunci cand am nevoie. Acum sunt mult mai bine, imi ajunge somnul, ma trezesc odihnita, am capul limpede dimineata.
  • Tensiune crescuta – asta m-a enervat groaznic! ; chiar daca provin din parinti hipertensivi, nu am avut niciodata probleme cu tensiunea. Am avut mereu grija ca nu manac sarat si nu mai beam de mult 2 cafele pe zi, ci doar una, dimineata. Si totusi… Asa ca am inceput sa beau o cafea combinata (jumate cofeina/jumate fara) sau cicoare. Iau suplimenete cum ar fi Pressure Optimizer de la Jarrow sau picaturi pentru tensiune, sunt multe pe piata.
  • Colesterol crescut – asta m-a enervat si mai tare si chiar nu intelegeam de ce, cum e posibil cand eu manac de-o viata atat de sanatos! Ei bine, a contat enorm ca am mancat sanatos, pentru ca altfel valorile erau si mai ridicate. Explicatia a fost simpla: colesterolul este materia prima pentru productia de hormoni, si ce sa vezi…nemaiproducand hormoni, nu se mai consuma colesterol. Asa ca iau suplimente cu acizi grasi Omega 3 de la Calivita.
  • Osteoporoza – pentru a o preintamplina iau zilnic suplimente de Calciu – Magneziu – Zinc si Vitamina D3 de la Solgar.
  • Dureri articulare si uscaciunea pielii/parului/unghiilor – iau Colagen lichid hidrolizat tip 2 si Colagen hidrolizat tip 1si 3 . Ambele tipuri de colagen incep sa scada in organism, cam de la varsta de 35 de ani, asa ca acest aport mie mi se pare esential. Le iau de pe site-ul gradinasanatatii.ro
  • Balonare – si treaba asta este foarte suparatoare, pentru ca se intampla mai tot timpul. Incerc sa nu manac alimente care baloneaza, desi imi plac, asa ca gatesc usor legumele si manac mai putine cruditati, iar atunci cand o fac, iau carbune medicinal. Incerc sa nu manac dupa ora 7, exceptie atunci cand ies in oras. Regimul meu alimentar il stii, dar acum trebuie sa fiu si mai atenta, pentru ca metabolismul este incetinit. Aportul caloric trebuie deci redus, iar miscarea este esentiala, sub orice forma. Eu merg mult pe jos, urc scarile, nu iau liftul, la sala nu mai merg ca nu-mi mai place dar mi-am luat gantere, elstice, coarda, etc ca sa pot lucra acasa. Fac yoga tot acasa, pentru ca ma ajuta mult la mobilitate.
  • Uscaciunea pielii – ritualul de ingrijire al pielii este iarasi super important, pentru ca si ea sufera multe modificari acum; pe acesta il cam stii, adica ce si cum ma ingrijesc eu, pentru ca am tot scris. In plus, recomand mersul periodic la un cabinet, clinica, spa, pentru tratamente de rejuvenare, PRP, mezoterapie cu vitamine si aminoacizi, masaje faciale, masaje corporale (fac bine si la cap!)
  • Uscaciunea vaginala este iarasi o tema, si da, poate crea un discomfort major. Aici trebuie neaparat sa vorbesti cu medicul ginecolg, eu folosesc ovule cu acid hialuronic, spray cu ozon sau alte lucruri recomandate de medicul meu. Foarte bune sunt si tratamentele de rejuvenara vaginala, am scris despre ele intr-un articol trecut.
  • Memorie – nu am luat inca suplimente dar o voi face, pentru ca am inceput sa uit des. Deci daca te intalnesti cu mine pe strada si nu-mi aduc aminte cum te cheama sa nu te miri si sa nu te superi, mai ales! Mintea trebuie antrenata in mod constant de acum inainte, orice subiect care iti pune probleme este de preferat unuia facil. Sa inveti o limba straina, un dans nou, un sport nou, sa faci lucruri pe care nu le-ai mai facut … chiar si banalele cuvinte incrucisate pot fi salvatoare.

Sambata trecuta, stii, am avut evenimentul Beauty 4D despre menopauza, iar partenerul meu a fost Menopearl, un produs pe baza de isoflavone naturale din trifoi rosu si acid hialuronic. Este un produs austriac, recomandat femeilor aflate la menopauza si nu contine hormoni, asa ca am inceput si eu sa il folosesc. Se ia super simplu, o pastila pe zi.

Revin cu impresii si informatii peste o luna, cand voi avea destule de povestit. Daca nu mai ai rabdare pana atunci, gasesti Menopearl in farmciile mari.

Hidratarea este iarasi un element obligatoriu, ajuta la digestie, la senzatia de satietate, iar pentru ca limfa nu se mai dreneaza asa usor, consumul de apa plata ajuta mult. Eu am mereu carafa Vitajuwel pe birou si sticla Via Pasiune in masina; pe langa faptul ca sunt foarte frumoase, eu cred in beneficiile pietrelor semipretioase si in capacitatea lor energetica de a informa/incaraca apa. Le gasesti pe vitajuwel.ro

Apa o beau mereu la temperatura camerei, indiferent ca e iarna sau vara.

Ce mai fac? Mai merg lunar la tratamente cu vitamine/antioxidanti pe care le fac intravenos (am scris articole despre asta).

Vreau sa ma apuc din nou de ozonoterapie, in special vaginala.

M-au ajutat si cartile de mai sus, pe care mi le-am comandat pe Amazon, eu am rezonat cu ele, dar iti poti lua ce carti te inspira, informarea din cat mai multe surse este importanta pentru a te intelege mai bine si a sti ce ti se potriveste.

Evident, am inceput sa fac analize specifice pentru a avea o imagina cat mai clara despre cum evolueaza toate cele. Analizele ti le va da medicul tau, el iti stie cel mai bine patologia si mostenirea genetica, care da , acum chiar conteaza.

Conteaza enorm si partea emotionala, multe femei se confrunta cu depresie in acesta perioada; depresia nu este neaparat legata strict de menopauza, ci de celelalte lucruri care vin la pachet cu ea. Te vezi grasa, batrana, ridata, fara chef si fara perspective … desi pot fi toate doar ganduri in capul tau; sotul te neglijeaza (sau tu pe el, ca nu mai ai chef de nimic), lucru care poate duce la divort, iti pierzi jobul sau te pensionezi si nu mai ai perspective, nu te mai vezi utila, te retragi, devii singuratica…si depresiva, in final. Daca ai aceste sentimente, mergi neaparat la un medic specialist.

Eu vad acesta perioada, menopauza, ca o lupta (in sensul bun) pe care trebuie sa o ducem permanet de acum incolo! Ceea ce pana acum era simplu si venea de la sine, acum necesita munca din partea ta. Important este sa iei masuri, sa previi cand inca poti, iar cand ajungi la menopauza, sa ai un stil de viata care sa te ajute sa imbatranesti frumos, sanatos si demn.

Cel mai mare dusman in acesta perioada este delasarea.

Nu vreau sa te descurejez, dar dupa cum ai vazut, nu este cea mai roz perioada ever, de aceea, daca pana acum nu ai fost o persoana care are grija de ea, consecventa si atenta la ingrijire, dieta, sport, este timpul sa incepi sa o faci, si sa te preocupe cu adevarat stilul tau de viata. De acum conteaza fiecare lucru pe care il faci corect si in armonie cu corpul tau, conteaza si ceea ce nu faci bine: fumatul iti va afecta din ce in ce mai mult sanatatea, dantura, tenul, iar alcoolul in exces va duce la deshidratrea pielii si la accentuarea bufeurilor, la fel alimentele condimentate si/sau dulci.

Fie ca ne place sau nu dar pentru ca punem sanatatea pe primul loc, acest stil de viata trebuie schimbat si adaptat a ceea ce suntem in acest moment si de nevoile specifice varstei.

Sunt aici pentru intrebari, daca aveti asa ceva!

Articole interesante:


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Follow:

8 Comments

  1. Mihaela Chiritescu
    05/07/2019 / 00:04

    Foarte interesante articolele, ceea ce m? face s? regret ?i mai mult ratarea evenimentului despre menopauza de sambata trecuta!
    Din p?cate, în România acest subiect nu conteaz?, femeia la menopauza nu intereseaz? pe nimeni…si îmi asum aceast? afirma?ie!
    Am totu?i o intrebare:care este atitudinea d-stra vis a vis de tratamentul de substitu?ie hormonala?

  2. 05/07/2019 / 09:42

    Multumesc mult pentru sfaturi.

  3. Dana Sota
    09/07/2019 / 17:31

    Buna Mihaela, si mie imi pare rau ca nu ai ajuns la eveniment, pentru ca am avut-o pe Ileana Badiu alaturi, ea a vorbit despre substitutia hormonala pentru ca avea simptome de menopauza de la 42 de ani. Parerea mea este ca daca este nevoie de substitutie, merita facuta sub f atenta supraveghere a medicilor (endocrinolog, gienco) si cu multe analize specifice inainte. Monitorizarea trebuie facuta permanent, din 6 in 6 luni apoi. Acest reglaj trebuie facut f fin si delicat pentru ca poate avea urmari nedorite, pana la imbolnaviri serioase.

  4. Mihaela
    25/08/2020 / 10:54

    Buna Dana

    Ma regasesc in descrierea facuta despre tine.
    Am 48 ani si am intrat la menopauza de 3 ani.
    Am multe nelamuriri si din pacate nu am gasit un doctor care sa ma lamureasca .
    Poti sa imi recomanzi un doctor ? Sunt din Bucuresti.

    Eu personal mai astept o postare pe blogul tau despre Menopoauza. Mie imi sunt foarte utile ! SIMT ca noi nu suntem UITATE !

    Cu mult drag Mihaela…un OM care are nevoie de raspunsuri!

  5. Dana Sota
    26/08/2020 / 15:23

    Buna draga Mihaela, stiu exact despre ce vorbesti, si eu caut inca raspunsuri, este f complex subiectul iar schimbarile pe care le suferim sunt fantastic de mari.Ai citit toate cel 4-5 articole despre menopauza pe care le-am scris? Ca si medici, parerea mea este ca ar trebui un endocrinolog si un ginecolog, .. poate imi spui in ce domeniu ai intrebari (hormonal sau gineco) ca sa ma gandesc la recomandari.

  6. Mihaela
    26/08/2020 / 23:25

    Bun? Dana

    Da am citit toate articolele tale.
    Te “urm?resc” ?cam de 5 ani. Sunt o mare consumatoare de nout??i (informa?ii) despre beauty.
    Îmi doresc sa îmi continui viata în aceea?i armonie cu mine asa cum am f?cut o pana acum. Ma mândresc atunci când aud… Vai dar nu ar??i de 48ani.
    As dori dac? se poate o recomandare ptr ambele domenii (Endo ?i Gineco).
    Am fost deja la ginecolog care mi-a recomandat substitu?ie dar îmi este team? ?inând cont ca am ?i doi copii mici.

    Î?i mul?umesc! Cu drag Mihaela. ?

  7. Daniela
    04/11/2020 / 14:38

    Buna, Dana
    In descrierea ta cu osteoporoza spui ca iei zilnic Calciu – Magneziu – Zinc si Vitamina D3 de la Solgar. Intrebarea mea este, vitamina D3 o iei separat? Adica eu am gasit pe net ca si produse solgar astea: Calciu+Magneziu+Zinc si Vitamina D3 400UI.
    Este bine daca le iau pe astea? Sau mai bine zis am inteles bine ca sunt separate, adica in borcane diferite?
    Multumesc, frumos!

  8. Dana Sota
    04/11/2020 / 16:14

    Buna Daniela, Solgar este un brand bun, eu acum le iau insa separat, oricum D-ul trebuie sa fie 1200-2000 chiar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *