8 lucruri de neratat in Cappadocia/Turcia


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Cappadocia era pe lista mea de “must see” de ceva vreme, dar pur si simplu nu am apucat sa ajung, desi este, practic, la “doi pasi” de noi …

Am prins gustul drumurilor prin Turcia anul trecut, tara fabulos de ofertanta, atat din punct de vedere istoric cat si pentru relaxare la mare si soare, spa-uri si centre de detox deja bine cunoscute turistilor din Romania.

In concluzie, am fost mega fericita cand am fost invitata de Paralela 45 sa plec intr-o calatorie in inima Anatoliei si sa vizitez Cappadocia, alaturi de un grup foarte drag mie.

Site ce face parte din patrimoniul UNESCO, Cappadocia este inconjurata de munti vulcanici iar dupa nenumarate eruptii, ploi, inundatii si vanturi puternice, a luat nastere acest peisaj selenar unic in lume. “Fairy Chimneys” sau “Hornurile Zanelor”, asa cum sunt denumite aceste formatiuni geologice bizare, au adapostit acum sute de ani, calugari si refugiati, care si-au “construit” in rocile poroase adevarate adaposturi, biserici, ba chiar orase intregi.

Iata deci, lista mea cu lucrurile de neratat din acesta zona de poveste.

  1. Plimbare cu balonul la rasarit de soare

Cam toata lumea care aude de Cappadocia se gandeste la plimbarea cu balonul, pentru ca de sus, din balon, poti vedea aceasta priveliste senzationala asupra vailor Cappadociei. Cel mai spectaculos este sa zbori la rasarit, ceea ce implica o trezire la ora 3.30 dar care, credeti-ma, merita tot efortul!

E greu de descris in cuvinte acesta experienta, eu personal nu am mai zburat cu balonul pana acum, asa ca toate senzatiile au fost exacerbate. Rasaritul, zecile de baloane care s-au ridicat aproape in acelsi timp spre cer, peisajul ireal de dedesubt, fac ca plimbarea cu balonul sa fie pe locul 1 in topul meu.

Trebuie sa stiti ca un zbor cu balonul cald dureaza aproximativ o ora, costa in jur de 200 de euro si trebuie rezervat din timp.

  1. Pasabag sau Valea Calugarilor

Ansamblul de stanci celebre pentru aspectul lor de calugari reprezinta chiar locul in care calugarii veneau sa se roage in tihna, departe de tumultul lumii.

Stancile calcaroase le-au permis sa-si sape chilii si locuri de meditatie si rugaciune, dand zonei un aspect si mai nepamantean.

 

  1. Muzeul in aer liber Goreme

De asemena site UNESCO, muzeul este un vast complex monastic, fiecare manastire avand propria biserica sapata in stanca, si toate fiind impodobite cu fresce, unele pastrate incredibil de bine. Majoritatea bisericilor dateaza din anii 1000-1200. Cele mai bine pastrate sunt Apple Church, Snake Church, Dark Church si Buckle Church.

  1. Ihlara Valley

Aceasta vale spectaculoasa a fost formata de raul Melendiz acum mii de ani si arata ca un canion, cu adancime de peste 100 de metri. Parcursul vaii are in jur de 14 km, drum care se parcuge pe malul apei, intr-un parc natural de o frumusete rara.

Intrarea se poate face prin 4 locuri diferite, noi am ales-o pe a doua, unde am coborat 300 de trepte si apoi am mers 4 km de-a lungul raului. Plimbarea este una idilica, printre pomi de fistic si vii, fluturi, testoase si nenumarate specii de pasari. Tot aici se pot vizita numeroase biserici vechi sapate in stanca.

  1. Dervis Show

Un Dervis sau Darvesh este o persoana care urmeaza calea ascetica musulman sufista, cunoscuta pentru saracia extrema si austeritatea ei. De multe ori, un Dervis e nevoit sa cerseasca pentru a exersa umilinta, iar banii castigati trebuie sa ii ofere altor oameni saraci. Practica lor comuna este Sama , asociata cu Rumi (unul dintre cei mai cunoscuti mistici persani si islamici, intemeietor al Ordinului Mevlevi – Dervisii Rotitori).

Pentru a intra in transa si a se apropia de Dumnezeu, acestia se rotesc minute in sir, avand mana dreapta ridicata spre cer (pentru a primi binecuvantarea lui Dumnezeu) si mana stanga indreptata spre pamant (pentru a da mai departe oamenilor darurile spirituale primite). Totul arata ca un dans, mai ales ca exista si instrumentisti care ajuta, prin muzica interpretata, la intrarea in transa.

Am fost captivata de acest spectacol, iar minute bune dupa incheiere nu am putut sa vorbesc ci pur si simplu am simtit nevoia sa mai raman in energia dansului lor. Din punctual meu de vedere, Dervis Show este “un must”!

  1. Kaymakli – orasul subteran

Cappadocia are mai multe orase subterane, peste 30, iar acestea au fost construite in sec. 8-7 BC. apoi folosite pentru a-i apara pe crestini de invaziile arabe si persane. Orasele s-au dezvoltat si crescut in timp, fiind chiar interconectate prin kilometri de  tuneluri.

Kaymakli Underground City este unul dintre cele mai mari orase subterane, are opt etaje sub pamant din care sunt deschise publicului doar patru.

Reteua imensa de labirinturi leaga camere de dormit, depozite, bucatarii, biserici, iar arheologii cred ca in acest spatiu locuiau 3500 de oameni .

  1. Uchisar Castle

Castelul este de fapt o roca imensa in care sunt sapate camere, scari, pasaje, tuneluri, chiar biserici si este cel mai inalt punct din Cappadocia. Din varful castelului poti admira o panorama splendida, dar nu este chiar simplu de escaladat, e nevoie de putin antrenament 🙂

  1. Mausoleul lui Rumi

Merita sa faceti o vizita in Konya (orasul dervisilor) si sa vizitati  Mausoleul Jamal ad-Din Muhammad Rumi, sau Mevlana, cum mai este el cunoscut.  Moscheea impresionanta este in continuare loc de pelerinaj iar in fiecare an, in decembrie, au loc comemorari in cinstea lui Rumi.

  1. Orasul Goreme

Unul dintre cele mai pitoresti si atractive locuri din Cappadocia este Goreme, un orasel aflat intre formatiunile bizare de relief.

Este musai sa mergeti pe o terasa la o cafea turceasca sau la un ceai, sa mancati specialitati turcesti (si sa incercati vinurile din regiune care sunt excelente)  sau pur si simplu sa admirati peisajul si sa faceti poze.

Aici sunt si cele mai frumoase hoteluri, cu camere sapate in stanca, asa numitele Cave Hotels.

Desigur, acestea sunt locurile pe care le-am vizitat noi, iar aici intervine gustul personal, dar aproape toate pot fi regasite in ghiduri turistice sau publicatii de travel.

Cum ajungeti in Cappadocia?

Turul nostru a inceput in Anatlya, catre care am avut zbor direct, dupa care am mers in Cappadocia cu masina. Drumul este lung si nu prea ai multe de vizitat pe parcurs, dar merita din plin oboseala.

Dupa 4 zile petrecute in Cappadocia, ne-am intors din nou la mare, iar gazda noastra a fost Cornelia Diamond Golf Resort and Spa din Belek, unde ne-am odihnit dupa programul intens de vizitat. Plaja, marea deja calda si un spa de exceptie (precis ati vazut filamarile de pe Instagram!) au fost perfecte si exact de ceea ce aveam nevoie, asa ca am petrecut inca doua zile aici, la final.

Astfel de tururi si pachete pot fi gasite in ofertele Paralela45, iar Cappadocia este o experienta care merita traita o data in viata!

Be good & be beautiful!

 

Articole interesante:


Iti place? Click aici sa ii dai share!


Follow:

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *