Iti place? Click aici sa ii dai share!
Dupa cum stiti, cand vine vorba despre par, eu o am alaturi mereu pe Alina Marinita, este stilista mea de 20 de ani, asa ca am incredere oarba in sfaturile ei, in alegerile ei, in tot ceea ce face!! Este un om minunat si un stilist de exceptie, cine o stie poate sa confirme!
Revenind la mituri, exista atat de multe legate de ingrijirea parului (unele foarte convingatoare), incat pentru a lamuri, o data pentru totdeauna, ce este adevarat si ce este fals am alaturat listei de intrebari mai multe opinii ale expertilor: din studii stiintifice internationale, cele ale unui profesor specialist din Romania si cele ale unui stilist din Germania.
Si, pentru ca, in industria de hair care, culoarea este elementul cheie, am aflat ca raspunsul final este rareori alb sau negru.
1. La prima cautare pe Instagram, #blondehair are nu mai putin de 18.661.239 de postari. De departe cea mai cautata culoare a parului este problematicul si fascinantul blond. Asa am ajuns la primul mit: nu exista nuanta de blond care sa nu distruga parul.
„Depinde de multi factori. De la ce culoare se pleaca si unde vrem sa ajungem. Pentru mai mult de 4-5 nivele, este necesara o decolorare sau o vopsire o data la maxim 3-4 saptamani si atunci exista vopsele care, aplicate in mod repetat, pot deschide atat de mult. Depinde de cat de des este parul colorat, depinde de specialistul careaplica si de experienta acestuia,”explic?Ovidiu Cristea, profesor principal Maviov Academy by Geta Voinea.
„Nu pot spune ca este adevarat sau fals, ci depinde: daca se porneste de la o culoare naturala destul de deschisa, se poate obtine un blond prin vopsire, intretinut apoi cu produse corespunzatoare. In Romania, culoarea naturala este, de regula, destul de inchisa, ceea ce presupune, de multe ori, o decolorare. Daca nu este realizata decolorarea corect sau daca se exagereaza, se poate ajuge la degradarea parului,”spune Arabella Francesca Zadic, stilist Toni&Guy in Freiburg im Breisgau.
2. Una dintre provocarile urbane este mentinerea unui aspect curat, proaspat spalat a parului, timp de mai multe zile. Exista, printre altele si samponul uscat tip spray sau pudra (time savers), dar pana sa incluzi in ritualul tau de infrumusetare un hair detox, este momentul sa mai distrugem un mit: spalatul zilnic pe cap deterioreaza parul.
„Daca te speli prea des pe cap, poti face mai mult rau, decat bine,”declara dermatologul si directorul clinicii Boston Medical Centre, Lynne Goldberg pentru Business Insider. „Paradoxal, oamenii care se spala des pe cap pentru a curata excesul de sebum, de fapt, usuca excesiv scalpul si il determina pe acesta sa se protejeze producand si mai mult sebum,”motiveaza Lynne Goldberg.
„Exista sampoane pentru spalari zilnice. Parul trebuie spalat ori de cate ori este nevoie,”afirma Ovidiu Cristea.
„Depinde daca spalatul pe cap este necesar sau nu. Daca scalpul se incarca cu mult sebum in 24 de ore, atunci trebuie spalat cu un sampon special. Daca este vorba de un scalp normal sau uscat, atunci parul se poate usca excesiv, prin spalarea frecventa. Ritmul mediu recomandat este de 3-4 zile,”argumenteaza Arabella Francesca Zadic.
3. Si, pentru ca suntem la capitolul spalat pe cap, mai exista un mit pe care suntem tentate sa il consideram adevarat, cu atat mai mult cu cat si in industria de skin care exista teoria raspunsului pielii la un anumit ingredient (Avon a patentat, in 2018, o noua tehnologie a ingrijirii pielii ce se numeste rotational infinite effects, ce va sta la baza unei noi game de ingrijire a pielii, o gama ce nu va mai permite acea expresie devenita uzuala: „pielea mea nu mai raspunde la produsul X”). Asadar, care este mitul? Daca folosesti mereu acelasi sampon, balsam, masca, acestea nu vor mai avea efectul initial. Ce spun expertii?
„Adevarat. Scapul si parul se obisnuiesc cu ingredientele din produsul respectiv si nu mai reactioneaza. Din acest motiv, se recomanda o pauza sau alternarea cu alte produse similare, in functie de nevoile de moment ale scalpului sau parului,”crede Arabella Zadic.
„Folosirea constanta a unui singur sampon nu este recomandata deoarece nevoile parului se schimba in timp. Acesta este expus diferitilor factori ceea ce face,uneori, ca produsul de ingrijire sa devina ineficient si ar trebui schimbat pentru noile nevoi ale parului. Dupa un concediu la mare, dupa vopsire, la finalul iernii, dupa nastere etc. Momente diferite, nevoi diferite, produse diferite pentru parul tau,”explica Ovidiu Cristea.
4. Un tic nervos sau o corvoada, pieptanatul este, si el, pe lista miturilor. De cele mai multe ori, relatia cu acest gest este love or hate. Pentru cele care cred ca parul creste mai repede daca il piepteni de 100 de ori pe seara, iata ce spun specialistii:
„Parul nu creste mai repede daca este pieptanat mai des, ci se subtiaza. Grosimea firului este afectata mecanic, prin frecare, ceea ce duce la subtiere, dar si datorita intinderii excesivea cheratinei neuscate inca. In acelasi timp, daca nu abuzezi de pieptanat, se stimuleaza circulatia sangvina, la nivelul pielii capului, rezulta o hranire mai buna, asadar este posibil ca nutrientii care ajung mai usor la radacini sa stimuleze cresterea parului,”motiveaza Ovidiu Cristea, profesor principal Maviov Academy by Geta Voinea.
„Este fals. Parul nu creste mai repede daca il piepteni de 100 de ori pe seara, dar este bine sa il piepteni zilnic pentru ca astfel sebumul este distribuit pe toata lungimea firelor si ofera protectie si luciu. Sebumul actioneaza ca un balsam natural si dauneaza doar daca este secretat in exces,”spune Arabella Zadic.
5. Considerat vinovat pentru foarte multe afectiuni, stresul apare, inevitabil, chiar si in discutiile noastre de zi cu zi despre par. De fapt, suntem atat de convinse ca este motivul pentru care parul se comporta si arata rau, incat suntem tentate sa eliminam orice alta explicatie. Mit: caderea parului poate fi cauzata exclusiv de stres.
Studii realizate pe animale sustin teoria conform careia stresul cronic este un factor major in forma cronica a afectiunii numite telogen effluvium. Explicatia: stresul determina schimbari in chimia foliculilor de par, ceea ce duce la intrarea intr-o faza de pauza (inactivitate) a mai multor foliculi, scrie everydayhealth.com. Practic este blocat ciclul natural de viata si de regenerare a firelor de par.
„Sunt foarte multe cauze ale caderii temporare: efecte secundare ale medicamentelor sau ale unor tratamente agresive, dupa sarcina, in timpul unor dezechilibre hormonale. Pentru caderea ireversibila a parului, cauza este androgenetica hormonala (mostenita genetic),”sus?ine Arabella Francesca Zadic.
„Caderea p?rului are o multitudine de factori si nu este exclusiv determinata destres.Si o boala ca gripa poateduce la o cadere masiva sau un dezechilibru in sistemul sanguin,”spune Ovidiu.
Photo Courtesy of: zigzag-hairstudios.com.au. si Pixabay
Text de Alina Burlacu
Articole interesante:
- 10 mituri ale ingrijirii parului demontate (în sfarsit) de experti (2)
- 11 greseli pe care nu trebuie sa le faci dupa colorarea parului
- 12 styling-uri de vara rapide pentru un look fresh
Iti place? Click aici sa ii dai share!
Foarte bun articolul, multumesc pentru informatie.
Cu drag