Iti place? Click aici sa ii dai share!
Probabil ca asteptati postarea despre vacanta, dar pe aceea o las pentru week-end 🙂 ..
Astazi vreau sa scriu despre cocos, pentru care, personal, am facut o adevarata pasiune; un fruct nu foarte popular in Romania, dar pe care, sub forma de lapte sau unt/ulei, il consuma deja foarte multa lume.
Despre beneficiile uleiului de cocos am mai scris, si voi reveni putin mai jos, dar in ultimul timp, laptele de cocos este alimentul pe care il consum aproape zilnic, pentru ca este o alternativa foarte sanatoasa la clasicul lapte de origine animala.
De fapt, cocosul sub forma de apa, lapte sau ulei, este considerat un aliment miraculos datorita continutului sau nutritiv ce ajuta sistemul imunitar si previne aparitia diferitelor boli.
Poate nu stiati, dar apa de cocos se obtine din nucile foarte tinere, iar laptele, din cele mai coapte; pe masura ce se coc, acestea elibereaza pulpa din interior, care, in amestec cu apa, formeaza laptele mai gras si bogat in acizi grasi saturati.
Acesti acizi grasi sunt “cei buni” care reduc nivelul de colesterol si imbunatatesc presiunea arteriala, prevenind bolile de inima si atacurile cardiace.
Principalul acid este cel lauric, foarte bine asimilat de organism, si care ofera imediat energie; cu toate acestea, laptele de cocos are un nivel mediu spre mare de calorii, de aceea o portie pe zi este sufiecienta … adica in jurul a jumatate de cana, cel mult.
Eu mi-l adaug in smoothie-ul de dimineata, atunci cand prepar mixul din legume/fructe.
Ca si beneficii, nici nu stiu cu ce sa incep, pentru ca este cu adevar un aliment senzational:
- Previne bolice cardio-vasculare, reduce presiunea arteriala si colesterolul
- Creste imunitatea organismului, previne oboseala
- Ajuta la mentinerea si cresterea masei musculare
- Contribuie la pierderea sanatoasa in greutate si accelerarea metabolismului
- Imbunatateste digestia si previne constipatia
- Este un excelent anti-inflamator, previne bolile articulare
- Previne anemia
Intr-un mod oarecum simplu, laptele de cocos se poate obtine si acasa:
- se aleg cateva nuci cu lichid inauntru
- se sparg nucile cu un ciocan sau cutit mare/gros (sunt foarte tari si rezistente)
- se scurge apa din ele, care se pastreaza, nu se arunca
- se curata pulpa din interior
- se clateste bine pulpa, se taie cubulete si se pune in blender; se adauga putin cate putin apa de cocos pastrata
- lichidul gros obtinut se strecoara bine, obtinandu-se astfel laptele
Uleiul de nuca de cocos pe langa acidul lauric, contine si acid linoleic si oleic, polifenoli,vitamia E, K si fier.
Toate aceste componente fac din uleiul de nuca de cocos un produs ce inlatura stresul, lupta impotriva infectiilor virale, mentine nivelul corect de colesterol si al tensiunii arteriale, ajuta la digestie si in curele de slabire, inlatura problemele rinichilor si inimii, ajuta la reglarea functiei tiroidei si in diabet, fortifica oasele si dantura.
Se poate pune in salate, se poate folosi la gatit, in mancare, sau, pur si simplu in starea lui naturala, direct din borcan. Cunoscatorii recomanda 3 lingurite/zi.
In afara de toate acestea, uleiul din nuca de cocos este intens folosit in India pentru ingrijirea parului si scalpului (se aplica pe par ca un balsam, sau se maseaza radacina pentru a stimula hidratarea pielii capului si a cresterea parului).
Pentru piele, produsul este senzational: masajul facial sau corporal cu acest ulei ajuta pielea sa se regenereze, este emolient si are proprietati anti-oxidante. Folosit in mod regulat, impiedica aparitia ridurilor si imbatranirea prematura a pileii, previne uscarea sau exfolierea acesteia. In cazul bolilor de piele (eczeme, psoriazis, dermatite, infectii, rani usoare), aplicarea locala poate duce la rezolvarea sau ameliorarea acestor afectiuni.
Articole interesante:
- Ayurveda la tine acasa
- ULEIUL DE COCOS VIRGIN ORGANIC
- Suplimentele alimentare care te pot ajuta daca ai 45+
Iti place? Click aici sa ii dai share!