Iti place? Click aici sa ii dai share!
Iata ca ma intorc la Grasse, orasel din Alpii Maritimi, unde va povesteam ca parfumeria a trecut de la simplu mestesug artizanal la singura industrie care functioneaza in zona… Regiunea Grasse a beneficiat de o locatie speciala, un climat bland, unde s-au dezvoltat tot felul de flori si plante aromatice. Locuitorii au profitat de aceste daruri naturale inca din Epoca Medievala, cand crearea parfumurilor a luat amploare iar manusile parfumate purtate de Caterina de Medici au facut adevarate furori, devenind un “must” pentru femeile cu rang din Franta. Si astazi regiunea Grasse furnizeaza materie prima pentru o multime de arome folosite de industria de parfumerie din intrega lume. Parfumeria Fragonard te ademeneste cu mirosuri chiar de la intrare, din curte, unde apa din fantana este parfumata cu esenta de trandafiri (foto 1). Primele recipiente in care cei bogati isi tineau pretioasele arome stau insirate in vitrina (foto 2), si dateaza din secolele XV-XVII. In camera imediat urmatoare, primele distilerii, empirice (foto 3) Reteta ancestrala a obtinerii parfumurilor este inramata si pusa mare, pe perete:
“ESENTELE SE AMESTECA CU ALCOOL SI SE TIN LA MACERAT 3 SAPTAMANI PENTRU A OBTINE CELE MAI BUNE REZULTATE OLFACTIVE. ESENTELE SUNT APOI RACITE SI FILTRATE PENTRU A FIXA MIROSUL SI A OBTINE UN LICHID CLAR” . Reteta se foloseste si astazi…
Laboratorul nou de prelucrare si sutele de sticle cu esente (foto 4), care “merg” mai departe in camera cu “nasuri”.
“Nasuri” sunt denumiti cei care amesteca esentele si creaza parfumul propriu-zis; formulele sunt notate in carnete speciale unde fiecare gram, picatura, si evident esenta, se
combina si se amesteca de sute de ori pana la obtinerea aromei finale.
Metodele de extractie se pot face la cald sau la rece (foto 5), cele la rece fiind folosite pentru a extrage uleiurile esentiale prin contact cu o suprafata grasa;
florile sau plantele sunt “prinse” in cutii speciale
cu carcase din lemn si geam de sticla. Pe holul care ducea spre iesire erau insirate tot felul de obiecte de masura, foarte fine si de mare precizie sau cel cu care m-am pozat eu, un taler vechi se sute de ani. La finalul vizitei, normal, un boutique…mmmm… cu toate produsele Casei Fragonard…de la sapunuri si creme, pana la lumanari parfumate, esarfe, si evident. parfumuri. Nu pot sa va spun cum mirosea acesta incapere…nu puteai sa te abtii sa nu cumperi ceva..orice…ceea ce am si facut 🙂
Articole interesante:
Iti place? Click aici sa ii dai share!
hmmm ce interesant …o feerie parfumata la propriu !! Radiai ..:;-) deci aromele te-au innebunit 😀
Super…
am si eu o intrebare. care este diferenta intre spuma de fata si celelalte (sapun sau gel lichid)
Alexia, nu e mare diferenta, eu ii spun spumant ca sa nu inteleaga lumea gresit; sapunul e asociat cu sapunul obisnuit, care nu e recomandat deloc pt fata. Spumante sunt si acele lichide speciale care atunci cand ies din recipient, sticla, etc..se transforam in mousse.
Da, f. interesant. Sincer pe mine parfumurile ma fascineaza, dar in aceeasi masura sunt fascinata de botanica. Plus ca am un simt olfactiv…excelent. Ma bate gandul sa incep sa extrag diverse esente acasa. In acest sens m-ar fi interesat sa stiu daca tu ai incercat sau ai auzit pe cineva ocupandu-se cu asa ceva. La anul poate ajung prin Valea Trandafirilor in Bulgaria, poate prind festivalul si mai storc ceva informatii, daca nu esente…
Stiu doar ca este un domeniu f f greu Mir, mai usor se fac cremele decat parfumurile. De aceea nici nu prea avem parfumerie romaneasca…Oricum succes, poate vei fi prima 🙂 !
Am vizitat si eu regiunea Grasse acum cativa ani si imi amintesc exact cum ai descris si tu. Inca de la intrare existau o multitudine de parfumuri care te ademeneau sa intri. Imi amintesc ca in boutique am incercat atat de multe parfumuri incat miroseam ca si cum as fi cazut intr-un butoi cu esente. Cat despre preturi erau extraordinar de rezonabile si imi amintesc faptul ca aveau recipiente chiar si de 500ml pentru parfumuri la vanzare.