Iti place? Click aici sa ii dai share!
Daca acum un an pe vremea asta scriam aici despre produsele de skincare cu antioxidanti pentru a ne proteja pielea de efectele nocive ale mediului (soare, poluare,fumat, etc) astazi vreau sa iti povestesc despre cei mai puternici antioxidanti care ne ajuta din interior.
Rolul lor este acela de a lupta impotriva stresului oxidativ, deci a preveni si incetini procesele degenerative asociate inaintarii in vasta.
Am stat de vorba cu dl dr.Adrian Stanescu, director medical si fondator al Spitalului Oxxygene , care se ocupa nu doar de geriatrie (medicina interna a varstnicului) dar si de gerontologie (preventia imbatranirii).
Preventia, din punctul meu de vedere (si nu numai al meu) este cel mai important aspect pe care ar trebui sa il luam in considerare pentru sanatatea noastra, pe termen mediu si lung.
Dl doctor Stanescu a pus bazele Spitalului Oxxygene acum mai bine de 10 ani, avand deja o experienta de 20 de ani de lucru la Institutul Ana Aslan, primul institut de acest fel din lume.
Vom avea impreuna numeroase teme de discutie despre antiimbatranire cu tot ce inseamana acest lucru (hrana, sport, repaos,suplimente, stil de viata in general) inclusiv materiale video, podcasturi, etc dar subiectul de astzi sunt antioxidantii.
Astfel, iata care sunt cei mai puternici antioxidanti:
Glutation
Este o pseudopeptida compusa din 3 aminoacizi si este produs natural de corpul nostru, in ficat si deci, spre deosebire de alti antioxidanti puternici, acesta molecula este deja prezenta in corpul uman.
Glutationul este considerat ca fiind cel mai puternic antioxidant pentru ca protejeaza proteinele si lipidele de efectele daunatoare ale radicalilor liberi. Dupa varsta de 40 -45 de ani, productia proprie de glutation este intr-o continua descrestere, aceasta descrestere poate fi afectata si de diferite boli dar si de exercitii fizice intense.
Ce efecte are?
- Protejeaza ADN-ul de deteriorarile datorate trecerii timpului;
- Protejeaza impotriva radicalilor liberi, combate inflamatiile si ajuta la evitarea bolilor de inima, a cancerului, a declinului neurologic, a dementei si a multor alte boli debilitante de care ne temem cu totii;
- Neutralizeaza si elimina metalele grele si toxinele din organism (actiune detox);
- Pastreaza capacitatea mitocondriilor de a produce energie.
Glutation-ul se asimileaza cel mai bine daca este administrat sub forma de perfuzii aici sau sub forma de suplimente.
Astaxanthin
Este cel mai puternic carotenoid si se gaseste in mod natural in peste si fructe de mare (somon, pastrav, creveti, krill) fiind un pigment produs de alge. Somonul, crevetii si krill-ul isi au coloarea roz chiar de la astaxanthin. Acest pigment este de 10 ori mai eficient decat betacarotenul in neutralizarea radicalilor liberi responsabili de imbatranirea prematura a pielii.
In 2020, European Food Safety Authority confirma ca Astaxanthin poate fi luat sub forma de supliment alimentar fara riscuri, chiar pana la doze de 8 mg/zi.
Riboflavin (vitamina B2)
Aceasta vitamina este necesara in anumite procese ce duc la protejarea impotriva stresului oxidativ, la producerea de energie si la regenerarea glutationului. Este prezenta in lactate si are un rol major in :
- functionarea normala a metabolismului
- functionarea normala a sistemului nervos
- sanatatea pielii si mucoaselor protejarea vederii
- reducerea oboselii
- protejarea celuleolor impotriva radicalilor liberi
De mentionat ca nevoia de vitamina B2 creste mai ales atunci cand consumi multe calorii (faci sport, esti insarcinata, etc) . In mod obisnuit, vitamina B2 se gaseste in complexul de suplimente de vitamine B. Se poate administra sub forma de suplimente sau perfuzabil.
Seleniu
Seleniul este un oligoelement prezent in sol, dar concentratia sa depinde de la regiune la regiune dar si de lantul trofic in general. Impreuna cu vitamia E el joaca un rol esential in producerea/regenerarea glutationului.
Seleniul joaca un rol important si in:
- productia normala de sperma
- sanatatea parului si unghiilor
- sistemul imunitar
- functionarea normala a tiroidei
- efect antioxidant
Seleniul poate fi administrat sub forma de suplimente.
Vitamina C
Acidul ascorbic este cel mai cunoscut antioxidant/vitamina si se gaseste mai ales in fructe si legume. In afara de citrice, se gaseste din abundenta in varza de Bruxelles, ardeii grasi si iuti, patrunjel.
Vitamina C are un rol major in :
- producerea normala de colagen pentru sanatatea pielii, gingiilor, cartilagiilor, oaselor, vaselor de sange.
- producerea de energie pentru intregul metabolism
- functionarea normala a sistemului nervos
- functionarea normala a sistemului imunitar
- reducerea oboselii
- absorbtia fierului
- protectia celuleor impotriva radicalilor liberi
Vitamina C se poate administra sub forma de suplimente sau perfuzabil.
Vitamina E
Aceasta vitamina se gaseste in uleiurile de origine vegetala (plante si seminete) si este recunoscuta ca puternic antioxidant, iar aportul, in afara de alimentatia bogata in nuci, seminte, ulei de masline, peste gras, etc se poate face si prin suplimente, dar nu oricum, ci la indrumarea medicului.
Zinc
Zincul este un oligoelemt mineral esential pentru activitatea multor enzime din organism, dar si pentru crestere, sistem imunitar, piele, par. Zincul contribuie la:
- sinteza ADN-ului
- sinteza proteinelor
- metabolism
- imunitate
- activitatea intelectuala
- fertilitate
- vedere
- oase sanatoase
- diviziune celulara
- protectia impotriva stresului oxidativ
Persoanele in varsta pot avea deficiente de zinc din cauza absorbtiei scazute, ceea ce poate duce la scaderea imunitatii dar si la alte boli degenerative.
Zincul poate fi luat sub forma de suplimente.
Asa cum am tot spus de-a lungul timpului, cea mai corecta schema de tratament – chiar daca vorbim de suplimente, iti poate fi recoamndata de un medic, alopat sau naturopat, in urma analizelor specifice.
Poti merge la o consultatie antiimbatranire aici
Hugs, si nu uita citatul meu preferat:
“Nature gives you the face you have at twenty; it is up to you to merit the face you have at fifty.” Coco Chanel
Photo credits Harvard TH Chan
Articole interesante:
- De iau vitamina D3 ?
- 18 alimente care ajuta la reducerea stresului
- Antioxidantii – tot ce trebuie sa stii
Iti place? Click aici sa ii dai share!