Iti place? Click aici sa ii dai share!
Au ajuns oare genunchii sa depaseasca in importanta gatul?
Genunchii sunt o parte a corpului tau pe care nu ar trebui sa o ignori!
Daca exista o zona care este in mod constant ignorata, genunchii clar fac parte din aceasta categorie. Dar ceea ce le lipseste genunchilor din punct de vedere estetic, ei compenseaza prin functionalitate. In ultimul timp insa au inceput sa apara tratamente speciale pentru aceasta parte neglijata a corpului.
Ce trebuie sa stii?
Nicio parte a corpului nu este imuna la imbatranire, inclusiv genunchii. Aceasta regiune, supusa unui stres enorm, se intinde pentru a echilibra greutatea corpului atunci cand ne miscam sau mergem. Pielea extra din regiunea genunchilor este necesara pentru realizarea intinderii.
Daca pe langa intindere adaugam carente de colagen si elastina, imbatranirea si efectele nocive ale soarelui, genunchii pot aparea ca o piele incretita, flasca, care atarna dizgratios. Pe langa genunchi, coapsele trebuie si ele incluse in strategia generala de reintinerire/ anti-aging. Specialistii ne atrag atentia ca daca pielea coapselor e lasata, ea va contribui nu doar la incretirea genunchilor, dar va atrage si alte schimbari structurale in genunchi.
1. Efectele daunatoare ale soarelui + pigmentarea / decolorarea
Genunchii sunt influentati de efectele daunatoare ale soarelui care reduc elasticitatea din piele. Evident, folosirea produselor de protectie solara este cel mai usor mod de a preveni acest tip de imbatranire/fotoimbatranire. Soarele, insa, poate produce efecte asupra genunchilor in mai multe moduri.
De exemplu hiperpigmentarea apare frecvent, desi nu toate tipurile de decolorare apar din cauza soarelui. Multe persoane au in mod natural pielea mai inchisa la culoare in zona genunchilor. Asta determina o provocare pentru specialisti care pentru stabilirea unui plan de actiune trebuie sa ia in considerare si cauze subiective, cum ar fi frecarea constanta a genunchilor de catre imbracaminte sau ingenuncherea atunci cand facem sport, mai ales yoga sau Pilates.
Remediile
Pentu inceput, foloseste produse de protectie solara, mai ales daca imbracamintea nu iti acopera genunchii. Apoi, foloseste un gomaj sau exfoliant cu alfa-hidroxiacizi (AHA), acid lactic pentru indepartarea celulelor moarte asa incat genunchii tai sa nu arate solzosi. La final aplica retinol sau un retinoid pentru a impulsiona regenerarea celulelor si crearea de nou colagen.
Lotiunile de piele si cremele cu retinol sau alti stimulatori de colagen sunt alternative bune in cazul in care pielea ta nu tolereaza formule mai puternice. Specialistii recomanda sa folosim de doua ori pe zi o crema pe baza de hidrochinina iar pentru noapte una cu retinoid pentru ameliorarea decolorarii.
Dermatologul ar putea recomanda si o combinatie de radio-frecventa (RF) cu micro-ace si tratament local cu acid tranexamic. Poti folosi produse pentru ten, ca de ex. acesta
2. Pierderea in volum
La fel ca si fata, si genunchii pierd din volum odata cu trecerea timpului iar asta ii imbatraneste. Expunerea cumulativa la raze ultraviolete duce la subtierea pielii si distrugerea grasimii. Iar pierderea grasimii plus subtierea colagenului inseamna genunchi incretiti, flasci.
Remediile
Desi exista proceduri de grefare de grasime pentru genunchii cu deficienta de volum, exista chirurgi plastici care considera rezultatele unei astfel de operatii ca fiind arareori perfecte. Exista unele tratamente, in curs de evaluare, care folosesc injectii cu acid poli-L-lactic ce ofera un grad de “captusire” sau utilizand o alogrefa cu matrice adipoasa ce reface pierderea grasimii si umple tesutul.
Toate acestea sunt insa proceduri destul de complicate.
3. Vene varicoase sau tip panza de paianjen
Specialistii in flebologie considera ca venele tip panza de paianjen sunt cel mai frecvent si evident raufacator al genunchilor. Desi aceste fire capilare de culoare rosie, violet sau albastra sunt un impediment mai degraba estetic, rudele lor mai mari si pronuntate, respectiv venele varicoase, ne arata ca aceste vene nu functioneaza corect din cauza venei superficiale principale care se ramifica pe suprafata genunchiului.
Formarea venelor varicoase sau tip panza de paianjen au cauze genetice sau se datoreaza unei alimentatii necorespunzatoare, lipsei de exercitiu fizic sau statului cu picioarele incrucisate pentru lungi perioade de timp. In plus, se pare ca medicatia de contraceptie sau terapia hormonala de substitutie pot duce la subtierea peretilor venelor si exacerbarea venelor tip panza de paianjen. Acelasi lucru este valabil si in cazul suplimentelor alimentare pentru par ce contin biotina. Ele sunt foarte bune pentru cresterea numarului capilarelor scalpului, dar fac venele tip panza de paianjen sa fie mai multe si deci mai vizibile.
Remediile
Scleroterapia reprezinta tratamentul de aur pentru tratarea venelor tip paianjen. Injectarea unui compus chimic in vene le irita invelisul, fortand venele sa se distruga si sa dispara in urmatoarele saptamani. Durerea insa este factorul pentru care femeile de obicei refuza scleroterapia. Unii specialista utilizeaza aerul rece si vibratia mecanica pentru a supraexcita terminatiile nervoase.
Pentru venele varicoase ce se gasesc in zona genunchiului sau coapse se recomanda ablatia cu laser endovenos. Sub anestezie locala, procedura dureaza 25 de minute, fara nici o taietura. Ziua urmatoare, back to work!
4. Genunchi incretiti, piele lasata
Pierderea de grasime, gravitatia, efectul nociv al soarelui, pierderea de colagen si elastina, structura primara a pielii si proteinele de intretinere, toate contribuie la o structura laxa a pielii. Pielea flasca de deasupra si din zona genunchiului este dificil de tratat, asa ca specialistii recomanda o abordare multimodala.
Remediile
Tratamentele RF cu micro ace sunt alegerea zilei pentru ca imbuntatesc structura pielii, reducand ridurile din zona genunchiului cu pana la 50%. Daca pe langa piele laxa exista si pierdere a tonusului muscular doctorii recomanda tratamentul cu impulsuri electromagnetice impreuna cu ultrasunete pentru a provoca producerea de colagen nou ce va face ca pielea sa devina mai ferma.
Ca ultima solutie se poate face excizie de piele, dar asta doar cand este absolut necesar, din cauza cicatricilor mari pe care le presupune dar si a potentialelor complicatii, ca de exemplu excizii de piele prost planificate care nu mai pot fi corectate ulterior.
5. Grasime in exces
Cu trecerea anilor, grasimea se acumuleaza in jurul genunchilor. Specialistii marturisesc ca nu stiu exact cauza. Este probabil ca grasimea sa fi existat intotdeauna acolo, dar sa devina vizibila pe masura ce pielea imbatraneste si se lasa.
Remediile
Specialistii au la dispozitie cateva metode pentru eliminarea grasimii in exces, inclusiv liposuctia. Liposuctia extrage micile aglomerari de grasime si in acelasi timp reda forma genunchiului.
Unele persoane au coapse frumos definite ce se ingusteaza pe un genunchi atletic si gambe bine proportionate, dar nu oricine are acest noroc. Exista insa si cazuri in care partea inferioara a coapsei in forma de tub camufleaza genunchiul. In astfel de cazuri liposuctia elimina grasimea genunchiului pentru a evidentia coapsa.
Pentru cei ce nu isi doresc o procedura chirurgicala exista tratamente experimentale ca: criolipoliza ce ingheata grasimea la o temperatura care o si distruge; folosirea de impulsuri electromagnetice de mare intensitate; injectarea grasimii in exces cu acid dezoxicolic sau utilizarea energiei produsa de undele de radiofrecventa pentru topirea grasimii localizate.
Orice tratament off-label trebuie abordat cu grija pentru ca poate produce rezultate imprevizibile.
6. Piele uscata incontinuu
Efectul nociv al soarelui este o cauza a genunchilor super uscati, dar trebuie sa luam in calcul si faptul ca genunchii au putine glande sebacee. Pe masura ce pielea moarta se acumuleaza la suprafata, uscaciunea creste si se accentueaza pliurile ‘ridurilor’. Pentru a inrautati situatia, nivelul scazut de colagen face ca pielea sa se simta flasca si subtiata.
Remediile
Incepe cu un gomaj pentru eliminarea celuleor moarte, apoi aplica un produs de hidratare intensa. Cele mai bune ingrediente pentru pielea uscata si foarte uscata sunt ureea si acidul hialuronic. Poti lasa un strat mai gros de crema atunci cand stai in casa, cu cat o lasi mai mult timp sa actioneze pe aceste zone, cu atat mai bine.
Hugs, si nu uita citatul meu preferat,
“Nature gives you the face you have at twenty; it is up to you to merit the face you have at fifty.” Coco Chanel
Photo credits & insights New Beauty
Articole interesante:
- 10 solutii pentru 1 problema: excesul de grasime de pe abdomen
- Top 12 alimente pentru un plus de colagen
- Cum sa-ti ingrijesti gatul si decolteul
Iti place? Click aici sa ii dai share!