Iti place? Click aici sa ii dai share!
Hello, dragii mei si bine v-am regasit !
M-am bucurat, ca si voi cred, de aceste zile minunate si neobisnuit de calde de toamna; recunosc ca ma despart cu greu de vara, parca in fiecare an mai greu, si desi imbratisez ciclul firesc al anotimpurilor si al naturii, soarele si temperaturile generoase imi dau energie si ma fac sa ma simt minunat.
Toamna are desigur, farmecul ei, ma fascineaza culorile padurii de foioase, iubesc dovleacul la cuptor, gutuile si merele coapte, beau cu placere un pahar de must veritabil, mananc castane si imi umplu casa de crizanteme.
Cu toate astea, ma coplesteste melancolia, si sunt sigura ca nu numai pe mine… este, pana la urma un fapt, psihologic dovedit.
Privind cum verdele – abundenta vietii se transforma in rosu si apoi maro inchis, ca apoi sa dispara complet, ma duce gandul la marile sisteme holistice de sanatete ale lumii – medicina chineza si Ayurveda. Aici, toamna este considerata ca fiind sezonul tristetii, al pesimismului, nervozitatii, anxietatilor de tot felul, al lipsei de somn si al despresiei. Multi dintre noi simt aceste emotii, mai usor sau mai puternic, mai ale cand incepe sa se insereze atat de devreme.
Iata cateva sugestii oferite de specialisti pentru a trece peste aceste senzatii, pentru echilibrare si impamantare:
- Limitati-va expunerea la ecranele telefoanelor, tabletelor si computerelor, mai ales seara; toate aceste devices pot accentua starea de singuratate, anxietate si chiar paranoia. Stiu cat este de greu sa facem acest “media diet cleanse” dar putem gasi si alte moduri de a ne petrece timpul, chiar mai utile si mai benefice: cititul unei carti, masa cu prietenii, un pahar de vin bun cu iubitul.
- Gatiti lucruri simple! Aceasta activitate este super relaxanta si deconectanta (poate fi chiar un tip de mediatatie!!) iar o masa calda este obligatorie in aceasta perioada pentru sistemul nostru digestiv. Daca va place sa gatiti cu mirodenii, cele mai potrivite sunt scortioara, ghimbirul, cardamomul, feniculul si piperul cayenne. Supele de legume sunt excelente, de asemenea cafeaua poate fi inlocuita cu ceaiul simplu sau cu lapte (de soia sau migdale).
- Tineti un fular la indemana! Fie ca este o esarfa, un fular, un sal .. nu conteaza, important este ca gatul sa fie tinut la caldura si protejat. Atat in medicina chineza cat si in Ayurveda, gatul este considerat ca fiind un punct extrem de vulnerabil, de unde pot pleca diverse probleme de sanatate.
- Creati-va acasa o atmosfera calda si calma. Puteti sa va faceti chiar un “kit” de lucruri placute si care va fac sa va simtiti bine: o patura moale, arome linistitoare (ulei de lavanda de ex.), ceaiuri preferate, reviste si carti bune, muzica de relaxare. Daca aveti timp de rasfat, mergeti la spa si faceti un “candle massage” sau un masaj cu pietre calde, detensionant si calmant.
- Acceptati schimbarile anotimpurilor, aliniati-va cu ciclul naturii, permiteti-va repaosul si odihiti-va. Din punct de vedere energetic, toamna reprezinta trecerea de la expresie la introspectie, de la expasiune la retragere, de la indrazneala la protectie. Este un timp al plimbarilor lungi in natura, al prietenilor si oamenilor dragi, al cinelor simple dar savuroase. Respiratia controlata si profunda ajuta mult (expirul trebuie sa fie mai lung decat inspirul pentru a calma sistemul nervos). Exercitiile cele mai potrivite sunt yin yoga, mersul vioi pe jos, mersul pe bicicleta.
In concluzie, daca facem cateva mici schimbari in rutina noastra zilnica, putem trece usor peste toanele acestui anotimp.
Consumand alimente calde, purtand lucruri confortabile din lana si materiale moi, asigurandu-ne ca dormim cele 8 ore pe noapte, facand lucruri care ne plac si inconjurandu-ne de oamenii dragi putem sa ne bucuram din plin de vremea recoltelor.
O toamna frumoasa tuturor!
Articole interesante:
- Cei 10 piloni ai unei relatii sanatoase
- 22 de decizii de luat in “criza” de la 40 de ani
- Ganduri la final de 2020
Iti place? Click aici sa ii dai share!