Iti place? Click aici sa ii dai share!
In principiu, toata lumea vrea sa slabeasaca la un moment dat in viata!
Diete sunt o gramada, mai sanatoase sau nu, dar de cele mai multe ori, daca nu-ti schimbi modul de alimentatie, risti sa te ingrasi la loc, ba chair sa mai iei si cateva kilograme in plus, imediat ce inchei un regim.
Fluctuatiile de greutate sunt si ele periculoase, iar organismul nu mai intelege nimic dupa ce azi primeste 3 frunze iar maine 3 burgeri.
Mancatul compulsiv, care ascunde tot felul de emotii sau stari negative, este iarasi un subiect care isi cauta raspunsuri.
Solutia, cea mai buna pentru sanatate, este sa avem o alimentatie cat mai echilibrata, iar dr. Alina Spinean, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, de la Atasagon – Detox & Wellbeing Center, imi explica cum putem ajunge la un astfel de echilibru.
Dupa cum stii, Alina, eu nu sunt fan detox cu sucuri, de ce e importanta acesta pauza digestiva?
In prezentarea despre stilul de viata sanatos, eu mereu le mentionez oaspetilor nostri faptul ca detox a plecat de la conceptul de clean eating. Termenul de detox este un termen de marketing. Clean eating inseamna de fapt calatoria catre un stil de viata echilibrat prin a manca curat. Programul de detoxifiere te determina sa iesi din zona ta de confort, sa intrerupi orice obicei alimentar ca ulterior in timpul programului sa poti deveni obiectiv, sa iti privesti stilul de viata din exterior. Faptul ca renuntam la mesele solide si schimbam radical felul de a manca te obliga sa faci aceasta analiza si ulterior sa apreciezi actul de manca la adevarata sa valoare, nu doar la o actiune nascuta din tulburari emotionale. Cea mai buna analiza este a fiecarei persoane asupra sa. In timpul zilelor petrecute in centru, emotiile nu mai pot fi ascunse sau inhibate prin mancare, motiv pentru care subliniem si importanta starii psihice si de ce nu, si o analiza sau o curatare emotionala. Practic, oaspetii lucreaza pe ambele fronturi in perioada programului. De aceea, ei au nevoie de asistenta de specialitate cel putin in prima parte a acestei calatorii.
Acest repaos digestiv (consumul doar de sucuri) nu este nimic extrem. Sucurile sunt 80% legume si 20 % fructe, la care se adauga consumul de supa de legume si ceaiuri pe toata perioada zilei nelimitat. Programul este intr-adevar un meniu hipocaloric, tocmai din acest motiv nu se preteaza pentru toti oaspetii, dar trebuie sa mentionez ca de multe ori pacientii din sfera nutritiei urmeaza regimuri mult mai drastice si mai hipocalorice fara sa cunoasca consecintele dietelor pe care le tin.
In momentul in care faci un repaos digestiv, sau un post intermitent, ii oferi organismului un restart rapid care te ajuta sa functionezi mai bine, sa ai mai multa energie. De asemenea, este o perioada foarte motivationala, deoarece realizezi ca poti fii energic, fara farfurii pline de mancare.
Pe ce perioada se recomanda un program de Clean Eating?
Programul de Clean Eating este recomandat pe o perioada de 21 de zile. Organismul are nevoie de aceasta perioada pentru a schimba un obicei nesanatos. Voi oferi un exemplu concret: pre-detox se recomanda pe o perioada de minim 3 zile, programul de detoxifiere se recomanda pe o perioada de 7 zile, astfel ca perioada de post-detox va fi 11 zile. In cadrul centrului, avem trei programe (Master Detox, Green Juice si Raw Food), astfel ca oaspetii pot opta si pentru program cu mancare raw impreuna cu sucuri. Master Detox este programul cel mai popular si implica doar consumul de mese lichide, fiind totodata singurul program care contine procedura de curatare a colonului in fiecare zi. Recent am lansat un program nou, ce presupune consumul doar de alimente alcaline,fara gluten ,fara lactoza,fara zahar care te poate ajuta sa slabesti sau sa te mentii .
De ce consideri ca exista asa o mare nevoie de a urma un program de detoxifiere?
Programul de detoxifiere este un pas mare catre intelegerea preventiei cat si despre o pauza de la agitatia cotidiana. De ce preventie? Pentru ca este cea mai importanta. Pentru ca noi nu consumam alimente sanatoase, nu facem sport si nu ne bucuram de aerul curat si de soare si (nu acordam suficienta atentie acestor obiceiuri nocive). Obiceiurile proaste sunt foarte adesea o consecinta a civilizatiei moderne si a ciclului vicios in care ne invartim. Trebuie sa interpretam corect termenul de preventie. Este mai util sa previi decat sa tratezi. Cu cat suntem mai educati, cu atat vom avea nevoie de mai putine medicamente. Oamenii nu privesc sanatatea precara ca pe o problema grava, asa cum ar trebui. Oamenii au tendinta sa isi puna problemele minore de sanatate in plan secundar, in urma altor probleme pe care le au, fie ca sunt reale sau imaginare. Sanatatea personala ar trebui sa fie tratata cu prioritate. Fara sanatate nu ne vom putea bucura de absolut nimic.
Stim ca nu exista o dieta minune. Care este recomandarea ta?
Echilibru, echilibru, echilibru. Trebuie sa acordam o mare importanta dietei, in special cand incercam sa ne imbunatatim starea de sanatate. O nutritie adecvata este cea mai buna solutie pentru toti cei care au obiceiuri gresite, inclusiv cand vine vorba despre tranzitul intestinal.
Clean eating inseamna sa inveti sa traiesti sanatos. Orice aliment care dezechilibreaza, fermenteaza, formeaza gaze sau provoaca tulburari ale colonului afecteaza de asemenea restul organismului. Este necesar sa avem un tranzit normal pentru a avea un organism sanatos.
Principala preocupare a omului este ameliorarea temporara, fara sa trateze problema care genereaza simptomele. Daca reziduurile nu pot fi eliminate si se acumuleaza in organism, boala poate avansa, probabil suprimata prin medicamente sau mascata prin oboseala extrema si epuizare.
Care sunt principiile nutritive la care trebuie sa ajungem?
Cea mai usoara modalitate de a masura calitatea stilului de a viata, este prin analizarea starii noastre generale de zi cu zi. Cateva exemple de principii de nutritie pot fi regasite in continuare.
- Ofera-i organismului hrana cat mai naturala. Corpul are nevoie de un consum de alimente cu continut mare de fibre, cum ar fi fructele, legumele si cerealele integrale. Intotdeauna natura stie cel mai bine, dar de multe ori oamenii ajung foarte greu la aceasta concluzie. In momentul in care ne alegem o mancare, ar trebui sa facem alegerea exact cum i-am recomanda celei mai dragi persoane din viata noastra. Daca am gandi mereu asa, probabil ca am reusi sa facem cele mai sanatoase alegeri.
- Eat a rainbow. Cu cat farfuria este mai colorata, cu atat consumam mai multe vitamine, minerale. Lipsa diversitatii poate provoca deficiente nutritionale organismului.
- Balanta alcalin/acida. Dieta noastra trebuie sa fie in proportie de 80% alcalina si 20% acida. Spre exemplu, legumele si fructele sunt alcaline, iar alimente prelucrate si rafinate sunt acide. Cu cat consumul de alimente crude este intr-o proportie mai mare, cu atat valoarea nutritionala creste.
- Sa ne ferim pe cat posibil de combinatii periculoase, precum sunt alimentele cu un continut crescut de zahar sau alimentele procesate de tip mezeluri.
- Sa nu uitam ca unul dintre ingredientele cheie al oricarei mese este o atmosfera placuta, fiind secretul care ofera gust oricarei mancari.
Prin aplicarea unor principii de nutritie simple, prin respectarea intelepciunii naturale a organismului si cu multa rabdare aceasta schimare va fi una placuta si de durata .
Unul dintre lucrurile pe care trebuie sa le intelegem este ca organismul uman se adapteaza mediului. Organismul nostru se va obisnui si cu o salata, cu o cafea sau cu gogosi. El se obisnuieste si cu apa pe care o bem. Trebuie sa ne folosim inteligenta, cunostintele si intelepciunea pentru a depasi aspectele negative din mediul nostru si pentru a ne adapta la un stil de viata sanatos. Trebuie sa ne schimbam. Trebuie sa renuntam la modul de gandire de acum un an sau chiar de 10 ani.
Mai multe despre Atasagon si despre experienta mea de detox am scris aici si aici.
Articole interesante:
- Despre hrana sanatoasa si detox
- Top 7 metode de slabit in 2020
- Ce alimente sa introduci in dieta ta la 20, 30, 40, 50+ ani
Iti place? Click aici sa ii dai share!