Iti place? Click aici sa ii dai share!
Daca vrei sa traiesti in societatea noastra actuala, nu esti calugar, pustnic sau eremit, sincer, nu prea ai cum sa supravietuiesti fara sa si gresesti.
Iar cateodata este chiar eliberator sa gresesi, sa iesi din tiparul lui ASA DA si ASA NU, sa faci ce simti, cum simti, ce-ti trece prin cap, in limita unui bun simt extins, totusi.
„Cunosc un barbat care a renuntat la fumat, la bautura, la sex si la mese imbelsugate. A trait sanatos pana in ziua in care s-a sinucis.” Aceste cuvinte spuse de gazda de televiziune si comediantul Johnny Carson arata un adevar incomod: nu putem fi mereu ingeri. Si nici nu ar trebui sa fim. De fapt, exista multe beneficii care apar din situatii care altfel s-ar putea eticheta drept comportament „rau”.
Deci, care sunt “greselie” pe care le facem dar care ne pot ajuta in viata de zi cu zi?
Injuratul
E o treaba pe care chiar cred ca toata lumea o face. Cu cuvinte mai mult sau mai putin academice, sunt sigura ca marea majoritate avem un anumit limbaj cand ne vine sa injuram 🙂
Exista multe beneficii bine documentate ale injuraturilor, inclusiv imbunatatirea tolerantei la durere, cresterea fortei fizice si imbunatatirea relatiilor sociale. Si studiile continua. Unul realizat recent arata ca injuraturile pot fi o strategie eficienta pentru a face fata furiei la volan. La studiu au participat cateva sute de soferi carora li s-au aratat imagini ce infatisau trei scenarii de condus care starnesc furia: incetiniti de pietoni care traverseaza pe rosu, calea taiata de alti soferi si o masina oprita ilegal care blocheaza accesul. Jumatate dintre participantii la studiu au fost sfatuiti sa injure, cu voce tare sau mai incet, in timp ce cealalta jumatate a fost rugata sa taca. Dupa injuraturi, soferii au spus ca se simt mai ok, sugerand ca injuraturile pot reduce furia la volan. Si, cu siguranta, este mai bine sa juri in masina ta cateva minute decat sa ajungi la destinatie si sa te comporti urat fata de oamenii din jurul tau, nu? Pe langa acest studiu, exista multe alte motive pentru care injuraturile – o modalitate de a scapa de nervi ieftina, disponibila, fara calorii, fara droguri – ajung sa fie numarul unu pe lista obiceiurilor proaste, dar care ne aduc beneficii.
Desigur, nu trebuie sa-ti versi nervii pe ceilalti participanti la trafic intr-un mod violent si fatis, adica nu iesi pe geam si nu striga la ei, injura in masina ta, intre “patru pereti” pana iti trece!
Consumul de alcool
Este larg acceptat faptul ca nu exista o limita sigura pentru consumul de alcool, depinde de tipul bauturii si de toleranta fiecaruia. Acest obicei este clar in categoria celor rele, mai ales daca se intampla zilnic si daca se bea peste masura. Cu toate acestea, ramane un obicei popular si, la niveluri moderate, potential util. De exemplu, un studiu recent arata ca alcoolul te poate face un vorbitor mai fluent al unei limbi straine. Cercetatorii au oferit coctailuri cu alcool, cu un continut de alcool echivalent cu una pana la doua sticle de bere, unor studenti germani care locuiesc si studiaza la o universitate olandeza. Participantii au fost rugati apoi sa vorbeasca timp de doua minute in limba olandeza, a doua lor limba, pe tema testarii pe animale, in timp ce vocabularul si pronuntia olandeza au fost notate. Fluenta lor a fost mai buna in comparatie cu un grup de control dat doar apa. Se pare ca proprietatile relaxante ale alcoolului au usurat orice anxietate asociata vorbirii unei limbi straine. Si chiar si fara studii, se stie ca o cantitate moderata de alcool poate sa scada anxietatea sociala si inlesneste dialogul cu cei din jur. Si vorba aceea, “In vino veritas”
Plictiseala
Ai auzit vreodata ca doar oamenii plictisitori se plictisesc? Este o credinta populara in vremurile noastre, care ne poate face sa privim de sus oamenii care sunt plictisiti ca fiind lenesi sau lipsiti de imaginatie. Dar este cazul? In mod uimitor, plictiseala este o experienta umana universala: toata lumea se plictiseste la un moment dat sau din cand in cand. Psihologii spun ca este, pur si simplu, un sentiment de a nu avea vreo intentie sau scop. Dar ce rost are sa te simti asa? Un raspuns este ca plictiseala te obliga sa incerci sa stabilesti un sens, care poate declansa creativitatea. Un studiu a aratat ca a-i face pe oameni sa se plictiseasca in mod deliberat vizionand videoclipuri anoste duce la o performanta imbunatatita a sarcinilor uletriaore ce implica creativitate. Deci, de fapt, plictiseala poate fi o stare care trebuie acceptata ca un pas necesar pentru posibilitati si oportunitati ulterioare.
A o face pe prostul
Crezi sau nu, cateodata poate fi un avantaj sa fii prost sau sa fii dispus sa te porti ca si cum ai fi prost. Scriind in Journal of Cell Science, microbiologul Martin Schwartze spune o poveste despre intalnirea cu o veche cunostinta, una dintre cele mai stralucite persoane pe care le-a cunoscut, care si-a abandonat pregatirea stiintifica pentru a deveni avocat. Ea i-a spus ca a renuntat la stiinta pentru ca o facea sa se simta proasta. Aceasta declaratie socanta a rasunat in gandurile lui pana a doua zi, cand i-a venit brusc in minte: meseria de om de stiinta l-a facut si pe el sa se simta prost. De multe ori nu e clar daca pui intrebarile corecte, daramite sa afli raspunsurile corecte, ca om de stiinta. Schwartze si-a dat seama ca fapul ca nu avem toate raspunsurile ne obliga sa ne confruntam cu „prostia noastra absoluta”. Daca poti accepta acest sentiment, el poate deveni eliberator, ajutandu-te sa tolerezi greselile de pe parcurs, fara sa excluda posibilitatea unor descoperiri uimitoare.
Acest lucru este valabil si in afara stiintei. Poate fi motivant sa te provoci sau chiar sa te indoiesti din cand in cand de tine. Cercetarile arata ca majoritatea dintre noi suntem prea increzatori in abilitatile noastre, ceea ce poate impiedica invatarea, educatia si dezvoltarea, actiuni care ne fac mai destepti pe termen lung.
Incalcarea normelor sociale
Ultimul tip de comportament rau este incalcarea normelor sociale. Nu ne referim la extreme, dar ce zici de actele de revolta ceva mai banale? Cele care te elibereaza de un ciclu nesfarsit de eticheta si politete. Intr-un studiu cercetatorii au indemnat sute de studenti sa incalce o norma sociala minora si sa inregistreze consecintele. Unul a urcat pe o scara rulanta descendenta intr-un centru comercial. Altul si-a lasat jos geamurile masinii si a cantat cu voce tare. Un altul s-a asezat fix langa o batrana, intr-un autobuz gol. Gluma cu scara rulanta a atras priviri dezaprobatoare. Dar trecatorii s-au inveselit si s-au alaturat cantecelor din masina, iar batrana s-a bucurat de ocazia de a discuta cu cineva. In general, la finalul studiului, doar 35,4% dintre incalcarile regulilor au starnit reactii negative. Asta inseamna ca, incalcarea normelor sociale, la nivel mic, poate fi un mod de a te elibera de conventii si de a stimula o interactiune umana autentica.
Tu ce astfel de “greseli” faci cel mai des?
Hugs, si nu uita citatul meu preferat:
“Nature gives you the face you have at twenty; it is up to you to merit the face you have at fifty.” Coco Chanel
Articole interesante:
- 18 alimente care ajuta la reducerea stresului
- Cei 10 piloni ai unei relatii sanatoase
- Obezitatea la copii – o problema reala a zilelor noastre
Iti place? Click aici sa ii dai share!
Interesant, este bine de stiut 🙂