Iti place? Click aici sa ii dai share!
Ca urmare a primului post pe acest subiect, revin cu continuarea interviului. Fetelor care m-au intrebat pe f-book despre semnaturile care se strang impotriva acestei regelemetari aberante, le spun ca saptamana viitoare ma voi intalni cu Marius Tuca, director Jurnalul National (initiator al campaniei “Miscarea de rezistenta”) si vom pune la punct o strategie de “lupta” comuna. Deci cititi mai departe:
“Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi inclina sa creada ca, totusi, Comisia CA a fost infiintata ca urmare a puternicului lobby exercitat de industria pharma. Si ca aceasta a vizat, pe termen mediu si lung, confiscarea resurselor agroalimentare in beneficiul ei si transformarea alimentelor in medicamente. Un exemplu: umilul usturoi.
Acest remediu natural care i-a ferit pe egipteni de molime in timp ce dainuiau piramidele, care l-a fascinat pe Hipocrat, parintele medicinei, potrivit regulamentului CE 1924/ 2006, va putea beneficia de mentiuni medicale, respectiv previne, vindeca, trateaza, nu ca aliment, ci prelucrat in gelule, ca medicament. Adica, acest regulament vine sa-l contrazica pe Hipocrat, cel care recomanda usturoiul in stare naturala pentru tratarea infectiilor, a ranilor ai a unor boli intestinale, dar si traditia care a verificat de-a lungul a mii de ani aceste proprietati.
Un alt exemplu: macesele. Pudra de macese este o sursa de vitamina C naturala si de alte substante care sinergizeaza cu aceasta, conferindu-i o inalta valoare biologica. Pudra de macese nu produce nici unul dintre efectele secundare neplacute, asociate cu unele medicamente. Dar prin aplicarea regulamentului CE 1924/ 2006 ne vom afla in situatia de a consuma vitamina C purificata, sub forma de acid ascorbic E 300, care va beneficia de mentiunile medicale, in timp ce pudra de macese va fi privata de aceste calitati: previne, vindeca si trateaza.
Profesorul Mencinicopschi porneste explicatia de la modul cum sunt definite alimentele, comparativ cu medicamentele din punct de vedere juridic si nu stiintific, de acest regulament.
Pe etichetele alimentelor vor fi precizate doar mentiuni nutritionale si de sanatate aprobate de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA), subordonata CE.
Mentiunile de sanatate aprobate de EFSA pentru alimente nu pot cuprinde afirmatiile “previne, vindeca sau trateaza”, ci sintagme ca, spre exemplu, “fitosterolii pot scadea nivelul colesterolului”. Astfel, un sortiment de paine care contine fitosteroli va purta mentiunea de sanatate: “scade nivelul colesterolului sanguin”.
In consecinta, potrivit regulamentului CE, doar medicamentele pot preveni, trata si vindeca bolile, in timp ce, acelasi regulament anuleaza alimentelor, in mod arbitrar, aceste virtuti. Si aceasta in conditiile in care de mii de ani, de la medicina ayurvedica, medicina traditionala chineza etc. la cea alopata moderna este demonstrat faptul ca alimentele si stilul de viata previn bolile. Aceste certitudini stiintifice, probate in lupta cu numeroase boli, “sunt interzise pur si simplu printr-un act birocratic, anti-natura si anti-drepturile fundamentale ale omului”, avertizeaza profesorul Mencinicopschi.
Alimente din ce in ce mai nesanatoase. Viitorul consumatorilor nu suna bine. Deoarece “continuand rationamentul, intr-un viitor mai mult sau mai putin previzibil, s-ar putea ca pe mesele noastre sa avem medicamente in loc de alimente, chipurile pentru a preveni bolile”, atrage atentia profesorul Mencinicopschi.
Si efectele regulamentului nu se opresc aici. Prin intrarea in vigoare a acestui regulament, industria este incurajata sa produca alimente din ce in ce mai “nesanatoase”, din moment ce producatorii nu vor putea pune nici o mentiune care sa permita consumatorului sa-l aleaga pe cel mai hranitor.
Pericolul deriva din faptul ca, din moment ce producatorii de alimente sanatoase nu au nici un avantaj economic (alimente care, de regula, sunt si mai scumpe), acestia nu vor putea sa reziste pe piata si vor trece si ei la productia de alimente de calitate inferioara, mai ieftine.
De exemplu, unele produse din carne – parizer sau crenvursti, carnati etc. , bogate in grasimi nesanatoase, cu proteine colagenice de slaba calitate, cu un intreg arsenal de E-uri si arome artificiale nu au nevoie de mentiuni de sanatate si nutritionale. Si atunci, evident, de ce producatorii de alimente s-ar complica daca tot nu pot evidentia prin etichetare cu mentiuni medicale, de santate si nutritionale!
In final, morbiditatea si mortalitatea vor creste si vom fi nevoiti mai des sa apelam la medicamente, despre care Richard J. Roberts, laureat al Premiului Nobel, spunea “…nu va vindeca intru totul, ci doar cronicizeaz? boala”.
Celebrul regulament CE 1924/ 2006 privind mentiunile nutritionale si de sanatate asociate alimentelor loveste deopotriva alimentele obisnuite – paine, carne, lactate , dar si suplimentele alimentare, vitaminele sau mineralale, plantele si ceaiurile medicinale, produsele stupului si derivatele acestora etc. Astfel, printr-o decizie anti-stiintifica si anti-umana este desfiintata o lege a naturii potrivit careia “alimentele trebuie sa fie primele medicamente sau medicamentele elective in preventia bolilor. Si atunci se pune intrebarea retorica: oare suntem prea multi pe aceasta planeta? Si oare s-a gasit astfel rezolvarea acestei situatii, se intreaba profesorul Mencinicopschi. “
-va urma-
Articole interesante:
- Sa tragem un semnal de alarma! STOP CODEX ! (1)
- stop codex alimentarius ! (3)
- Top 7 metode de slabit in 2020
Iti place? Click aici sa ii dai share!
Ma bucur f mult ca vrei sa lupti contra, persoanele publice au influenta mai mare comparativ cu ceilalti care pot vota contra si e bine sa o faca..nu-mi vine sa cred ca o astfel de aberatie chiar pune probleme si chiar a atins asa proportii. Ar fi atat de bine sa ne mobilizam cat ma multi , atat cat ne permite statutul-sa zic asa, e o chestiune de responsabilitate atat pentru noi cat si pentru urmasii nostri. Omenirea merge spre progres dar sa pierdem batalia cu sanatatea noastra e de neconceput..si nu inteleg, consider ca suntem multi care ne impotrivim si totusi niste nenorociti semneaza pentru noi si gata..
Politica marilor concerne alimentare care au aderat la “Codex Alimentarius” este dusa in scopul imbolnavirii populatiei pentru ducerea la bun sfarsit a Planului de reducere drastica a populatiei mondiale, iar Romania, care din anul 2010 urmareste sa adere la acest “Codex”, datorita guvernului criminal care o conduce, face astazi tot posibilul pentru a-si “termina” cetatenii!
Decat sa mananc un iaurt Danone mai bine mor de foame 🙂
Am exagerat putin….
Sunt cu totul de acord cu tine
Totul e facut la comanda dupa parerea mea , industria producatoare de medicamente se pare ca se simte amenintata de niste bieti omenasi cu o creanga de sunatoare in mana. De ce D-zeu am lua medicamnete cand natura ne ofera totul, aproape gratis.
Buna Dana, vreau sa te intreb daca cunosti produsele Veribel Skin Care? Tocmai s-a deschis aici langa mine un centru estetic si mi-au spus ca folosesc aceste produse, naturale zic ei. Voiam sa stiu parerea ta. Iti multumesc anticipat pentru raspuns.
Buna Oana, nu le cunosc, nici macar nu am auzit..dar sunt atat de multe prod astazi incat cu greu le poti tine pasul…
am citit si eu despre codex … daca se va umbla doar la etichete atunci nu e bai ca eu sunt o persoana informata si stiu si singura ce ceaiuri , suplimente imi sunt de folos… principalul este sa nu se interzica ceaiurile , plantele pe motiv ca nu sunt suficient testate …
atunci ar fi chiar nasol …
Problema Mada este ca da, tu stii, dar generatiile care stiu si sunt informate se duc..si iata cum peste 20 de ani nici un tanar care se naste acum nu va mai sti nimic despre toate astea. Sigur ca exista net, exista carti, dar oamenii sunt comozi, prefera sa citeasca o eticheta.