Iti place? Click aici sa ii dai share!
Cele mai intinse plantatii de tuberoze din Romania se afla in Transilvania, in judetul Sibiu.
Aceasta floare magica, originara din Mexic (si … India) a fost adusa si cutivata pentru prima oara la noi in tara, de catre sasi.
M-am intors acum cateva zile dintr-o scurta vacanta petrecuta in zona de sud a Transilvaniei, mai precis intre Sibiu si Sighisoara; nu este prima oara cand ajung pe aici, dar de fiecare data ma bucur sa gasesc locuri noi, oameni pasionati, care iubesc ceea ce fac si care pur si simplu schimba fizionomia si perceptia satelor din inima Romaniei.
Este adevarat ca am plecat ademenita de Noaptea Tuberozelor, un eveniment care a fost menit sa readuca in atentie culturile de tuberoze din Hoghilag si povestea acestor flori alese, cu miros imbatator. Dar despre asta voi scrie pe larg, putin mai tarziu!
Tot itinerariul a fost “tailor-made” de Adela, prietena veche, vesnic pusa pe cautat si descoperit culturi, traditii, obiceiuri – de la noi si de pretutindeni, care a ajuns sa iubeasca aceste meleaguri si sa se si mute, part-time, in zona. O sa va dezvalui, deci, niste locuri absolut superbe, must-see, daca ajungeti pe aici.
Am trecut de Cetatea Rupea superb refacuta, despre care am mai scris, si de Viscri, cunoscut mai de graba datorita Printului Charles.
Primul stop, Bunesti, comuna din judetul Brasov; Bike Check Inn Casa de Oaspeti este locul in care am poposit pentru o socata rece si o cafea la ibric Casa taraneasca refacuta pe interior cu tot confortul, dar cu accente folclorice bine alese, este paradisul celor care iubesc sportul eco pe doua roti; de aici se da startul traseului ciclist ce leaga satele sasesti din jurul Sighisoarei medievale.
Mai departe, Biserica Fortificata de la Crit, unde trebuie neaparat s-o aveti ca ghida pe doamna Sofia Folberth, de 94 de ani, nascuta aici dar care traieste acum in Germania; vine doar vara in Romania, pentru a promova locul si istoria lui, nu doar din carti, ci mai ales din ceea ce a trait dansa personal. Este fericita ca a reusit sa astearna pe hartie parte din amintiri, ce urmeaza a fi transformate curand, intr-o carte.
Casa Kraus – fosta casa parohiala, este un alt exemplu de loc refacut exemplar dupa schitele si planurile originale, ce pastreaza autentic spiritul sasilor, prin design, decoratiuni, oameni harnici si zambitori. Aici se poate si locui, casa este gard in gard cu Biserica Fortificata, si are o privesiste unica spre Tara Ovazului – Haferland (loc in care tocmai s-a inchiat Saptamana Haferland).
Trebuie sa stiti deja dulceturile si gemurile neobisnuite de la Pivnita Bunicii, se gasesc de ceva vreme in Mega si nu numai, asa ca am trecut pe la o degustare.
Aflata in Saschiz, afacerea a fost pusa pe picioare de Mr. Jim, un englez entuziast venit in Romania din 2006. A identificat o nisa in gustul si savoarea produselor locale (fructe de padure, legume) si a ramsa fidel modului de pastrare/conservare a acestora, conform obiceiului local, A inceput sa faca dulceturi cu ardei iute, cu trandafiri, afine, cirese amare si multe altele, dar si zacusca de casa sau sirop de soc. Acum exporta in UK, dar livreaza si pe piata romaneasca, este mandru ca are o afacere viabila, sustenabila, etica si benefica pentru comunitate.
Primeste turistii cu mare drag si povesteste cu pasiune de ce iubeste Romania, si mai ales despre ceea ce l-a atras sa ramana in zona.
La Danes am vazut cea mai frumoasa proprietate de echtatie, Domeniul Dracula Danes , habar n-aveam ca exista asa ceva in Romania!! Iubesc caii, aceste animale nobile, ii admir pe cei care fac calarie, chair daca eu nu practic acest sport. S-au investit aici enorm de multi bani, se vede cu ochiul liber, de la grajdurile cailor, la manej si locurile de antrenament, la gradinile perfect manichiurate, la mini gradina zoologica, la locul de luat masa si cazare. De data asta, proprietar este un roman, dl. Nicu Lazar, care si-a inceput afacerea inca din anii 90, pe cand locul era un mic popas, la strada principala.
Castelul Bethlen din judetul Mures este o capodopera in ruina, cel mai frumos exemplar al arhitecturii gotice si renascentiste din Transilvania; nationalizat, trecut in proprietatea comunistilor care l-au lasat in paragina, ca si cei ce au venit la putere dupa anii “90 de altfel, incearca din rasputeri sa supravieturisca si sa-si revina. Va fi un proces lung si anevoios, care cere multe eforturi umane si financiare.
M-am bucurat ca la intrare ni s-a perceput o taxa de vizitare, bani care, adunati putin cate putin de la turisti, vor merge la reconstructia castelului. Nu mi-a placut insa, ca domnul care ne-a intampinat si ne-a cerut sa platim, nu cunostea limba romana (sau cel putin asa pretindea, desi mi-e greu sa cred) si nici o alta limba de circulatie internationala. Am incercat engleza, franceza, germana … nimic!
Ar fi fost frumos, daca tot am contribuit si noi cu o minuscula suma (10 lei de persoana) sa ne fie spuse, in doua vorbe, istoria locului, cum urmeaza sa se refaca cladirile si domeniul. Pana si site-ul oficial, pe care am vrut sa il accesam si sa ne informam singuri, arata asa Castelul Bethlen
Voi reveni curand si cu restul calatoriei si cu povestea magnifica a tuberozelor !
Articole interesante:
- Ganduri la final de 2020
- Cei 10 piloni ai unei relatii sanatoase
- Eu si menopauza – de citit si daca ai 30 de ani !!!
Iti place? Click aici sa ii dai share!
Buna Dana, te rog frumos sa mi recomanzi si mie un medic f bun pentru umplerea cearcanelor.M am informat si dupa cum bine stii sunt mai multe variante.Uni recomanda acid, altii grasime proprie….In acelasi timp te as ruga din suflet sa mi spui daca ai vazut la cineva facuta o astfel de interventie si ce rezultate a avut pt ca eu nu am vazut niciodata o persoana care si a facut asa ceva.Multumesc din suflet!!!
Buna Mari, umplerea cu grasime proprie este o procedura mai invaziva (trebuie sa se faca o procedura de recoltare/lipo mai intai) plus ca se resoarbe mult mai repede. O recomand pe dr Oana Spannu sau Ina Sosoaca, ar fi bine sa mergi la un consult la ambele si sa vezi cu care impatizezi mai bine. Da, am vazut asemenea proceduri realozate de dr Ona Spanu
MULTUMESC DIN SUFLET PENTRU RASPUNS!!! As dori sa te intreb daca ti a plac rezultatul a ceea ce ai vazut dupa efectuarea procedurii?
Da Mari, rezultate f bune. Cel mai bine mergi la un consult inainte.